Proteste ale studenților în Serbia față de corupția din Guvern, după accidentul mortal de la gara din Novi Sad / Cursurile au fost suspendate la 40 de facultăți în capitala Belgrad

0 vizualizări
Foto: EPA/ Andrej Cukic via Agerpres
Protestele împotriva guvernului populist condus de președintele Aleksandar Vučić continuă să crească în Serbia, după ce prăbușirea unui acoperiș de beton la o gară din Novi Sad a ucis 15 persoane luna trecută, relatează Euronews.com.

Sute de protestatari, conduși de studenți universitari, au organizat joi un miting în fața sediului televiziunii publice RTS din Belgrad, acuzând postul de propagandă pro-guvernamentală și cerând un răspuns public din partea autorităților. Protestatarii, înarmați cu fluiere și pancarte, au simbolizat „înapoierea banilor” către guvern, răspunzând acuzațiilor lui Vučić că ar fi fost plătiți de Occident pentru a destabiliza regimul său.

Prăbușirea acoperișului de la gara din Novi Sad, parte a unui proiect de renovare realizat de companii chineze, a fost considerată rezultatul corupției endemice din Serbia. Studenții și alți critici ai guvernului susțin că lucrările au fost realizate superficial din cauza lipsei de transparență și a influenței politice asupra companiilor contractate.

După accidentul din 1 noiembrie, orele din peste 40 de facultăți din Serbia au fost suspendate, mai notează Euronews, iar protestele au devenit aproape zilnice în mai multe orașe. În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, Vučić a anunțat că documentația legată de renovarea gării va fi făcută publică, răspunzând astfel uneia dintre cerințele protestatarilor.

Anchete sub semnul întrebării

Procurorii au deschis o investigație și au reținut 13 persoane, însă eliberarea unui ministru implicat a stârnit suspiciuni privind imparțialitatea anchetei. Controlul asupra sistemului judiciar și poliției de către Partidul Progresist Sârb, condus de Vučić, a intensificat nemulțumirile publice.

Pe lângă cererea de arestare a persoanelor responsabile pentru atacurile asupra protestatarilor pașnici, studenții au solicitat scuze publice de la președinte și reforme democratice care să asigure transparența și responsabilitatea guvernului, mai transmite sursa citată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiilor personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK

Universitățile trebuie să descurajeze relațiile apropiate sau personale dintre profesori și studenți, să permită reclamațiile anonime și să înlăture orice barieră în calea eventualelor plângeri la adresa angajaților universității, să…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

SNSPA boicotează ședința Consiliului Național al Rectorilor de la Cluj-Napoca: Lipsa de transparență și interferențele politice sunt probleme departe de a fi rezolvate / CNR, acuzat că lucrează în favoarea partidelor de guvernământ

Școala Națională de Studii Politice și Administrative anunță că nu va participa la ședințele din acest weekend ale Consiliului Național al Rectorilor. Forul are o conducere rotativă asigurată din decembrie…
Vezi articolul

Deontologia este și rămâne disciplină obligatorie la FJSC – Antonio Momoc, directorul departamentului de Comunicare, în replică la scrisoarea către ARACIS

„Deontologia este şi rămâne disciplină obligatorie pentru studenţii de la comunicare şi relatii publice şi publicitate la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, susține Antonio Momoc, directorul Departamentului de Antropologie…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de profesor universitar și conferențiar – criticate de Facultatea de Administrație și Management Public din ASE București. Memoriu adresat Ligiei Deca: „Este îngrijorător faptul că indicatorii care vizau componenta didactică au fost complet eliminați”

Standardele minimale naționale naționale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, elaborate de CNATDCU și care au stârnit critici numeroase…
Vezi articolul

Premierul Ciucă i-a cerut lui Burduja să debirocratizeze în 3 luni granturile pentru cercetare și să propună 5 domenii prioritare pe științe, care să fie finanțate de Guvern: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu să piardă timpul cu hârtii / Unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat AI și vehiculele electrice?

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut public lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe, „domenii…
Vezi articolul

OFICIAL Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională

Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul…
Vezi articolul