Proiectul „masă caldă” în școli inițiat în timpul mandatului Monicăi Anisie la Educație, în urmă cu 8 ani, „a fost gândit pentru 50 de școli care aveau cantină, iar planul era dezvoltarea cantinelor în toate școlile pentru ca elevii să primească o masă caldă, gătită acolo”, spune Anisie în cadrul dezbaterii Educație pentru Viitor. Amintim că programul a fost extinsă în alt program denumit “masă sănătoasă”, care ar trebui să ajungă la un milion de elevi, potrivit legii Educației, dar Guvernul a decis să amâne până în 2025 această țintă.
- Lipsa cantinelor este principala problemă în desfășurarea programului “Masă caldă în școli”, arată un raport al ministerului pe anul 2021-2022. Existența unei cantine nu este criteriu în alegerea școlilor din programul pilot.
Proiectul “masă caldă” care a rămas la stadiu de pilot timp de 8 ani, deși numărul de școli a fost extins treptat, nu a continuat în forma sa inițială, în care autoritățile locale ar fi trebuit să dezvolte cantine în școli pentru ca elevii să mânânce o masă caldă “într-un mediu propice, nu în clasă, alergând”, a spus fosta ministră a Educației, Monica Anisie, actuală șefă a comisiei de învățământ din Senat.
“Atunci când am gândit programul “masă caldă” în școli am fost la aceeași masă trei miniștri, din partide diferite. Proiectul nu a continuat în acea formă gândită de noi. Autoritatea publică locală trebuia, în acel moment, așa gândisem proiectul, să dezvolte cantine la fiecare unitate de învățământ. Proiectul a fost pilot pentru 50 de unități de învățământ, numai în acele unități în care aveam cantină”, a spus Monica Anisie, fostă ministră a Educației.
Declarația integrală a fostei ministre a Educației, Monica Anisie:
„Atunci când am gândit programul “masă caldă” în școli am fost la aceeași masă trei miniștri: doamna Anca Dragu, ministrul Finanțelor de atunci și domnul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării. Cu dânsul am lucrat împreună, din partide diferite, dar lucrul acesta nu a contat, pentru că eram împreună la un proiect pentru copii. Și acel proiect, așa cum l-am gândit atunci, nu a fost continuat în acea formă.
Domnul ministru Dâncu a susținut că autoritatea publică locală este foarte importantă în a dezvolta acest program. În ce sens? Acum acest program s-a transformat din “masă caldă” în “masă sănătoasă”, nu este o masă caldă, trebuie să recunoaștem și nu e nici tocmai sănătoasă.
Autoritatea publică locală trebuia, în acel moment, așa gândisem proiectul, să dezvolte cantine la fiecare unitate de învățământ. Proiectul a fost pilot pentru 50 de unități de învățământ, numai în acele unități în care aveam cantină. Este foarte important să gătești acolo mâncarea să o poată servi elevii caldă într-un mediu propice, nu în clasă, alergând. De aceea spuneam că este important să fim la aceeași masă cu toții, să fim împreună și să gândim proiecte pentru tineri, strategice, aceste proiecte și să le ducem mai departe, pentru că noi, de fapt și de drept, trebuie să ne gândim la ce se întâmplă după ce nu o să mai fim acolo într-o anumită funcție”.
Informații de context
Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.
Principala problemă semnalată în desfășurarea programului masă caldă în școli este lipsa cantinelor școlare sau a spațiilor destinate servirii mesei calde, arată raportul privind stadiul implementării Programului – pilot „Masă caldă” în anul școlar 2021-2022. Documentul a fost publicat în decembrie pe site-ul ministerului, dar ferit de vizibilitate și este primul raport care analizează programul pilot.
Conform Ministerului Educației, doar puțin peste 10% dintre unități școlare din țară au cantine școlare. Nu se știe câte dintre aceste școli au fost incluse în programul pilot masă caldă în școli, existența unei cantine nu a fost un criteriu de selecție a școlilor. De remarcat este că, paradoxal, în raport se cere ca programul să poate fi implementat și în școlile cu cantină, deși acest lucru este prevăzut deja în normele de aplicare.
Treptat a fost majorat numărul școlilor incluse în program, la 150 apoi la 350 și într-un final 450 de școli, alese prin inspectoratele școlare.
Programul „Masă Sănătoasă” s-a aplicat din acest an ca o extindere a programului “Masă caldă”, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari.
În viziunea ministerului Educației actual programul este un succes. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că în anul școlar trecut, dintre cele 450 de școli selectate pentru programul masă caldă, doar 5 nu l-au implementat. Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind lansarea raportului World Vision din care reiese că Programul „Masă Sănătoasă” e aplicat în doar o treime dintre școlile selectate, în primele 6 luni ale acestui an școlar.
“În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului naţional “Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400″, a afirmat Ligia Deca la începutul anului școlar. Ea a spus că la acestea se adăugă 800 de şcoli din Programul naţional de reducere a abandonului şcolar.
Luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 77/2023 prin care continuă Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, la un an de la data la care a fost introdusă în Parlament. (PL-x 672/30.10.2023) Documentul devine Legea nr.248/2024.
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.