Proiectul de lege în care deputatul PSD Adrian Solomon propusese un amendament pentru amnistierea plagiatorilor a fost întors la comisii de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, anunță USR

Foto: Inquam Photos / George Calin

Proiectul de lege în care deputatul Adrian Solomon propusese un amendament pentru amnistierea plagiatorilor a fost întors la comisii de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, anunță parlamentarii USR pe Educație pe pagina de Facebook.

“Victorie de etapă a presiunii publice, după semnalul de alarmă ridicat de USR PLUS. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a întors astăzi la comisii Plx 95/2020 cu unanimitate, după ce deputatul Solomon de la PSD încercase să infiltreze un amendament pentru amnistierea plagiatorilor. Este o dovadă că presiunea fermă a societății și a presei dă roade chiar și când vechea clasă politică avea de gând să treacă peste orice pentru a normaliza furtul și a-l face chiar ‘legal’,“ potrivit USR.

“Le mulțumim tuturor celor care au susținut eforturile noastre încă de la semnalarea acestei situații și care s-au luptat alături de noi pentru o țară în care educația înseamnă integritate și competență. Rămânem vigilenți. Urmează reanalizarea legii și amendamentelor în Comisii. De altfel, vom susține aceleași principii în cazul oricărei alte inițiative similare care ar mai putea apărea: Nu se mai poate trece în România peste integritate și corectitudine!“, scriu deputații și senatorii din Opoziție.

Amintim că săptămâna trecută deputatul PSD Adrian Solomon, cel care a introdus amendamentul care îi amnistiază pe plagiatorii care și-au obținut titlul de doctor înainte de 2011, a declarat săptămâna trecută „că pe cale administrativă până si furtul se prescrie”. Solomon a acuzat USR, care a semnalat prima dată în spațiul public amendamentul adus de el, că „în înțelepciunea lor dotorii făcuți cu bani pe la școlile capitaliste consideră că înainte de 2011 legislația din România permitea plagiatul”.

Amintim că un nou amendament care încearcă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, semnalat de USR. Este pentru a doua oară în ultimele zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretizează într-un amendat la un proiect de modificare a Legii Educației, a precizat formațiunea politică. Concret, de această dată în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spune USR.

Unul dintre amendamente amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament face din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuză USR. Modificările au fost aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut în 2020 într-o șaormerie din Centrul Vechi.

Luni, la ședința Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților, amendamentul a trecut cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă. Cererea USR de retrimitere înapoi la Comisie a fost respinsă, iar proiectul de lege cu amendamentul propus de Adrian Solomon a intrat în plen luni după-amiază, însă votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Dacă amendamentul va trece de plen în forma actuală, atunci USR va ataca la Curtea Constituțională „invocând încălcarea principiului de bicameralism”.

Senatorul PSD care a inițiat amendamentul, Adrian Solomon, a declarat la începutul ședinței că „nimic nu prescrie dreptul de proprietate intelectuală, dar orice în țara asta are limită, iar vendetele politice pe metode securistice ar trebui să nu se întâmple și în mediul academic, unde probabil fiecare a trecut printr-un examen cât se poate de riguros pentru a obține o diplomă. Nu facem decât să oprim acest tăvălug care încalcă Constituția”.

Ce spune amendamentul adus de Adrian Solomon (PSD):

„La articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), u următorul curpins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit.b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi”

La motivare, Adrian Solomon a scris: „Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art.15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.

„(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

Ce prevede în prezent articolul din Legea educației vizat de această completare:

Art. 170 – (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

Comunicatul integral al USR în care sesiza public a doua încercare de amnistiere a plagiatorilor

„Ascunși în mod cinic după paravanul războiului din Ucraina, războinicii din armata plagiatorilor duc și ei lupta lor de a-și salva generalii doctori în copy-paste, prin tertipuri legislative.

„Nu au trecut șapte zile de când deputatul Manea a încercat o fumigenă prin inserarea unor amendamente fără nicio legătură cu întregul unei propuneri legislative. Protectorii plagiatorilor recidivează rapid: o tentativă similară de furt legislativ bazat pe speranța de neatenție apare și la deputatul Solomon, de la PSD, care inserează în OUG-uri neutre amendamente menite să îi scape pe doctorii plagiatori de brațul legii.”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.

„Insistența pentru amnistie este revoltătoare și ridică întrebarea firească: cine sunt acei doctori care au obținut doctoratul înainte de anul 2011 și cărora le este atât de teamă de consecințele legii, încât caută cu disperare să o schimbe, prin subterfugii săptămânale?”, potrivit lui Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

Concret, în PLx 95/2020 – un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020 – au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără legătură cu obiectul ordonanţei: unul care amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, al doilea care face din asta o urgenţă, în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Ordonanţa nu are la origine nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea Educaţiei în acord cu decizii ale CCR prin prevederea ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Între aceste articole, deputatul PSD Adrian Solomon a infiltrat un amendament prin care sancţiunea retragerii titlului de doctor nu se mai aplică celor care au obţinut acest titlu după alte norme decât cele realizate în baza legii din 2011.

Luni, legea va fi dezbătută şi în Comisia pentru Învăţământ. E nevoie de atenție maximă din partea societății civile și a parlamentarilor cu coloană vertebrală. De data aceasta, Camera Deputaților este cameră decizională, așa că românii riscă să vadă legea votată în plen, chiar luni (deși încă nu este oficial pe ordinea de zi), și să asiste deci la amnistia plagiatorilor cu state vechi. ”

Deputatul Cătălin Manea a depus un amendament similar pe care l-a și retras între timp

Prima încercare de acest fel a fost a deputatului Cătălin Zamfir Manea de la minorități, care și-a retras între timp amendamentul adus de el pe tema retragerii titlurilor de doctor. Mai exact, USR a sesizat pe 7 martie că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR au spus și atunci că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbterii inițiale privind aproiect de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție.

Pe 8 martie, Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al Romilor în Camera Deputatților, a declarat pentru Edupedu.ro că a retras amendamentul pentru că „fost interpretat eronat”.

Întrebat de ce a propus un amendament despre retargerea titlurilor de doctor într-un proiect de lege despre mediatorii școlari și copiii din comunitățile dezavantajate, Manea a răspuns că „nu este nimic în neregulă” cu asta.

De ce nu a fost dezbătut amendamentul separat și votat, așa cum spune procedura? Manea a răspuns: „există două proceduri, adică există posibilitatea să dezbați fiecare amendament sau să fie depus un raport de adoptare sau de respingere cu toate amendamentele formulate”. El susține că a depus amendamentul în scris pe 1 martie și că putea fi văzut pe ecranul pe care era afișat proiectul de lege în timpul ședinței.

Citește și:
EXCLUSIV Hunor, după ce deputații UDMR au votat pentru amnistierea plagiatorilor: În plen vor vota altfel. Probabil nu a fost a discuție lămuritoare înainte
Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Sunt categoric împotriva amnistierii plagiatorilor / Surse: deputații UDMR au votat în favoarea amendamentului la ședința Comisiei de Învățământ de luni
Florin Cîțu: „PNL nu susține” amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatorii cu teza de doctorat obținută înainte de 2011
Mai mulți parlamentari USR îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu să să iasă public pentru a “opri legea plagiatorilor” și să “ceară prioritar analiza propriei teze de doctorat”, în contextul tentativelor parlamentare de amnistiere a plagiatorilor
Reprezentanții Studenților, ANOSR: În timp ce românii sunt dedicați sprijinirii refugiaților din Ucraina, Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților profită pentru a fura orice urmă de onoare a mediului academic, votând amnistierea plagiatelor
A fost amânat votul final din Camera Deputaților pe proiectul de lege ce conținea amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori / USR face un apel la integritate către ministrul Educației
UPDATE Amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori a primit vot pozitiv în ședința de luni a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților. USR a încercat întoarcerea la Comisie, dar propunerea a fost respinsă / Pălărie: Dacă trece de plen, vom sesiza CCR
O nouă tentativă de amnistiere a plagiatorilor dinainte de 2011, strecurată într-un proiect de lege privind pensionarea profesorilor – avertizează USR
Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat
Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

Foto: Inquam Photos / George Calin

Exit mobile version