Protest al elevilor de la Liceul Tehnologic Motru, joi, în fața Ministerului Educației. Aceștia cer ca peste 130 de burse profesionale restante din 2020 să le fie plătite

1.098 de vizualizări
Foto: cititor Edupedu.ro
Protestele în scandalul burselor profesionale neplătite de 4 ani la Liceul Tehnologic Motru din județul Gorj continuă. Mai mulți elevi de la liceu protestează joi în fața sediului Ministerului Educației. Aceștia susțin că bursele profesionale din anul școlar 2020-2021 sunt încă neplătite pentru peste 130 de elevi, unii dintre ei deja absolvenți ai liceului.

Potrivit imaginilor primite la redacție, protestanții sunt în fața sediului Ministerului Educației de pe General Berthelot. Aceștia îi cer ministrei Educației, Ligia Deca, să „oprească derapajele și acțiunile ostile față de elevi ale directoarei de la L.T. Motru. Managementul directoarei este catastrofal, 132 de elevi lăsați fără bursa profesională”.

„Înlăturați din funcție directoarea cu invenții unice: a înlăturat primarul / reprezentantul primarului din CA [N. Red. Consiliul de Administrație] al L.T. Motru. A înlăturat un cadru didactic din învățământ”, mai scrie pe pancarta elevilor de la protest, pe care au dus-o și miercuri în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj din Târgu Jiu.

  • Cronologie. Bursele elevilor sunt neplătite din anul școlar 2020-2021. Neregulile au ieșit la iveală în toamna anului 2023, când Edupedu.ro a scris despre faptul că banii pentru bursele profesionale pentru 132 de elevi ar fi fost deturnați de directoarea Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușet, după cum se arăta într-un memoriu trimis către Ligia Deca, ministrul Educației.
  • Adela Rușeț a negat acuzațiile aduse în memoriul redactat de reprezentantul legal al Primăriei Municipiului Motru, membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ. Potrivit directoarei, în anul școlar în care elevii nu au primit banii pentru bursele profesionale, acesta nu a mai ocupat funcția de conducere a unității de învățământ, deoarece și-a dat demisia pe data de 2 octombrie 2020.
  • Ea însă a revenit la conducerea acum Liceului Tehnologic Motru în anul 2022, dar bursele tot nu au fost plătite pentru elevi. Într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Educației din martie 2021 se arată că bursele profesionale trebuie acordate elevilor, iar directoarea Rușeț apare ca una dintre persoanele responsabile pentru neacordarea acestora. Una dintre măsuri a fost cercetarea disciplinară a acesteia.
Citește și:
FOTO & VIDEO Protest în scandalul burselor de la Liceul Tehnologic Motru: Elevi și profesori organizează un miting în fața Inspectoratului școlar Gorj și acuză că directoarea refuză de 4 ani să plătească burse restante din 2020
Bursele profesionale pentru 132 de elevi de la Liceul Tehnologic din Motru, de acum 4 ani școlari, sunt încă neplătite. Inspectoratul școlar Gorj anunță că a dat de mai multe ori bani școlii, dar directorii refuză să-i acorde pentru că elevii nu ar fi depus cereri în termen
14 noiembrie 2023 – UPDATE Peste 130 de elevi de la Colegiul Tehnic din Motru nu și-ar fi primit bursa profesională pentru un întreg an școlar. Banii ar fi fost deturnați de directoare – memoriu adresat Ligiei Deca / Directoarea neagă acuzațiile
Directoarea acuzată că ar fi deturnat banii de bursă profesională pentru 132 de elevi a fost cercetată disciplinar, în 2021 – raport al Corpului de Control al Ministerului Educației

2 comments
  1. Bună ziua! Numele meu este Rușeț Adela Lelia și sunt director la Liceul Tehnologic Motru și vă rog să publicați acest drept la replică, care, din nu știu ce motive, nu mi-a fost solicitat așa cum este corect și legal. În 2 octombrie 2020, creditele pentru bursele profesionale nu erau în contabilitatea unității, pentru că aceste credite se solicită de către unitatea de învățământ după ce se stabilesc beneficiarii burselor, după ce se aprobă lista beneficiarilor de burse profesionale și se comunică la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. La 2 octombrie 2020, lista beneficiarilor de burse profesionale era întocmită. Din 2 octombrie 2020, eu nu am mai fost director, domnul Manciu Ștefan preluând această funcție. Lista beneficiarilor a fost aprobată de Consiliul de Administrație al unității școlare. Lista beneficiarilor a fost aprobată lunar și transmisă la inspectorat atât pentru luna septembrie, cat și pentru octombrie, noiembrie. Listele cu elevii beneficiari au fost aprobate în Consiliul de Administrație și transmise la inspectorat. Solicitarea de deschidere de credite o realizează conducătorul instituției, împreună cu contabilitatea unității.
    Deci, director în funcție la 4 decembrie 2020 era domnul Manciu Ștefan! A solicitat deschidere de credite! Au fost alocați bani pentru plata burselor profesionale de către Ministerul Educației, prin inspectoratul școlar. Banii au fost în contul unității. În 4 decembrie, atunci când a fost desemnat domnul Drulă Valeriu în Consiliul de Administrație, acesta s-a opus la plata acestor burse, ca să afecteze activitatea instituției noastre, l-a influențat și pe directorul în funcție și acesta nu a plătit bursele elevilor! Reprezentantul Primarului Municipiului Motru în Consiliul de Administrație al liceului, domnul Drulă Valeriu a votat lună de lună, timp de 4 ani, din 2020 până în 2024, împotriva acordării burselor elevilor! Singurul scop al acestuia era doar titularizarea ilegală a profesoarei Nibu Ramona! În spatele acestui protest se găsește altceva: înlăturarea actualei conduceri a Liceului Tehnologic Motru, pentru ca profesoara Nibu Ramona să beneficieze de alte alte drepturi ilegale care au fost semnalate de conducerea actuală a liceului, atât la ISJ Gorj cât și la ME: repartizare abuzivă și ilegală pentru care art. 180 din legea 198/2023 a fost încălcat, art.29 și 61 din Metodologia-cadru de mobilitate a personalului didactic-anexă la OME 6877/2023, au fost încălcate, repartizată în ședința de repartizare a ISJ Gorj din 26.08.2024 fără a depune documentele obligatorii la ISJ Gorj și unitățile școlare, fără a avea acordurile consiliilor de administrație ale liceelor: Liceul Tehnologic Motru și Liceul Tehnologic Ion Mincu, fără a susține inspecția la clasă la Liceul Tehnologic Ion Mincu, repartizată abuziv cu prioritate în fața cadrelor didactice cu note la concursul de titularizare din acest an de peste 9,70! Până unde mai poate merge abuzul și ilegalitatea pentru doamna profesoară Nibu?
    La această dată, există în instanță mai multe acțiuni promovate de foștii elevi de la școala profesională pentru acordarea drepturilor din anul 2020! Acești elevi au fost manipulați împotriva actualei conduceri iar pentru aceasta, domnul Drulă Valeriu a scris și semnat documente în numele acestora și mai mult decât atât le-a oferit sume importante de bani pentru a face acțiuni denigratoare împotriva conducerii liceului nostru. În acest sens au fost sesizate și organele abilitate! Să lăsăm instanța să decidă și să ne respectăm profesia de dascal:
    Cele prezentate și mult mai multe le pot susține cu documente și pot fi verificate! Cu speranța că trăim într-o țară în care legea este respectată, vă rog să publicați aceste aspecte! Vă mulțumesc!

    1. Dacă este adevărat și doamna respectiva este o inculta care nu a dat examen de Titularizare în viata ei și nu are nota, jos pălăria pentru tăria de caracter și corectitudinea de care dați dovadă.La Liceul TehnologicPetruPoni București sunt promovate numai astfel de elemente:fără examen și ținute pe post ani de zile,mult personal auxiliar care taie frunza la câini și ia banii degeaba.Si exact cum ziceti dumneavoastră: elevi manipulați, niște amărâți proveniți din familii dezorganizate ,cu probleme de tot felul,ca să agite apele în funcție de interesele lui X și Y.
      Sunteți o raritate și aveți tot respectul!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful Inspectoratului Școlar Constanța anunță că de luni, 9 octombrie, transportatorii vor emite abonamente gratuite pentru elevii navetiști, după ce primul termen anunțat de ISJ nu a fost respectat

De luni, 9 octombrie, elevii navetiști din Constanța vor avea transport gratuit, spune șeful Inspectoratului școlar județean (ISJ), Sorin Mihai, după ce termenul inițial a fost depășit cu săptămână. Amintim…
Vezi articolul

Șeful CNCD la RFI: Un tratament diferențiat vaccinat/nevaccinat nu e din start discriminatoriu. Anumite decizii avute în vedere de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care vizează studenții, pot crea discriminări

Eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice, a spus la RFI președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării…
Vezi articolul