Înființarea unui grup de lucru care să elaboreze un proiect de lege privind reforma administrativ-teritorială a României, cu scopul de a eficientiza administrațiile locale și de a îmbunătăți serviciile publice, inclusiv în domeniul educației, a fost anunțată drept prioritate de către purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
Potrivit lui Romașcanu, reforma administrativ-teritorială reprezintă o promisiune politică veche care necesită o abordare concretă și rapidă. „Proiectul de lege va fi elaborat de acest grup de lucru în următoarele șase luni și discutat ulterior în coaliție, iar apoi trecut prin Parlament. Este posibil ca unele etape să fie implementate încă din acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Romașcanu a subliniat că proiectul va aborda nevoia de consolidare a comunităților locale și îmbunătățirea accesului la servicii educaționale de calitate. „Nu există principiul desființării, ci al comasării, iar acest lucru va fi discutat inclusiv pentru domenii precum învățământul și sănătatea”, a explicat el.
Romașcanu a precizat că proiectul va fi elaborat etapizat și va ține cont de multiple aspecte, inclusiv infrastructura, accesul la sănătate și consolidarea serviciilor educaționale.
Declarația lui Romașcanu pe acest subiect:
„Astăzi a avut loc o ședință a Consiliului Politic Național în care s-au discutat chestiuni guvernamentale, legislative, cât și chestiuni politice și de organizare. În ceea ce privește partea guvernamentală și legislativă, ca prioritate s-a stabilit pentru perioada imediat următoare înființarea unui grup de lucru al Partidului Social Democrat care să propună un proiect de lege pentru reformă administrativ-teritorială a României. O promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp și pe care, iată, nu am îndeplinit-o încă, iar acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să dinamizăm să, cum să spun, să eficientizăm administrațiile locale, să existe firesc, ca o consecință imediată, și o reducere a cheltuielilor de de administrare a autorităților locale, dar și o eficientizare în sprijinul oamenilor. Prin această reformă.
Proiectul de lege va trebui să fie elaborat de acest grup de lucru în perioada următoare, probabil în următoarele șase luni de zile urmând să fie discutat în coaliție și apoi trecut prin prin Parlament. Este posibil, depinde dacă va fi etapizat. Cum va fi etapizat? Nu pot să vă spun înainte ce va rezulta în urma elaborării acestui proiect, dar cu certitunile, vor fi etape și eu sunt convins că parte din etape vor putea fi implementate încă din acest an.
Sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuții. Nu vreau să mă ante-pronunț, dar cu certitudine există nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. E sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură ș.a.m.d. Nu există principiul desființării, există principiul comasării. Probabil și acest lucru se va lua în discuție, dar, repet, haideți să vedem ce va rezulta în acest proiect. Este foarte important că ne asumăm în acest moment elaborarea acestui proiect de lege. Trebuie așteptat”.
2 comments
Diversiuni reșapate la 4 ani, mai ales în perioade de criză.
Nu ne mai păcăliți…
el în ce calitate ia cuvântul? e ministrul educației?!