Vineri, 4 februarie, ar fi trebuit să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a drepturilor salariale” pentru profesori, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Premierul Ciucă a fost la acea întâlnire la care a stabilit personal data, termenii, promisiunile și cuvintele din text, pe 21 ianuarie.
Acestea erau două dintre măsurile „pe termen scurt” pe care ar fi trebuit să le „identifice” noul comitet anunțat inițial de sindicatele din Educație, comitet coordonat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Comitetul a fost inexistent, acordul nu există. Niciun lider sindical din preuniversitar nu a ieșit să denunțe păcăleala premierului Nicolae Ciucă la adresa profesorilor.
Singurul sindicalist prezent în spațiul mediatic vineri seara a fost liderul federației din învățământul universitar, Alma Mater, Anton Hadăr, care a spus la România TV, potrivit newmoney.ro: „Am înțeles, doar nu suntem proști, ce dracu! Trebuia să semnăm protocolul cu premierul Ciucă, dar nu îl lasă șeful de partid. A făcut un pas înapoi, semn că PNL nu susține acest acord. Am înțeles, doar nu suntem proști, ce dracu! Am crezut că se rezolvă problema și când să batem palma, ne-am trezit că doar ministrul nostru e lăsat la înaintare. Dacă nu vrea domnul Cîțu, ce să facem?”, a spus Anton Hadăr la România TV.
Amintim că, în ianuarie, reprezentanții profesorilor au făcut proteste în fața Guvernului și au amenințat chiar cu o grevă generală dacă executivul nu acordă mărirea salarială promisă din 2020 și amânată doi ani.
Pe 19 ianuarie zeci de mii de profesori au făcut grevă de avertisment, timp de 2 ore, în majoritatea școlilor.
A fost lansat un referendum între membri de sindicat, în urma căruia majoritatea au optat pentru declanșarea grevei generale în învățământ, dar ale cărui rezultate nu au fost niciodată făcute publice în mod transparent.
După întâlnirea cu premierul, orice revendicare s-a stins, protestele s-au încheiat și nu a mai existat nicio poziție despre opțiunea profesorilor din sindicate.
Anul acesta profesorii ar fi trebuit să ajungă la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153/2017, după două amânări succesive în 2020 și 2021, în timpul guvernelor Orban și Cîțu. De la 1 ianuarie au primit o majorare salarială mult mai mică (cca 4%) decât cea promisă și prevăzută în lege (+16%).
41 comments
Cand a început predare on-line prima lor grijă a fost sa nu fie înregistrate perlele profesorilor. Sunt conștienți de valoarea lor adevărată și le este rușine de oglindă. Nu merită creștere de salarii toată gloata. Ba dimpotrivă, scăzute salariile deștepților ce merg la ore sa arate elevilor ca nu stiu materia si ca 10 doar Dumnezeu primește. Sumele astfel scutite de valurile Sâmbetei sa se distribuie celor care fac din elevi copii curioși.
P.s. Dacă toți profesorii ar avea canal de YouTube și ar lua leafa pe numărul de vizualizări ar fi mai corect decât 4% la toți strigatorii de prezență.
Sunt multe posturi libere in educatie, cine crede ca este usor sa vina sa predea. Este usor sa vorbesti de pe margine, sport national in Romania.
Răspunsul tău arata cât interes și prețuire ai pentru educația copiilor tăi. În orice domeniu se știe ca dacă investești ai de câștigat. Cat dai, atâta face.
Toți profesorii sa plece din sindicat!!!!
Adevărat! Vina e împărțită! Noi suntem pionii pe care ii păcălesc atât guvernanții cât și conducătorii noștri de sindicate.Dar de cei ce nu au curaj sa își asume ce sa mai zicem? Nici măcar,,Cenușăreasa,,nu mai suntem!!!
Sindicatele suntem noi. Nu liderii. Membrii de sindicat. Multi, câți suntem. Exista un comunicat comun de presa dat de cele trei federații, in urma lipsei de respect arătată de primul ministru. Grevă generală este o soluție, dar pentru aceasta trebuie unitate. Câți dintre cei care se pronunță pentru ea și au semnat referendumul in acest sens vor intra efectiv în greva, știind că vor avea salariile diminuate??? Prea putini. Căci nu suntem dispuși să riscăm nici dacă trebuie sa ne apărăm drepturile și demnitatea. Boicotarea examenelor și neincheierea mediilor?? S- a mai incercat. Nici atunci nu a fost unitate. Colegi care au semnat ,, pentru” au fost prezenți la examene, chiar în comisii. Au încheiat și mediile. Unitatea? Nu exista intre noi. Demnitatea? O pretindem de la alții, dar nu luptăm pentru ea. Nimic nu vine degeaba. Nimic nu vine pur și simplu. Am trecut prin grevă de 5 săptămâni, acum câțiva ani. Nu mi-am primit salariul pentru mai mult de o luna. Cu rate la banca și copii in facultate. A fost greu. Tare greu. Dar s- a obținut, atunci, cea mai mare mărire salarială. Fara unitate, demnitate, ne revoltăm degeaba. Ne trebuie curaj. Nu ne va rezolva nimeni problemele. Liderii ne reprezintă. Noi suntem cei care trebuie sa luptam pentru drepturile noastre.
Asa este. Colegii se tem si culmea, nu de salarii diminuate, ci ca raman fara o luna poate de vechime. Toti cu care am vorbit nu mai vor generala, au idei preconcepute si demnitate 0. Cum sa ai demnitate mai mica si decat un ceferist cu 8-10 clase? Atunci chiar meritam. Maine daca se dau liste, semnez. Mai ales ca daca si muncesc pe online cheltui mai mult, macar sa stau acasa, sau sa fac fizic printre elevi bolnavi. Eu, personal, ies in castig. Ceea ce imi ramane pentru o zi de munca, raportat la cheltuieli este un profit foarte mic, ceea ce ma impinge cu draga inima safac greva si sa stau si acasa. Iar riscul la care nu ma supun stand acasa si nu printre elevi bolnavi si prin naveta neplatita este infinit mai putin rentabil daca as face greva generala. Dar romanul niciodata nu a stiut sa si calculeze profitul. Profesorul ar fi in stare sa aduca bani de acasa ca sa spuna ca a luat salariu. Mai ganditi, oameni buni! E cel mai bun context pentru toata lumea sa faci greva generala: nu vor fi nici parintii, nici profesorii, nici elevii expusi, mai ales acum.
Sindicatele suntem noi. Nu liderii. Membrii de sindicat. Multi, câți suntem. Exista un comunicat comun de presa dat de cele trei federații, in urma lipsei de respect arătată de primul ministru. Grevă generală este o soluție, dar pentru aceasta trebuie unitate. Câți dintre cei care se pronunță pentru ea și au semnat referendumul in acest sens vor intra efectiv în greva, știind că vor avea salariile diminuate??? Prea putini. Căci nu suntem dispuși să riscăm nici dacă trebuie sa ne apărăm drepturile și demnitatea. Boicotarea examenelor și neincheierea mediilor?? S- a mai incercat. Nici atunci nu a fost unitate. Colegi care au semnat ,, pentru” au fost prezenți la examene, chiar în comisii. Au încheiat și mediile. Unitatea? Nu exista intre noi. Demnitatea? O pretindem de la alții, dar nu luptăm pentru ea. Nimic nu vine degeaba. Nimic nu vine pur și simplu. Am trecut prin grevă de 5 săptămâni, acum câțiva ani. Nu mi-am primit salariul pentru mai mult de o luna. Cu rate la banca și copii in facultate. A fost greu. Tare greu. Dar s- a obținut, atunci, cea mai mare mărire salarială. Fara unitate, demnitate, ne revoltăm degeaba. Ne trebuie curaj. Nu ne va rezolva nimeni problemele. Liderii ne reprezintă. Nou suntem cei care trebuie sa luptam pentru drepturile noastre.
Exista un comunicat de presă comun al celor trei federații sindicale, in acest sens. Liderii nu pot face nimic fără susținerea membrilor de sindicat. Membrii de sindicat sunt sindicatele. La o greve generala, deși au semnat un număr mare de cadre didactice, cate vor intra efectiv. Poate o zi, doua, trei. Am trecut prin grevă de 5 săptămâni. Nu mi-a am primit salariul pe acestea. A fost cumplit de greu cu rate și copii in facultate. Dar, am obținut cea mai mare mărire salarială. Atunci. S- a putut. Se poate și acum, dar trebuie sa fim curajoși și uniți.
Ca de fiecare dată ne fraieresc, au vazut ca tine.
Daca era vorba de alții se putea dar asta e tara te vrea prost, pentru că esti mai usor de manipulat. Nu suntem in stare de greva .
Cum ar fi 200000 de oameni in greva, dar sunt destui care sunt pile si nu vor să supere.
Așa ca luați de la guvern…
Greva generala, mutanților! Asta vor cei din învăţământ, nu plecaciuni in genunchi pe la guvern… Mai plecati dracu’ de la conducerea sindicatelor… Lasati pe altii mai tineri si cu pofta de munca pentru drepturile noastre… Voi sunteți doar niste fosile obosite, care de ani de zile iau doar cotizatiile, dar nu castiga nimic pentru personalul din învăţământ… Uaaaaaaaaaaa!
Bine ati venit in universul ciuca.
Cu armata si-a facut de cap, si i-a batjocorit prin nerespectarea legii 153 si a ordonantelor de guvern, acum ca e chiar el primul ministru, poate sa isi bata joc de toate categoriile.
Dar sa vada si civilii ca in armata nu sunt salarii mari, cum se tot scrie in presa, pentru ca ciuca s-a asigurat sa nu creasca si sa nu se respecte prevederile legilor, asa cum face acum cu profesorii, cu politia, cu tot ce va avea pe mana.
Presa il vede bine pe acest… Aceasta fiinta, ca om nu e in sensul de omenie, dar cei care au fost sub el au suferit in toti anii in care el a decis ce si cum in armata
Foarte urat! Am putea actiona in judecata deoarece au incalcat legea! Cine se mai gandeste la prifesori? Nine ca au ei salarii si multe, multe beneficii!
Foarte urat! Am putea actiona in judecata deoarece au incalcat legea! Cine se mai gandeste la prifesori? Nine ca au ei salarii si multe, multe benegicii!
Liderii de sindicat ne-au anuntat esecul negocierilor. Sindicaliștii trebuie sa decidă continuarea grevei, nu liderii.
De fapt se stie ca Ciuca este marioneta lui Câtu. Asa ca era previzibil rezultatul…
Nu mi se pare corect să fim duși de nas precum niște copiii neascultători, nici copiii din zilele noastre nu mai pot fi păcăliți. Lucrăm, precum și salariații din ministerul sănătății pe pandemie, am luat Covid-ul de la copiii, mi-am îmbolnăvit întreaga familie, norocul meu că ne-am tratat corespunzător și nu mi-am pierdut mama, fratele a rămas cu sechele și acum umblăm prin medici, nimeni nu a venit să ne aducă 1 sticlă de apă acasă.
Copiii sunt nevinovați, noi odată ce ne-am ales această meserie trebuie să profesezi, dar datorita bunului simt pe care-l avem a-ți profitat. Ne-ați luat tichetele de care am beneficiat foarte putin, al treisprezecelea salariu, vaucherele cadou și nu ne dați nimic înapoi. Regret vremurile trecute, mai aveți să ne luați viața. Rușine să vă fie, românii nu au ce manca?????
Halal sindicate! Ce drepturi sa ne apere cei din sindicat, cand nici unul din liderii sindicali nu au luat o decizie ferma fata de ceea ce se intampla acum in scoli, cum profesori sunt cu nervi întinși la maxim, fiin nevoiți sa faca ore hibrid, ca se îmbolnăvesc pe capete. De ce? Stiu! Trebuie mereu sa punem în centru elevii, dar pana când? La noi chiar nu se mai gândește nimeni. Trebuia cei din sindicat sa ceara socoteala miniștrilor edicariei si sănătății pt modificarea ordinului comun privind trecerea școlilor in online. Dar se vede ca pt acești politicieni, deoarece cei 2 ministri n fond sunt niște politicieni, nu primează sănătatea tuturor, ci sa tina toate activitățile deschise cu orice pret, cum spunea rafila intr o emisiune ” ca nu se pune problema de trecere a școlilor in online ca se ” gripeaza” economia”, deci tot la bani se gândesc acesti domni politicieni.
Moluște la guvern, moluște la sindicate!
Bătaie de joc față de cadrele didactice.
Schimbarea urgentă a conducerilor sindicatelor !
Așa ar trebui. Din păcate, nu avem reprezentanți care să lupte pentru drepturile noastre…
Fara greva generala nu se va solutiona nimic! Altfel povestile sunt de prisos!
Nu, nu!!! Nu este de ras!!!!!
Este tragic!!!!
Ceea ce au făcut astăzi guvernantii cu reprezentanții sindicatelor profesorilor (au și ei păcatele lor, dar…) este o umilință a întregului corp profesoral din România, cu cea mai proasta salarizare din Uniunea Europeană și sistemul bugetar din România, cel mai prost plătit personal cu studii superioare din România, care ocupă posturi ce necesita calificări universitare!!!!!
Nu, nu este de ras…. Este tratarea cu cinism si dispreț a viitorului copiilor dvs.
Nu cred ca va arde, dragi parinti, a rade cand:
a) profesorii întra in greva generala si nu aveți cu cine lasă copiii (nu va imaginati ca asiguram gratuit supravegherea elevilor pe timpul grevei). Dacă este greva, greva este!!!
b) Nu este de ras când, pur și simplu nu aveți profesor la catedra, perspectiva mai mult decât reala căci tinerii nu întra în invatamant și nu este obligatoriu ca un profesor de 40-50 ani sa stea la catedra pentru 20-23 lei net/ ora. Mai mult, starea de sănătate a multor cadre didactice este…
c) nu este de ras când nu veți mai avea profesori calificați și performanți (cei mai buni absolvenți de învățământ superior nu vin la catedra pentru a fi umiliți de unii directori incompetenți dar susținuți de sistemul de casta, prost plătiți, și evaluati de politruci, analfabeți functionali sau alte persoane…), sau veti avea profesori calificați pe diplome dar incompetenti (nu va arde de ras când copiii dvs vor sta supravegheati de femeia de serviciu)
d) nu, nu este de ras când profesorul suplinește din banii lui subfinantarea sistemului: masca, dezinfectante și alte materiale sanitare cumpărate din banii profesorilor (angajatorul este obligat sa asigure protecția muncii și sanatate în munca, deci sa le cumpere), toate cele necesare derulării activității didactice: laptopuri, imprimante, hârtie, tuș, culori, carioci, mobil…
e) nu, nu este de ras când nu veți avea cu cine vorbi despre școală, despre copilul dvs și educația lui…
f) nu, chiar nu este de ras, este de plâns…
Profesoriu au cerut respectarea legii educatiei și a salarizării unitare!!!!
Daca va bateți joc de profesori, pur și simplu nu ii veți mai avea…
Va puteți imagina ca venitul net/ ora al unui profesor este sub nivelul venitului net/ ora incasat de un puscarias sau gunoier?
Sunt profesor și mi asum ceea ce scriu aici sub numele real,pentru ca trebuie sa fim persoane asumate prin prisma faptului ca noi modelam suflete,caractere,personalități și ca rezultatele se vad în 20 de ani a ceea ce facem astăzi.Este jenant cum toată societatea își compara timpul de lucru și leafa cu profesorii ca și cum toată lumea a muncit ,a dat examene și mai da,cot la cot.
Este jenant cum eu profesorul ma fac răspunzătoare pentru tot ce vad la conducere și în societate.
Este jenant de cata toleranta poate avea dascalul pentru ca asa este el croit.
EU NU MAI SUNT SINDICALISTA DE CATIVA ANI DEOARECE NU AM VRUT SA INGROS BUZUNARELE CELOR CARE ,,NU NE REPREZINTA,,.
AR TREBUI SA SE RETRAGA DIN SINDICAT IN MASA TOATA LUMEA. PESTE NOAPTE.
ATUNCI SA I VEDEM PE CEI REPREZENTANTI.
Cu alte cuvinte,am învățat sa dau următoarea replica celor care vorbesc vorbe:
SUNT POSTURI LIBERE IN INVATAMANT,INSCRIETI -VA LA CONCURS !
PUTEM FI COLEGI SI PUTEM AVEA ACELASI TIMP DE LUCRU SI ACELASI SALARIU.
VA ASTEPT!
Și eu voi ieși din sindicat. Cu o asemenea atitudine dai dovada că ești marioneta guvernului. Profesorii sunt dispuși să facă greva generală și tu te dai lovit. Liderii de.sindicat sa analizeze activitatea celor de la STB, poate au ceva de învățat.
Sa speram ca o sa apară un nou sindicat care sa nu se teama sa facă ceea ce trebuie pentru noi.Si o sa apară.
Tovarasul Ciuca isi bate joc pe fata de invayamant! A dovedit ca nu da un scuipat pe ceea ce inseamna Educatie, iar programul ROMANIA EDUCATA este cea mai mare mizerie aruncata in ochii romanilor de catre un presedinte total inexistent, pasiv, un arogant smecher care la randul sau nu mai da o flegma verde pe acest popor! Liderii de sincicat sunt aceeasi de cand erau pietrile moi, si sunt mana in mana cu toti cei care vin la guvernare, deoarece sunt cumparati TOTI!!!!!!!!!!!
Hai pariu ca peste 20 de ani vot fi aceeasi lideri de sindicat, Hadar @ Company, iar invatamantul se va scalda in acelasi rahat!!!!
Dacă nu s-a făcut greva cu neincheierea mediilor.Timpul nu e pierdut:vine bacul, vin simulările,vin multe și sa vedem atunci!
Ii doare-n ctr si de simulari si de bac. Monentul cel mai smecher e la calendarul de mobilitate. Atunci sa vezi cand blochezi sedinte publice, examene, incadrari si vine 1 sept si nu ai profesori, nu stii ce sa faci…
Liderii sindicatelor fac jocul guvernului. Rușine!
Bravo vatafilor de sclavi! Ma bucur ca eu m-am retras din sindicat acum multi ani! Sindicatele fac un balet prost, cu miscari grosolane. Daca oamenii nu ar avea perceptia ca pot lua imprumutiri de la CAR-urile sindicatelor doar fiindi membrii multi ar fi plecat deja!
Batista pe tambal si ciocu mic, ca ei papă laptic si noi minciunic!
Atunci, greva generala! Suntem chiar niste rahati in ochii tuturor? Nu am vazut si auzit in viata mea asemenea sfidare si dispret din partea unui guvern pentru educatie. Sa dai somaj tehnic pana si fotbalistilor si pe profesori sa i obligi 3 ani la rand prin fisa postului sa faca predare online si voluntariat fara sa dai NIMIC. Sa maresti: pensii speciale, pensii normale, alocatii,salarii in primarii, sa dai compensatii Horeca, sa dai somaj tehnic parintilor cu online si profesorului sa nu-i dai dreptul lui prin lege??? Sa tii un profesor sa munceasca pe resursele lui cu 2300 lei lunar…Asa ceva nu e de conceput si reforma ar trebui inceputa prin aducerea altor lideri sindicali. Cu ocazia a ce s a intamplat vineri, vom iesi din sindicate in cascada. Ne-am convins ca sindicatele nu joaca pentru noi,cu noi. Eram convins cand au mintit in presa ca nu au facut greva ca era lumea in concediu. Dar in scoli nu a venit nicio lista, niciun rand de la sindicat, un cuvant, un mesaj, nimic. Iar noi vroiam toti sa semnam de greva dar nu aveam unde. Jigodiilor! Sunteti mai rai decat guvernantii, agarici ce sunteti,marionetelor!!!
Doamne! Așa e bine pentru cei care casca gura la sindicat.
Nicio esalonare. Greva generala. E singura solutie.
Grevă generală???… Cu cine, mă rog?…
Daca nu ne mobilizam, nu vom fi niciodata luati in serios. Doar noi putem face ceva pentru noi si cred ca e momentul.
Peste tot se evaluează performanța, cu atât mai mult când acești domni primesc leafa din banii noștri. Am înțeles că domnii lideri primesc indemnizații grase. Se naște întrebarea: „cine evaluează activitatea domnilor lideri”, pentru că „ardem gazul de pomană “. Au vreo fișă de evaluare? Nouă ni se cere să avem feedback de la elevi. Dorim și noi să avem posibilitatea să dăm feedback către performanța liderilor de sindicat, inspectorilor școlari, ministrului, secretarilor de stat. Ce fel de contracte au încheiate liderii, cu cine, care le este fișa postului? Trebuie schimbat statutul și introdus și aici un criteriu de performanță. Nu mai avem voie să punem președinte de sindicat pe o perioadă mai mare de 5 ani, încep să se cunoască prea bine și suntem vânduți. Nu se poate asemenea batjocură. Moral acești oameni trebuie să demisioneze toți, de sus în jos! Suntem îndreptățiți să intrăm în grevă generală imediat!
Cu ocazia asta, adio, sindicate! Maine merg sa-mi pun cerere sa ies din sndicat. Le mai dadusem o ultima sansa. Greva generala. Si-asa suntem si obligati sa predam online tot pe resursele noastre.
Voi sindicatul sunteți de vina voi ne-ați adus aici în ultimii 15 ani…tot felul de acorduri fara niciun rezultat concret.Promisiuni pe hârtie lege pentru 6 la sută din PIB și am ajuns la 2.3 .25 de ani în învățământ cu salaru puțin peste salariu minim…Rușine vouă SINDICATULUI..
Ca sindicatul are o mare parte de vina in toata mascarada din invatamant e adevarat….dar hai sa ne uitam putin si la noi, asa, individual, si sa ne punem intrebarea: “Cati am fi dispusi sa mergem cu protestele pana-n panzele albe ca sa obtinem ceea ce ni se cuvine?”
Sa-si raspunda fiecare sincer…
Iti raspund eu, profesor grevist. Toti colegii mei au spus ca nu fac greva generala ca le taie din salariu si vechime. Ne meritam soarta.
Sindicate de carton! Macar am aflat adevarul! Dreptul la sanatate mai conteaza?
In scoli nu se respecta nimic, distantare nu exista, masca se poarta sub nas, etc.
Ți-a luat mult timp să realizezi că liderii de sindicat fac ” pact cu diavolul” , păcălindu-ne fără să clipească! Țin de puterea pe care le-o conferă acest statut, normal! Ce te mai miră? Apoi, ce legătură au, pentru tine, titlul și conținutul articolului cu “distanțarea, purtatul măștii sub nas”!? Bine că nu ai propus vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice, pentru că te văd pre(a)ocupat de dreptul la sănătate! Nu că e de neglijat, dar nu cred că trebuia să dea pandemia peste noi ca să ” descoperim” apa și săpunul sau cum să ne spălam corect pe mâini! Iar la cât s-a scumpit gigacaloria și la leafa “subțire” a profesorilor, adio, drept la sănătate!