Proiectul USR care interzice renunțarea la doctorat a primit aviz pozitiv de la Comisia de muncă din Camera Deputaților. Proiectul este susținut și de guvern

410 vizualizări
Foto: captură document
Un proiect legislativ al USR care ar elimina posibilitatea renunțării voluntare la titlul de doctor a primit luni aviz pozitiv de la Comisia de Muncă din Camera Deputaților – prima cameră sesizată, a declarat pentru G4Media senatoarea USR Simona Spătaru. Pentru a intra în plen, proiectul trebuie să primească și raportul de la Comisia pentru învățământ.

”Proiectul este susținut și de guvern, care a trimis un punct de vedere în acest sens”, a declarat Simona Spătaru.

Inițiativa parlamentarilor USR prevede abrogarea alin. (7-1) și (7-2) ale Art. 168 din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât cadrul legal să creeze premisele ca cel care plagiază să răspundă în fața legii, nu să se sustragă de la sancțiunile aplicabile.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Punctul de vedere al Guvernului:


2 comments
  1. Eterna obsesie a natiunii romane: doctoratele! Alte probleme mai importante de rezolvat nu mai avem, suntem unicat mondial la capitolul idiotenie.

  2. Un proiect legislativ foarte prost, avand in vedere prin cate comisii oficiale a fost trecuta o teza de doctorat! Plus coordonator platit sa coordoneze redactarea tezei!

    O propunere foarte buna ar fi urmatoarea:

    Celor care au obtinut titlul de doctor si care au teze de slaba calitate (care contin inclusiv pagini plagiate) sa li se ofere posibilitatea de a-si imbunatati teza intr-un termen rezonabil (2-3 ani). Dovada imbunatatirii tezei ar fi de exemplu cateva articole publicate in reviste de top din strainatate (zona rosie sau galbena din clasamentul oficial). Daca, in aceasta perioada de gratie, nu pot face acest lucru, atunci sa li se retraga titlul de doctor, plus alte consecinte!
    Va dati seama cat de mult ar urca Romania in clasamentele internationale cu inca cateva zeci de mii de articole in reviste serioase?!
    Problema plagiatelor in Romania este in principal datorata slabei indrumari, nu a calitatii slabe a doctoranzilor!
    De ce sa nu incercam sa scoatem ceva bun din oameni, inainte de a-i pedepsi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetător român la MIT, despre problemele pe care trebuie să le depășească oamenii de știință: La primul proiect de cercetare am lucrat vreo 6-7 luni fără să obțin rezultatele dorite, iar eu nu înţelegeam de ce – Adevărul

“În perioada facultății, m-am hotărât să fac cercetare după ce termin studiile, fiindcă eram foarte fascinat de ideea de «cunoaștere» (knowledge) și de a ajuta lumea să progreseze din punct…
Vezi articolul

Mediul academic să susțină mentalitatea și inițiativa antreprenorială în rândul studenților – recomandarea unui studiu despre antreprenoriat sub impactul Covid-19, realizat de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai

Beneficiile antreprenoriatului trebuie să fie transmise mai clar de către mediul academic, mediu care să se concentreze pe construirea mentalității antreprenoriale în rândul studenților – aceasta este una dintre recomandările…
Vezi articolul

Elevii din 10 clase primare ale unei școli din Timișoara petrec circa o oră pe zi pentru temele de acasă, iar subiectele în care se pot exprima liber îi motivează cel mai mult să lucreze cu plăcere / În ziua în care nu au teme, elevii au mulțumit că au fost „liberi” – studiu

Elevii își fac temele cu plăcere când e vorba de subiecte în care se pot exprima liber și în mod creativ și când gradul de dificultate al temelor este unul…
Vezi articolul

Conferință internațională, în București, pe teme despre dezvoltarea culturală a creștinilor arabofoni în sec. XVI-XIX, despre tradițiile artistice și viața intelectuală în Orientul otoman. Eveniment în cadrul proiectului TYPARABIC, intrarea este liberă

În zilele de 19 și 20 martie a.c. se va desfășura la Biblioteca Sfântului Sinod (Mănăstirea Antim), Str. Mitropolit Antim Ivireanul nr. 29, Sector 4, București, a treia conferință internațională…
Vezi articolul