Proiectul de lege privind acordarea statutului de autoritate publică profesorilor a primit astăzi raport favorabil de la comisiile de învățământ și juridică din Senat

1.400 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Camera Deputaților
Comisia de învățământ a Senatului și Comisia juridică au dat astăzi raport comun de admitere a proiectului de lege care are ca obiectiv acordarea statutului de autoritate publică profesorilor. Raportul cu amendamentele admise urmează să fie dezbătut în Senat, for legislativ decizional în acest caz, cu propunere de adoptare, transmite Agerpres.
  • Consiliul Elevilor și Federația Părinților i-au cerut în această dimineață președintelui Klaus Iohannis să “blocheze” proiectul de lege care le acordă profesorilor statutul de autoritate publică

Inițiatorul proiectului legislativ este senatorul PSD Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice, care susține că în sistemul naţional de învățământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

În expunerea de motive a proiectului de lege, adoptat tacit de Camera Deputaților, se arată că potrivit “unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”.

Raportul a fost adoptat cu un amendament propus de senatorul social-democrat Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, prin care se renunţă la majorarea cu o treime, aşa cum prevedea forma adoptată de Camera Deputaţilor, a pedepselor prevăzute de lege pentru ameninţări, loviri sau alte violenţe cauzatoare de moarte sau omor, în cazul categoriei de personal din învăţământul preuniversitar prevăzut în proiect, relatează Agerpres.

În plus, la majorarea pedepsei cu o treime se renunţă şi în cazul săvârşirii unei infracţiuni împotriva unui profesor ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, dar şi în situaţia în care faptele comise vizează un membru de familie al persoanei care ocupă una din funcţiile menţionate în învăţământul preuniversitar.

Un alt amendament admis prevede că “în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul menţionat, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, se bucură de prezumţie relativă de veridicitate, până la proba contrară”.

Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar, la care face referire propunerea legislativă, “este obligat să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”.

Citește și:

 


2 comments
  1. Toti elevii si parintii cunosc drepturile elevilor, conform statutului, dar nu spun nimic despre OBLIGATII si INDATORIRI! Oare acestea nu sunt importante? Si solicitarea de blocare a prezentului proiect de lege se inscrie in aceasta linie. Este vorba de o modalitate de a-i obliga pe elevi si pe parinti sa respecte scoala, ca institutie si pe angajatii acesteia.

  2. Ca si in alte dati, Edupedu este foarte suparat cind e vorba de drepturile profesorilor. Sublinierea, vadit tendentioasa, a sintagmei “efectuat anii trecuti” din articol subliniaza, daca mai era cazul, pentru cei care doresc sa se informeze strict cu privire la stirile din invatamint, profesionalismul jurnalistului RP ( cel mai probabil Raluca Pantazi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Execuția bugetară pentru PNRR în Educație e de 19,7% după doi ani de implementare și cu un an înainte de termenul limită / Ministrul Daniel David: Analizăm dacă ar trebui să rămână în PNRR doar proiectele care pot fi finalizate până în august 2026, iar pentru celelalte să restrângem obiectivele și să găsim alte surse de finanțare

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat în cadrul conferinței de presă de joi, 27 februarie, că România nu va reuși să atingă indicatorii stabiliți în ceea ce privește unele programare…
Vezi articolul

Ce a făcut Fundația Soros în România? A introdus internetul în școli, primele manuale școlare după comunism, a finanțat burse și a lansat programe de dezbateri. Fosta coordonatoare Alina Tacu explică impactul din educație

„Introducerea internetului în școli s-a făcut printr-un program derulat de centrul de informatică al Fundației Soros”, a declarat Alina Tacu, fost coordonator de programe educaționale în cadrul Fundației pentru o…
Vezi articolul

Învăţământul se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă, lege aprobată azi de Senat, cameră decizională. Actul prelungește toate acreditările până la 30 iunie 2021

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu, prevede Legea educaţiei naţionale 1/2011 modificată, miercuri, de Senat, în calitate de…
Vezi articolul