Propuneri anti-nepotism la Universitatea din Oradea. Plus: prevederi anti-corupție pentru șefii instituției

989 de vizualizări
Foto: Universitatea Oradea / Facebook.com
Președintele senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, a propus o serie de modificări radicale ale Cartei universitare, potrivit EBihoreanul. Printre cele mai dure propuneri se numără interdicția de a a ocupa funcții de șef de departament sau decan pentru cei care au rude angajate în universitate.

Dacă va fi adoptată, regula ar produce un cutremur în Universitate, scrie EBihoreanul, dând câteva exemple de decani care au rude angajate: Adrian Maghiar de la Facultatea de Medicină, Alexandru Ilieş (Geografie, Turism şi Sport), Valentin Mirişan (Drept), Mircea Gordan (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Ioan Chereji (Protecţia Mediului).

O altă propunere este legată de posibilitatea demiterii rectorului universității de către Senat dacă acesta e condamnat definitiv într-un dosar de corupție sau dacă situația financiară a instituției se degradează timp de doi ani.

Mai mult, noua Cartă ar înăspri şi competiţia pentru decanate, scrie sursa citată. Astfel, şefii facultăţilor ar urma să fie selectaţi de o comisie formată în număr egal din rector şi prorectori, respectiv senatori, spre deosebire de varianta actuală, care prevede că decanii sunt numiți de rector.

Propunerile vor fi votate pe 15 aprilie în ședința Senatului universității.

Citește aici propunerea de Cartă a Universității din Oradea

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O nouă formă de presiune pe angajații din școli, aflați în a doua săptămână de grevă generală: mesaje de ultimatum primite de directorii școlilor, prin inspectorate, să facă estimări până azi la 16:30 despre salariile angajaților în luna mai – surse

Directorii de școli din mai multe județe au primit un ultimatum de la inspectoratele școlare, conform surselor Edupedu.ro. Inspectoratele au cerut să fie trimise la județ, de către fiecare școală,…
Vezi articolul

Concurs între școli, cu proiecte din Școala Altfel, lansat de Ministerul Educației în plină grevă generală a celor din Învățământ. Profesorii trebuie să facă un dosar și inspectoratele să aleagă și să trimită la minister câștigătorii – DOCUMENT

Școlile din țară se pot înscrie la un concurs de activități pe care profesorii le-au ținut cu elevii în programul „Școala altfel”, organizat de Ministerul Educației, potrivit unei informări transmise…
Vezi articolul

Toate creșele de stat vor fi arondate grădinițelor, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a noii legi a educației. Scade numărul maxim de copii care pot fi înscriși în grupa mijlocie și grupa mare, potrivit proiectului Deca

Creșele de stat vor fi arondate la solicitarea primarilor grădinițelor cu program prelungit sau care au în structură învățământ preșcolar, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare…
Vezi articolul