Miercuri, 25 mai, între orele 11-13, trei federații reprezentative din învățământ protestează în fața Palatului Victoria, pentru că Guvernul încă nu a aplicat legea Salarizării, la 2 ani de la termenul prevăzut legal, potrivit unui anunț publicat pe paginile de pe rețelele de socializare. “Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”, a spus pentru Edupedu.ro Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI.
Sindicatele din învățământ acuză Executivul că nici măcar nu au stabilit un calendar al aplicării legii salarizării, deși aceasta este finalizată din 2017, iar aplicarea ei a suferit multe amânări de-a lungul anilor. Profesorii au primit o singură tranșă de majorare a salariului după 2017, dar din 2020, au fost oprite plățile.
“Din cauza salariilor foarte mici și a creșterii accentuate a prețurilor la produsele de consum de bază, a scăzut dramatic puterea de cumpărare în rândul salariaților din educație, fenomen manifestat cu precădere la personalul nedidactic”, mai spun reprezentanții FSLI care anunță că peste 500 de persoane din toate cele 3 sindicate din învățământ vor veni miercuri, 25 mari, între orele 11-13 să protesteze în fața Palatului Victoria.
“Nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării,” explică Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI pentru Edupedu.ro.
- Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, iar până acum în luna aprilie 2022, rata inflației a crescut la 13,8%, față de aprilie 2021.
“Am transmis către guvern o adresă acum două săptămâni, am reamintit că trebuia să discutăm despre revendicările din ianuarie. Au promis că după ce trece monitorizarea de tara ne vom întâlni. Se termină luna mai și ei nu au timp să se întâlnească cu reprezentanții Educației. Ministerul de finanțe nu a făcut nici măcar o estimare cu ceea ce trebuie plătit. Noi nu avem nici o speranță că legea salarizării s-ar putea aplica vreodată”, mai spune secretarul general al FSLI.
“Banii ar trebui să fie majorați cu cota de inflație, ca să își păstreze valoarea de cumpărare. Ei nici o aplică”, acuză secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri.
Ea dă și un exemplu: “Dacă un profesor ar fi trebuit să aibă 5200 de lei în 2022, potrivit legii, iar acum are 3000. Guvernul s-a angajat ca în 2022 să majoreze salariul cu 4% din diferența de 1200 de lei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, precizează secretarul general al FSLI.
Sidicatele așteaptă un răspuns din partea Guvernului până la finalul acestei luni, până să decidă dacă fac grevă generală, în pragul examenelor naționale
“Nu am reluat discuția grevei, dar noi cadrele didactice nu dorim să afectăm cumva evaluările copiilor, dar vom vedea dacă prin discuții și negocieri vom ajunge la un acord.”
În prag de examene naționale, secretarul general al FSLI mai spune că sindicatele mai pot aștepta un răspuns de la Guvern până la finalul acestei luni până să decidă ce acțiuni iau mai departe. “O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp,” spune reprezentantul FSLI.
Informații de background
Legea salarizării pentru sectorul bugetar este publicată din 2017 dar doar unele categorii de bugetari au beneficiat de ea.
Aplicarea legii salarizării pentru cadrele didactice a fost amânată în 2020 pentru 2021, iar acum, în mai 2022, Guvernul nu a plătit salariile majorate, potrivit legii. Ar fi trebuit în:
- 2018 – creștere cu 20% [art.38 alin.(3] lit.d]]
- 2019 – creștere cu 1/4 din diferența dintre salariul din grila Legii nr.153/2017 și cel din luna decembrie 2018 [art.38 alin.(4i] lit.a]];
- 2020 – creștere cu 1/4 din diferența dintre salariul din grila Legii nr.153/2017 și cel din luna decembrie 2018 [art.38 alin.[4) liLb)];
- 2021 – septembrie – se acorda salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 [art.38 alin.[4i) lit.c]].
Potrivit Corneliei Popa Stavri s-au acordat doar o parte din sume, până în 2020.
Legea prevedea o majorare în ianuarie 2022 cu 4 % din diferența dintre salariul din grila Legii nr.153/2017 și cel din luna decembrie 2018, dar nu s-a aplicat, acuză sidicaliștii, motiv pentru care portestează miercuri în fața Guvernului.
Reamintim că un protest de amploare pornit în luna decembrie de sindicatele personalului din învățământ s-a încheiat subit în ianuarie, după o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă. Înainte de întâlnire sindicatele făcuseră referendum pentru declanșarea Grevei generale, la care peste 65% dintre angajați au optat „pentru”. Sindicatele au făcut chiar o grevă de avertisment în ianuarie, după care totul s-a stins. Premierul și ministrul Educației au avut discuții cu liderii sindicali pe 21 ianuarie, discuții la care Ciucă a declarat că salarizarea angajaților din Educație „este la un nivel inacceptabil” și „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”. Decizia a fost să înființeze „un comitet”.
Vineri, 4 februarie, ar fi trebuit să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a drepturilor salariale” pentru profesori, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Dar nu s-a mai întâmplat nimic, deși premierul Ciucă a fost la acea întâlnire la care a stabilit personal data, termenii, promisiunile și cuvintele din text, pe 21 ianuarie.
Pe 5 februarie sindicatele au încercat un apel la onoare: au dat un ultimatum partidelor politice, să spună public dacă susțin un acord pentru profesori, după ce premierul și Guvernul “au mințit”: „Știm cu toții că pentru un militar de carieră cuvântul dat și onoarea sunt cele mai de preț lucruri”, scriau într-un comunicat FSE, FSLI și Alma Mater.
După ce în cele din urmă premierul Ciucă și-a amintit de sindicate și le-a chemat la întâlnire, acestea din urmă au cerut coaliției de guvernare un acord pe rezolvarea problemelor de salarizare din învățământ, după patru ore de discuții „în gol” cu premierul.
Cronologia evenimentelor este următoarea:
Decembrie 2021 – sindicatele profesorilor declanșează acțiuni de protest când se publică un proiect de ordonanță care nu acorda nicio creștere salarială în 2022 pentru acest domeniu. Începe strângerea de semnături pentru declanșarea unei greve de amploare. Guvernul modifică proiectul și acordă 4,5% creștere salarială de la 1 ianuarie 2022, cu plata în februarie. Nemulțumite, sindicatele solicită creștere cu 16% și au loc proteste în fața Guvernului și pichetări de prefecturi și inspectorate școlare. Sindicatele lansează referendumul pentru declanșarea grevei generale din 10 ianuarie.
Ianuarie 2022 – sindicatele își revin greu din amorțeala de după vacanța de iarnă, dar la jumătatea lunii anunță grevă de avertisment. Pe 19 ianuarie timp de 2 ore toate școlile în care erau membri de sindicate au sistat activitatea în intervalul 11-13.
21 ianuarie 2022 – După o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educației, premierul Ciucă declară: „În colaborarea cu dumneavoastră (n. red. sindicatele) plecăm de la dorința comună de a susține prestigiul dascălilor, de a motiva cadrele didactice și de a plăti corect munca fiecărui angajat din sistemul de învățământ pentru a avea, în viitor, oameni bine pregătiți și educați”. Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022.
3 februarie 2022 – Citește cronologia acordurilor din Educație, din ultimii ani.
4 februarie 2022 – nu are loc nici semnarea acordului, iar negocierile care ar fi trebuit să fie finalizate, nici măcar nu au început, reclamă abia pe 5 februarie sindicatele. Negocierile ar fi trebuit să fie conduse și coordonate de ministrul Sorin Cîmpeanu, dar acesta nu inițiază vreun demers, potrivit sindicatelor.
5 februarie 2022 – sindicatele amenință partidele cu continuarea protestelor, dacă nu ies public cu o poziție, dacă susțin sau nu un acord în Educație.
7 februarie 2022 – premierul are o întâlnire cu ministrul Cîmpeanu sub pretextul România Educată, dar mesajul transmis e că se vor întâlni cu sindicatele marți, iar un eventual acord ar putea fi semnat între reprezentanții profesorilor și Ministerul Educației. Declarativ, o parte din sindicate susțin că nu sunt de acord cu această variantă.
9 februarie 2022 – Federațiile sindicale din învățământ, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ, solicită conducerilor partidelor care formează coaliția de guvernare (PSD, PNL și UMDR) o întâlnire comună pentru discutarea problemelor actuale cu care se confruntă învățământul românesc.