Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut miercuri, 28 septembrie 2022, demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației. Printre cei prezenți în această dimineață în fața Ministerului se află Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, regizorul Tudor Giurgiu.
UPDATE 10:00 A doua zi de proteste la Ministerul Educației s-a încheiat. Cei prezenți au transmis că vor protesta în fiecare zi până pleacă Sorin Cîmpeanu.
UPDATE Regizorul Tudor Giurgiu, prezent la protestul față de prezența lui Sorin Cîmpeanu în Guvern, a spus pentru Edupedu.ro că faptul că ministrul a plagiat și e dovedit cumva e doar vârful piramidei. Pe mine, personal, mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi
UPDATE Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu, a afirmat pentru Edupedu.ro: Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?
UPDATE “De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat pentru Edupedu.ro Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Acesta a explicat mesajul pe care dorește să-l transmită colegilor profesori și studenților, prin decizia de a intra în grevă japoneză: “e simplu – că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”.
UPDATE 9:30 USR a depus la Parlament moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, în contextul plagiatului acestuia. Textul integral al moțiunii “România educată să fure. Sorin Cimpeanu face școala de rușine.
UPDATE 9:00 B1 TV este singura televiziune care a trimis echipă la protestul de la Minister și a transmis de la fața locului.
Încă de la debutul protestului de astăzi la fața locului se află jurnaliștii Edupedu.ro, Inquam Photos, Europa Fm și G4Media. Nicio altă televiziune în afara de B1 nu este prezentă la protest.
Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat marți că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, va intra în grevă japoneză, fiind „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.
La protestul de marți, 27 septembrie 2022, un grup de 7 persoane a ieșit în fața ministerului Educației cu un banner pe care scria Demisia. Printre cei prezenți la Minister au fost Marian Rădună, președinte al Asociației Geeks for Democracy, directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, regizorul Tudor Giurgiu și Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.
Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.
Jurnalista Emilia Șercan scrie că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia. Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă (Sursa și detalii).