O promisiune primită de sindicatele din Învățământ, în cadrul întâlnirii de la Guvern, a fost că noua lege a salarizării va fi adoptată de Parlament până la sfârșitul anului 2023, potrivit unei informări trimise în teritoriu de cele trei sindicate din Educație, document consultat de Edupedu.ro. Ieri, sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu premierul Ciucă, pentru a găsi soluții la problemele angajaților, dar negocierile au eșuat.
- De luni, peste 150.000 de angajați din sistemul de Educație intră în grevă, după cum a precizat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
„Referitor la elaborarea Legii salarizării, promisiunea a fost că va fi elaborată până în luna septembrie, iar până la sfârșitul anului 2023 va fi adoptată de Parlament”, se arată în informarea sindicatelor.
La discuțiile de la Guvern au participat următoarele persoane: premierul Ciucă; liderul social-democrat Marcel Ciolacu; Ligia Deca – ministrul Educației; Sorin Ion – secretari de stat în Ministerul Educație; Florian Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației; Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educației, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu; Cristian Vasilcoiu – secratar de stat în Ministerul Muncii.
„În urma prezentării revendicărilor salariaților din învățământ de către reprezentanții federațiilor sindicale, inclusiv aceea de a se emite o ordonanță de urgență prin care să se acorde o indexare a salariilor care să acopere rata inflației, oferta reprezentanților Puterii, a fost:
1. Emiterea unei ordonanțe de urgență pentru aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 pentru salariații din Anexa VIII la respectiva lege;
2. Cuprinderea în Programul de guvernare, care urmează să se elaboreze în următoarele două săptămâni (ținând cont de faptul că se va schimba Premierul), a următoarelor prevederi:
- Educația, alături de sănătate, să fie domeniu prioritar în ceea ce privește salarizarea.
- Grila de salarizare pentru învățământ se va constitui plecând de la principiul potrivit căruia ,,salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie”. La întrebarea noastră dacă se va aplica integral grila de salarizare pentru învățământ într-o singură tranșă, așa cum s-a întâmplat în sănătate după apariția Legii nr. 153/2017, nu am primit un răspuns clar.”
Miercuri, președintele Iohannis a transmis că cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite, după cum a scris G4Media.ro.
„Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului”, a spus Klaus Iohannis.
Ligia Deca a anunțat că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii.
La sfârșitul lunii aprilie, președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus că noua lege a salarizării ar putea fi gata până în septembrie. Aceasta a precizat jurnaliștilor că ministrul Muncii „lucrează la această lege și credem noi că undeva până în septembrie să avem această nouă lege a salarizării, cu salarii mult mai bune, mai atractive pentru personalul din învățământ.”
De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.