Proiectul de lege a învățământului superior a fost adoptat în Camera Deputaților. Urmează să ajungă la dezbateri în Senat / Printre modificări: actualii rectori pot rămâne în funcție încă 10 ani de la intrarea legii în vigoare

2.281 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Camera Deputaților a adoptat miercuri, 10 mai, proiectul de lege a învățământului superior. S-au înregistrat voturi 189 „pentru”, 74 „contra” și 10 abțineri. Cele mai importante modificări vizează posibilitatea ca rectorii să fie în funcție încă un deceniu, la intrarea în vigoare a legii, limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților – altele decât rectorii și sancțiuni pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice.

Și legea învățământului preuniversitar a fost adoptată miercuri, 10 mai, în Camera Deputaților, fără modificări. Toate amendamentele propuse în dezbaterea finală din această cameră parlamentară au fost respinse.

Edupedu.ro a scris, pe 2 mai, că deputații din Comisia de Învățământ au aprobat proiectul de lege a învățământului universitar, cu modificările discutate și dezbătute în două zile: joi, 27 aprilie și marți, 2 mai.

Cele mai importante modificări:

  • Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii.
  • În același timp, propunerile ca rectorii și senatul universitar să aibă mandate de doar 4 ani și incompatibilitatea dintre liderii universitari și politicieni au fost respinse în Comisia de învățământ la dezbaterile pe legea învățământului.
  • Limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii a fost eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior.
  • Au fost votate excepții la normele de etică universitară, la propunerea PSD: „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“.
  • S-au introdus amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Pentru cei care cumpără amenda este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei, potrivit Art. 258
  • Și persoana aleasă într-o funcție de demnitate publică poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar. Această categorie nu era în varianta proiectului de la Ministerul Educației. În plus, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora și nu poate susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități, potrivit Art. 210, alin 24. 

După votul din Camera Deputaților, proiectele vor ajunge în Comisia de Învățământ din Senat. Apoi, vor fi supuse votului amendamentele aduse de senatori. Președinta Comisiei de Învățământ din Senat este Monica Anisie, fost ministru al Educației. Camera Deputaților nu este for decizional.

Inițial, termenul anunțat pe procedura de urgență, în care se dezbat proiectele legilor educației, era de 30 de zile de la înregistrarea în Parlament, adică pe 5 aprilie. Asta ar fi însemnat ca termenul să expire vineri, 5 mai. Acum, potrivit site-ului Camerei Deputaților, deputații au termen 45 de zile de când legile au intrat în Cameră pentru dezbatere și vot final, adică 10 iunie 2023, scrie pe site.

Amintim că proiectele legilor au intrat în Parlament în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că vor trece cu prioritate în comisiile de specialitate ale celor două Camere, adică nu vor parcurge traseul legislativ obișnuit, potrivit regulamentului Parlamentului.

Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Camera Deputaților a votat proiectul de lege a învățământului preuniversitar cu 191 de voturi pentru / Printre modificări: Examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, exmatricularea elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC
UPDATE Proiectele de legi ale Educației au fost adoptate în Camera Deputaților. Nu a fost votată nicio modificare susținută de deputați
UPDATE FOTO și VIDEO Peste 15.000 de angajați din Educație protestează miercuri, 10 mai, în Capitală, potrivit sindicatelor. Majorarea salariilor și acordarea sporurilor, printre solicitări

1 comment
  1. Camera Deputatilor a votat proiectul de lege al invatamantului preuniversitar – mentinand SIMULACRUL asigurarii calitatii educatiei practicat timp de 18 ani (desi a abrogat OG 75-2005 ce a definit si introdus acest SIMULACRU), prin reintroducerea majoritatii dispozitiilor acestei OG in textul noului proiect !!! “GENIALA” IDEE care de fapt inseamna “furatul caciulii” si “inducere in eroare”… Juristii Min Edu care au inventat aceasta smecherie legislativa ar trebui sa fie premiati si/ sau promovati !???… Dar cei din Executiv si Legislativ care nu au descoperit smecheria si au aprobat-o (pana aici) ce merita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Situațiile de criză aduc cuplurile împreună și le determină să-și construiască fonduri de urgență. Totuși, este nevoie mai mare de educație financiară – studiu / Trei tipologii de cupluri din perspectiva relației cu banii

Majoritatea cuplurilor de lungă durată și care locuiesc împreună pun veniturile la comun, iar datoriile și crizele apropie cuplurile, și le determină să aibă un fond de urgență, arată studiul…
Vezi articolul

Teodora Dumitru, ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene: Sunt un caz fericit, în ciuda diagnosticului, am ajuns studentă la Medicină. Dar de ce trebuie să mă consider norocoasă când vine vorba despre un drept fundamental?

Teodora Dumitru, o tânără din România care a trăit toată viața cu paralizie cerebrală, a fost numită ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene, alături de alte persoane…
Vezi articolul

Simulare BAC 2024. Proba de Limba și literatura română începe luni la ora 9. Candidații intră în săli până la 8.30 pe baza unui act de identitate și pot tăia pe lucrare cu o linie simplă dacă greșesc – procedura de desfășurare

Elevii din ultimul an de liceu susțin luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. Accesul…
Vezi articolul