PSD a anunțat luni într-un comunicat că organizează propriile consultări publice asupra proiectelor legilor Educației elaborate de ministra PNL Ligia Deca. În plus, PSD anunță că va veni cu amendamente la proiectele legislative controversate, criticate dur de o parte a societății civile și chiar de sindicate.
- Proiectele de legi ale învățământului preuniversitar și superior trebuie aprobate în Guvern până la data de 23 martie, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în urmă cu o săptămână, de la Palatul Victoria (detalii aici)
Consultările se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.
”PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern”, se arată în comunicatul citat.
PSD anunță că „va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii“, în privința reformei propuse de Ministerul Educației:
1) Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;
2) Combaterea abandonului școlar;
3) Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;
4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;
5) Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;
6) Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;
7) Salarizarea cadrelor didactice.
„Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului“, se arată în comunicat.
Descarcă comunicatul PSD cu privire la legile educației Deca:
2 comments
Nu era PSD-ul care a scos salarizarea din legea educatiei? Acum s-au razgandit?
Stiu ca altfel nu i mai voteaza nici naiba. Cat de prost sa fii sa te pui rau la salarizare tocmai cu profesorii, o masa votanta mare de PSD in ultimii ani, o categorie sociala oprimata si umilita si amanata constant in materie de bani. Vezi bugetul Educatiei sau “cresterile” salariale care nu “e” cresteri. O mare manipulare media ca omul amarat de rand sa creada ca profesorul se lafaie. Se lafaie in 2500 lei. Dupa ani de munca, vechime, examene si dupa ce vine cu totul de acasa si-si plateste singur naveta.