“Ministerul Educației anticipează situația în care orașe foarte mari, cu un număr foarte mare de școli, ar putea ajunge în scenariul roșu, care nu le-ar mai permite elevilor din clase terminale să meargă la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale”, a spus duminică seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. El a legat situația orașelor mari de propunerea ca elevii din clasele a 8-a și a 12-a să meargă la școală și în scenariul roșu, propunere care a determinat Consiliul Național al Elevilor să spună la rândul lor că elevii vizați ar trebui să poată alege forma de învățare, la școală sau la distanță.
Ministrul Cîmpeanu a spus că propunerea este doar o “idee” care va fi supusă consultărilor cu elevii, profesorii și părinții.
Sorin Cîmpeanu, la Antena 3:
- “Elevii sunt convins că își doresc exact același lucru: să poată fi pregătiți pentru a avea o rată de promovare cât mai bună la examenele naționale. Această propunere este la stadiu de idee și va face obiectul consultărilor cu elevii, cu părinții și cu profesorii. Important este că Ministerul Educației anticipează situația în care orașe foarte mari, cu un număr foarte mare de școli, ar putea ajunge în scenariul roșu, care nu le-ar mai permite elevilor din clasele terminale să meargă la școală pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Este normal să avem această analiză amănunțită și responsabilă.”
Ministrul anunțase anterior că va propune ca elevii din anii terminali să meargă fizic la cursuri și în cazul când școlile intră în scenariul roșu. El a spus la Realitatea Plus că “vom insista, vom propune” aceste lucruri, în condițiile în care “examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți. Ați văzut ce se întâmplă cu acele cazuri de evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă (…)”.
În intervenția avută duminică seară la Antena 3, el a răspuns propunerii survenite între timp de la Consiliul Național al Elevilor, care a arătat că în multe școli condițiile sunt improprii și elevii ar trebui să poată opta cum să continue cursurile:
Poziția Consiliului Național al Elevilor – puncte-cheie:
- “(…) Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Național al Elevilor, în care peste 750 de unități de învățământ au furnizat informații despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre școli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite și dezinfectate în mod corespunzător.
- În acest context, Consiliul Național al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativității elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de a merge fizic la școală într-un context cu risc ridicat de infectare și, astfel, solicită Ministerului Educației să adopte o măsură prin care elevii și părinții să își exprime opțiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localitățile unde se aplică scenariul roșu.
- Este important ca elevii care susțin examene naționale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spațiul școlar, însă, ținând cont de riscurile pe care le presupune prezența în spațiul școlar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susțină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată școala.
- Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice și alte comorbidități și chiar elevi aflați în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceștia să fie obligați să continue școala în format fizic indiferent de scenariul de funcționare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19. (…)”
10 comments
Nu au ce căuta elevii la scoala în scenariul rosu.
Prima condiție ca să iei un examen este sa fii sănătos.
Și prima condiție ca să aibă cine corecta lucrările la examen este ca și profesorii sa fie sănătosi.
Scoala online în scenariul rosu. Fără excepții.
Felicitări
Cea mai buna solutie poate este cea de compromis. Daca elevii vor sa mearga la scoala si sa invete fata in fata, atunci sa aiba sansa aceasta. Daca nu vor, sa stea acasa si sa faca orele cu un profesor care preda online. Sunt multi profesori care predau online, daca se adauga 20 de elevi la un conferinta online nu e nicio problema tehnica in plus. Scoala online are efecte dezastruoase pe termen lung, aproape toate tarile din Europa s-au luptat sa le tina deschise cat mai mult timp. Doar Romania a dorit sa salveze alegerile perlamentare si le-a tinut inchise.
Prefer din nou niste alegeri! As vota poate mai in cunoastinta de cauza!
De ce s-au deschis școlile acum trei săptămâni dacă acum sunt închise multe? Că sa se dea plăvanul pe pista de ski ,urmat de o ceată de idioți care au umplut acum ATI? S-a știut că se vor închide școlile ,de aia nu s-au grăbit cu vaccinarea.
Să merg la școală în scenariu roșu ?! Nici gând ! Păi, abia ce am început sem. II , cu clasa aXII-a în prezență fizică . La început , totul bine , aveam speranțe…și : două eleve și un elev se simt rău . Urgent, testare , confirmați pozitiv. Clasa trece în online. După 2-3 zile sunt confirmate pozitiv trei cadre didactice care predau la clasă. În online mai sunt confirmați pozitiv doi elev și un profesor. Și eu să mă expun când o fi scenariul roșu ? Glume de ministru…
Incep sa devin coronasceptic daca mai scoate ministerul eductiei vreo doua gaduri…pai bre, tataie, eu credeam ca virgula carantina e pe bune, adica se declara ca e naspa rau, ca nu se mai poate…si ca asta e valabil pentru toti, inclusiv pentru aia de se vaccinara si se vazura cu sacii in caruta…sa stai intr-o clasa de 30 mp cu 30 si de insi in scenariul rosu e ca si cum ar merge un ageamiu cu un ferrari la viteza maxima. Te busesti la prima curba! Tu si tot neamul tau!
Inainte de inceperea semestrului al II-lea trebuia ca toate cadrele didactice să fi fost deja vaccinate, cu ambele doze. Bineinteles ca am în vedere cadrele didactice care doreau să se vaccineze. In conditiile in care vaccinarea nu s-a făcut, nu cred ca se poate ca în scenariul roșu, școala să se facă fizic pentru anii terminali. Sunt de acord ca nu se poate compara școala efectuată fizic cu cea față în față, dar nu ne putem juca cu viețile copiilor noștri și ale cadrelor didactice.
În ce lume trăiți? Cadrele didactice (preșcolar + înv. primar) și copiii de la clasele 0-IV merg la școală până la 6 cazuri la 1000 de locuitori (carantină), deși nu îi așteaptă examene în minim 4 ani de acum încolo și nici nu li s-a redus volumul de studiu/de la viitoarele examene fiindcă au făcut acele luni online.
Asta este, de la oameni mai puține (drepturi) pentru noi, de la Dumnezeu mai multe…
Ăștia o lălăie ca să ne bage în carantină de Paște, să înăsprească acum regulile astfel încât de Paște să nu fie nevoie de carantină.