În prima zi de școală, USR semnalează eșecul “României Educate”, printr-un protest în fața Palatului Cotroceni. Câțiva membri USR au adus o pancartă cu mesajul: “Iohannis, 9 ani de absență = exmatriculare. A promis România educată, a livrat România eșuată”. Senatorul USR Ștefan Pălărie a spus că atât elevii, cât și profesorii și părinții sunt nemulțumiți”.
În fața Palatului Cotroceni, 7 membrii USR au venit luni, în prima zi de școală în semn de protest față de reforma din sistemul de învățământ. Ei au adresat și un mesaj președintelui Iohannis, cel care a inițiat proiectul România Educată, care a stat la baza legilor educației care au intrat în vigoare pe 4 septembrie 2023.
Senatorul USR Ștefan Pălărie a spus că: „Preşedintele Iohannis, venit pe un val de popularitate, a promis că vom avea o Românie educată. După 9 ani de mandat Iohannis, avem însă o Românie eşuată. Elevii sunt nemulţumiţi pentru că au fost tăiate bursele şi pentru că sunt încă bâjbâieli legate de decontarea transportului. Părinţii sunt nemulţumiţi pentru că, de la marile promisiuni de reformă, am ajuns să discutăm astăzi despre testarea în masă a elevilor şi cum să-i pedepsim pe copii, în loc să ne facem treaba la graniţele României şi în lupta cu traficanţii de droguri. Profesorii sunt şi ei nemulţumiţi şi nu au încredere că Guvernul PSD-PNL va livra ceea ce a promis şi anume o nouă lege a salarizării, salarii decente şi motivante. Avem un eşec generalizat”.
Sistemul de educaţie din România a ajuns să aibă performanţe mai scăzute decât atunci când şi-a început mandatul Klaus Iohannis, susțin membrii USR.
„Am vrut să tragem astăzi încă un semnal de alarmă. În şcoala românească situaţia este mult mai gravă decât în urmă cu 9 ani. Actualul preşedinte este un profesor care şi-a ratat menirea şi, pe tot parcursul sesiunii parlamentare, parlamentarii USR vor continua să lupte pentru soluţiile corecte în sistemul de educaţie”, a precizat senatoarea USR Silvia Dinică.
Informații de context
Abia de pe 25 septembrie, luni, peste două săptămâni, toate procedurile privind transportul elevilor navetiști ar fi gata în majoritatea școlilor, astfel încât aceștia să circule gratuit conform ultimelor norme de transport școlar care aplică prevederile din noua lege a educației, în vigoare de la începutul lunii. Cel puțin asta arată estimarea calendarului pe baza normelor recent intrate în vigoare.
Încă de duminică, 10 septembrie, reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au atras atenția că în lipsa listelor cu elevii care au gratuitate, pe care le realizează școlile, operatorii de transport trebuie să emită bilete de călătorie contracost. Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a reacționat pe această temă luni, 11 septembrie, în prima zi de școală, spunând că va acționa în instanță Hotărârea de Guvern privind transportul școlar.
Legea salarizării unitare ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru dezbateri pe 1 septembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu se stie în ce stadiu se află, reiese dintr-o informare recentă a liderilor de sindicat care s-au întâlnit cu premierul Ciolacu și cu ministra Educației, pe 4 septembrie.
În prima zi de școală, premierul Ciolacu a spus că: “Este o problemă cu drogurile și că se vor lua măsuri drastice. Dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, se coordonează cu părinții și se face acel test”, spune acesta.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că pe “efectele consumului de droguri la vârste fragede și în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale“, de aceea subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Amintim, referitor la testarea antidrog în școli, președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că „nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat”.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat pe 4 septembrie că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților.