Prorectorii iau locul rectorilor în Comisia pentru finanțarea învățământului superior – CNFIS / Lista membrilor acesteia, aprobată prin ordin al Ministerului Educației

1.749 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Noua Comisie Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior, for ce recomandă felul în care să fie finanțate universitățile, a fost aprobată prin ordin al Ministerului Educației. Din această comisie, care înlocuiește vechiul Consiliu cu același nume, în urma schimbărilor produse de noua Lege a învățământului superior, fac parte preponderent prorectori ai universităților românești, care le iau rectorilor reuniți în fostul Consiliu.

Până acum, CNFIS era format preponderent din rectori. Noul regulament de organizare și funcționare a Comisiei, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, nu permite, însă, rectorilor în funcție să aibă calitatea de membru. Drept urmare, componența forului – aprobată printr-un ordin separat, publicat la rândul lui în Monitorul Oficial – este dominată, acum, de prorectori și completată de reprezentanți ai unor senate universitare.

Excepție face reprezentanta Politehnica București, Alina Claudia Petrescu-Niță, care nu este membru în CA sau în Senatul Politehnicii, dar apare ca vicepreședinte al Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior.

  • Potrivit noului regulament de organizare și funcționare a CNFIS spune că membrii acesteia nu pot fi membri în alte consilii consultative ale Ministerului Educației, cu excepția comisiilor și consiliilor la care se solicită desemnarea de reprezentanți de către CNFIS. 
Membrii noii Comisii Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior:

Bendea Gabriel Valentin, Universitatea din Oradea – prorector

Balint Marko, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – prorector

Buzea Carmen, Universitatea „Transilvania” din Brașov – prorector

Caraiman Simona, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – prorector

Darie Bogdana, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – membru CA

Dediu Dan, Universitatea Națională de Muzică din București – președinte Senat

Dumitrescu Dan Gabriel, Academia de Studii Economice din București – prorector

Enache Cosmin, Universitatea de Vest din Timișoara – prorector

Lazăr Dan, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – prorector

Mangalagiu Ionel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – prorectori

Munteanu Simona, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București – prorector

Mureșan Daniel, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – președintele Senatului

Murgescu Bogdan, Universitatea din București – prorector

Mușuroi Sorin, Universitatea „Politehnica” Timișoara – prorector

Păunescu Mihai, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București – prorector 

Petrescu-Niță Alina Claudia, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – vicepreședinte CNSPIS

Pițuru Silviu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – prorector

Prelipceanu Gabriela, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava; – prorector

Selieșteanu Dan, Universitatea din Craiova; – prorector

Teodorescu Răzvan Ionuț, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – prorector

Terian Andrei, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; – prorector

Trandafir Raluca, Universitatea „Ovidius” din Constanța; – prorector

Vîntu Vasile, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași – președintele Senatului

Noul regulament de organizare și funcționare a CNFIS

Potrivit noului regulament de organizare a CNFIS, președintele forului este ales prin vot secret de către membri. Apoi, el îi propune pe vicepreședinții și pe ceilalți membri ai Biroului executiv, care sunt supuși, la rândul lor, votului secret al membrilor consiliului.

Noul regulament, publicat în MO, prevede că fostul Consiliu devine Comisie aflată sub coordonarea unei direcții a Ministerului Educației, va avea atribuții suplimentare privind propunerile de alocări de fonduri, iar numărul de membri ai forului va fi diminuat, după cum Edupedu.ro a scris la începutul lunii.

Regulamentul prevede explicit că forul ce recomandă felul în care să fie alocați banii pentru universități este coordonat direct de Minister:

  • Art. 2 (2) Activitatea CNFIS este coordonată de Direcția Generală care gestionează învățământul superior din cadrul Ministerului Educației, conform art.154, alin. (9) din Legea nr. 199/2023. 

La capitolul Atribuții, noul regulament extinde lista domeniilor pentru care CNFIS emite propuneri în vederea alocării de fonduri, în atribuțiile sale intrând acum recomandări privind alocările de fonduri pentru granturi doctorale, dar și pentru subvențiile de transport local al studenților.

E prevăzută și stabilirea unui registru de experți care să intervină atunci când pot apărea conflicte de interese în cazul unor membri sau când e nevoie de expertiză specifică.

Noul regulament CNFIS și componența aprobată de minister – în Monitorul Oficial:

Citește și:
Comisia pentru finanțarea învățământului superior – CNFIS va fi coordonată de o direcție a Ministerului Educației, va avea atribuții suplimentare, dar mai puțini membri – proiect

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. “Până acum, CNFIS era format preponderent din rectori.”
    Matematica, bat-o vina! (sau simtul proportiei sau, mai exact, al realitatii). Erau 9 rectori din 23 de membri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, vrea să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ / Conducerile școlilor trebuie să-i contacteze pe colegii ei de partid

Într-o notă trimisă de inspectoratul școlar județean Gorj către școlile din județ, li se aduce la cunoștința profesorilor că se organizează o excursie gratuită pentru elevii de liceu la Parlament.…
Vezi articolul

“Transportul gratuit” al elevilor navetiști, în aer. Cazul Constanța: Școlile nu găsesc transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean, dar au trimis tabelele cu numele elevilor pe o adresă de e-mail, spune șeful ISJ care anunța că de azi aproape toți elevii vor merge gratuit la școală

Școlile nu pot contacta unii transportatori pentru a le trimite listele cu numele elevilor pentru a beneficiat de transport gratuit, spune inspectorul general școlar Sorin Mihai: “Am situații în care…
Vezi articolul