Deputatul PSD Natalia Intotero, șefa Comisiei de Învățământ de la Camera Deputaților, a inițiat un proiect de lege prin care ligile studențești LSRS și USR să fie obligatoriu în Consiliul ARACIS, agenția care auditează universitățile, după ce liderii celor două organizații studențești au fost eliminați pentru copiat din examenul de intrare în ARACIS, precum a relatat în exclusivitate Edupedu. Mai exact, legea actuală spune că doar doi studenți pot intra în Consiliul de conducere al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Proiectul de lege vrea să modifice Ordonanța de Urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 privind asigurarea calității educației, astfel încât să adauge încă trei reprezentanți ai studenților și menționează explicit în expunerea de motive că este vorba de LSRS, USR și FASMR, pe lângă ANOSR și UNSR care sunt în prezent în ARACIS. De asemenea, de la 17 profesori câți sunt acum în ARACIS, proiectul lui Intotero vrea să mai adauge încă un profesor.
În expunerea de motive, inițiatoarea scrie că ponderea reprezentanților studenților nu mai este proporțională cu numărul de organizații studențești care au apărut de la OUG 75/2011 și menționează Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS), Uniunea Studenților Români (USR) și Federația Asociațiilor Studenților din Medicină din România (FASMR) pe lângă Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) și Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR). Reprezentanții studenților membri în ARACIS în momentul de față sunt din partea ANOSR și UNSR.
Proiectul de lege PSD propune schimbarea alineatului 1 al articolului 19^1 la literele a și b, astfel:
- ARACIS este condusă de un consiliu alcătuit din 25 de membri din care:
- a) 18 sunt cadre didactice cu funcții de predare în învățământul superior care reprezintă, de regulă, domeniile de studii universitare;
- b) 5 studenți, reprezentanți ai federațiilor studențești din România, reconfirmați la începutul fiecărui an universitar.
DOCUMENT Proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Natalia Intotero:
Legea în vigoare în prezent spune astfel, la art. 19^1:
- Art. 19^1 (1) ARACIS este condusă de un consiliu alcătuit din 21 de membri, din care:
- a) 17 sunt cadre didactice cu funcţii de predare în învăţământul superior care reprezintă, de regulă, domeniile de studii universitare;
- b) 2 studenţi, reprezentanţi ai federaţiilor studenţeşti din România, reconfirmaţi la începutul fiecărui an universitar;
DOCUMENT Forma actuală a OUG 75/2005 pe care Intotero vrea să o modifice:
Expunerea de motive a proiectului de lege:
Semnatari: Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei, Alda Adrian, Bălăşoiu Aurel, Bejinariu Eugen, Bucura-Oprescu Simona, Buicu Corneliu-Florin, Bulai Oana-Gianina, Chirilă Virgil Alin, Cîtea Vasile, Cristea Andi-Lucian, Dinu Cristina-Elena, Dumitrescu Raluca Giorgiana, Fifor Mihai-Viorel, Furtună Mirela, Ghiţă Daniel-Florin, Holban Georgeta-Carmen, Hurduzeu Florin-Silviu, Ilişanu Claudiu-Augustin, Intotero Natalia-Elena, Ivan Bogdan-Gruia, Lungu Romeo-Daniel, Macovei Silviu Nicu, Mang Ioan, Mihalcea Remus-Gabriel, Mina Marian, Munteanu Remus, Muşoiu Ştefan, Nassar Rodica, Neaga Florian-Claudiu, Neaţă Eugen, Niţă Nicu, Ostaficiuc Marius-Eugen, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Pavelescu Nicolae, Piper-Savu Florin, Popa Radu Mihai, Popa Ştefan-Ovidiu, Popescu Vlad, Rafila Alexandru, Rasaliu Marian-Iulian, Sandu Viorica, Stativă Irinel Ioan, Stoica Elena, Suciu Vasile-Daniel, Şerban Ciprian-Constantin, Şoldan Gheorghe, Toader Bogdan-Andrei, Toma Ilie, Toma Vasilică, Tuhuţ Radu-Marcel, Ţachianu Marian, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel
Doi președinți de asociații studențești, eliminați din examenul pentru intrarea în corpul evaluatorilor calității universităților (ARACIS), pe motiv de fraudă
Amintim că Edupedu a publicat în exclusivitate faptul că doi președinți de asociații studențești au fost eliminați pe motiv de fraudă din examenul de intrare în corpul evaluatorilor calității educației din instituțiile de învățământ superior. Este vorba de Președintele Uniunii Studenților din România (USR), Alex Vasile, și Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), Robert Stredie.
Selecția studenților evaluatori care urmau să facă parte din Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a avut loc pe 27 februarie. Cei doi au susținut un examen online cu 20 de întrebări la care au fost descoperite mai multe similitudini în răspunsuri, inclusiv greșeli gramaticale identice, potrivit surselor noastre. Mai exact, din cele 20 de întrebări, la 8 dintre ele, răspunsurile lui Alex Vasile și Robert Stredie ar fi fost identice, inclusiv cu greșeli gramaticale, potrivit surselor Edupedu.ro.
Informația a fost confirmată și de președintele ARACIS, Iordan Petrescu. El a spus pentru Edupedu.ro că știa de eliminarea celor doi din concursul pentru evaluatorii-studenți. Contactați de Edupedu.ro, ambii au negat că ar fi fraudat testul pentru selecția evaluatorilor și spun că este doar o coincidență.
Studenții membri ARACIS au ca responsabilitate și auditarea implementării eticii academice de către universitățile din România. Ei evaluează calitatea programelor de studii, a școlilor doctorale și a instituțiilor de învățământ superior.
Robert Stredie este consilier la Guvern, potrivit gov.ro, și în prezent nu mai este student în străinătate, fiind înscris la un program de masterat de la Universitatea din București, la care predă și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului pentru domeniile educație și cercetare, profesorul Sorin Costreie. Stredie a absolvit Management la Manchester University și a devenit președinte LSRS în 2019, când studia în Marea Britanie.
„Robert Stredie se află într-o situație pe care trebuie să o clarifice cât mai repede, cu precădere în contextul actual. E un tânăr de viitor și cred că trebuie să ofere lămuriri suplimentare asupra problemei. Până atunci, i-am cerut lui Robert să se retragă din funcția publică pe care o deține la cabinetul meu. E o situație pe care o regret, cu atât mai mult cu cât Robert s-a dovedit un colaborator implicat și dedicat problemelor educației”, a declarat Sorin Costreie pentru Edupedu.ro.
Vezi aici traseul legislativ al Propunerii legislative de modificare a OUG nr. 78/2005 privind asigurarea calității educației:
- Înregistrarea proiectului la Camera Deputaților
- Proiectul de modificare legislativă – Forma inițiatorului
- Expunerea de motive
- Adresa inițiatorului
Sursă foto: gov.ro
Citește și:
EXCLUSIV Culmea copiatului: Doi președinți de asociații studențești, eliminați din examenul pentru intrarea în corpul evaluatorilor calității universităților (ARACIS), pe motiv de fraudă. Cei doi studenți spun că e vorba despre o coincidență
Scandalul șefilor asociațiilor de studenți eliminați din examen pentru copiat. Costreie, consilier al premierului: I-am cerut lui Robert, liderul LSRS, să se retragă din funcția publică pe care o deține la cabinetul meu
Sursă foto: Facebook/Camera Deputaților
3 comments
ARACIS si ARACIP au fost infiintate prin OUG75-2005 aprobata prin Legea 87-2006, tocmai pentru a nu putea fi usor modificate sau desfiintate…In alte state, similarele ARACIS au fost infiintate prin HGuvern sau OMinistru… ARACIP nici nu trebuia sa existe intrucat nu are echivalent in niciun stat european si reflecta doar nemasurata ambitie a autorilor OUG 75-2005 de-a da lectii si exemple Europei comunitare… In alte state dispozitiile privind asigurarea calitatii educatiei sunt incluse in Legea invatamantului superior…. Oricum, la noi, datorita gravelor deficiente conceptuale ale OUG 75-2005 (mentionate pe scurt in comentariul meu precedent), in 15 ani, ARACIS si ARACIP nu au facut altceva decat sa dezvolte – o costisitoare dar monstruoasa birocratie indepartand complet cadrele didactice si studenttii/ elevii de orice preocupare privind calitatea…. Uzurpand conceptul asigurarea calitatii (care se aplica in domeniul privat si in statele dezvoltate, conform unor excelente standarde internationale continuu revizuite de peste 40 de ani!!) ARACIS si ARACIP nu au realizat in 15 ani scopul real al asigurarii calitatii (INCREDEREA BENEFICIARILOR IN SCOLI SI UNIVERSITATI) si nici nu au respectat recomandarile ministrilor educatiei din statele membre ale UE, autorii incapatanandu-se sa introduca in OUG numeroase confuzii si interpretari pseudo-stiintifice precum si un model aiurea si depasit (din Stiintele politice ale secolului al XIX-lea!!) – chipurile ORIGINALE !!! – dispretuind experientele romanesti in domeniul asigurarii calitatii… Adevaratii impostori sunt autorii OUG 75-2005 – reglementare pe care acum Camera Deputatilor vrea s-o modifice doar pentru a introduce niste studenti in conducerea ARACIS !!!! Oare de ce si pentru ce?…
Ce face ARACIS-ul n-are nicio legatura cu calitatea, ci doar cu niste hartii, pe care le inventeaza din 5 in 5 ani tot mai stufoase, ca sa-si justifice salariile. De mult trebuai desfiintat acest cuib de impostori! E valabil si pentru ARACIP!
Aceasta decizie este edificatoare si relevanta pentru modul in care functioneaza LEGISLATIVUL nostru! De 15 ani mai multi reali experti romani si straini in asigurarea calitatii educatiei solicita Parlamentului modificarea IN INTERES NATIONAL a OUG 75/2005 (aprobata prin Legea 87-2006) – o reglementare plina de erori conceptuale, confuzii, lacune si interpretari pseudo-stiintifice (demonstrate in zeci de articole, comunicari, dizertatii de masterat, teze de doctorat, studii si carti, etc.)… Pentru a se pune capat SIMULACRULUI costisitor uzurpand conceptul ASIGURAREA CALITATII in scop politicianist…
Dar acum in 2021 culmea ridicolului este atinsa prin propunerea de modificare a acestei reglementari OG 75-2005 exclusiv in INTERES DE GASHCA SI PERSONAL – asa cum au fost modificata dupa 2011 si Legea Educatiei natonale, chiar de mai multe zeci de ori!
Sa ne mai miram ca suntem unde suntem cu economia si educatia din Romania, dupa 30 de ani de asemenea comportamente contraproductive????