Proteste ale studenților în Serbia față de corupția din Guvern, după accidentul mortal de la gara din Novi Sad / Cursurile au fost suspendate la 40 de facultăți în capitala Belgrad

Foto: EPA/ Andrej Cukic via Agerpres

Protestele împotriva guvernului populist condus de președintele Aleksandar Vučić continuă să crească în Serbia, după ce prăbușirea unui acoperiș de beton la o gară din Novi Sad a ucis 15 persoane luna trecută, relatează Euronews.com.

Sute de protestatari, conduși de studenți universitari, au organizat joi un miting în fața sediului televiziunii publice RTS din Belgrad, acuzând postul de propagandă pro-guvernamentală și cerând un răspuns public din partea autorităților. Protestatarii, înarmați cu fluiere și pancarte, au simbolizat „înapoierea banilor” către guvern, răspunzând acuzațiilor lui Vučić că ar fi fost plătiți de Occident pentru a destabiliza regimul său.

Prăbușirea acoperișului de la gara din Novi Sad, parte a unui proiect de renovare realizat de companii chineze, a fost considerată rezultatul corupției endemice din Serbia. Studenții și alți critici ai guvernului susțin că lucrările au fost realizate superficial din cauza lipsei de transparență și a influenței politice asupra companiilor contractate.

După accidentul din 1 noiembrie, orele din peste 40 de facultăți din Serbia au fost suspendate, mai notează Euronews, iar protestele au devenit aproape zilnice în mai multe orașe. În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, Vučić a anunțat că documentația legată de renovarea gării va fi făcută publică, răspunzând astfel uneia dintre cerințele protestatarilor.

Anchete sub semnul întrebării

Procurorii au deschis o investigație și au reținut 13 persoane, însă eliberarea unui ministru implicat a stârnit suspiciuni privind imparțialitatea anchetei. Controlul asupra sistemului judiciar și poliției de către Partidul Progresist Sârb, condus de Vučić, a intensificat nemulțumirile publice.

Pe lângă cererea de arestare a persoanelor responsabile pentru atacurile asupra protestatarilor pașnici, studenții au solicitat scuze publice de la președinte și reforme democratice care să asigure transparența și responsabilitatea guvernului, mai transmite sursa citată.

Exit mobile version