Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, proiectul de Hotărâre de Guvern ce stabilește la 100 de lei cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar, în anul 2021-2022. Potrivit proiectului de HG, bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile și în sume defalcate din TVA, aprobate prin lege cu această destinație.
Proiectul prevede că autoritățile locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcție de posibilități.
Ce spune proiectul de HG:
“ARTICOL UNIC.
(1) În anul școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 100 lei.
(2) Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
(3) Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.”
Se păstrează, astfel, nivelul minim stabilit în decembrie 2020 pentru bursele aferente an ului 2020-2021.
La începutul acestei luni, în discuțiile prealabile rectificării bugetare, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea:
- “(…) Sunt solicitări care vizează creșterea finanțării care nu este cuprinsă în bugetul Ministerului Educației, este cuprinsă în bugetele autorităților locale din cotele defalcate de TVA și mă refer aici la programul „Masă caldă”, o solicitare în valoare de 46,4 de milioane de lei doar pentru lunile rămase de școală din acest an. Mă refer la o solicitare de suplimentare a bugetului de burse precizând că anul acesta, pentru prima oară au fost incluse în bugetul de stat 540 de milioane de lei pentru plata burselor elevilor, coroborate cu hotărârea de guvern care prevede cuantumul minim al bursei de 100 de lei. S-a dovedit că această sumă nu a fost suficientă, apreciez ca fiind un lucru bun pentru că înseamnă că mai mulți elevi au înregistrat note care au permis accesul la bursă și am justificat o nevoie suplimentară de 107 milioane de lei peste cei 540 de milioane de lei deja cuprinși în bugetul de stat.”
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Se pare ca întrucât nu se vor mari nici de data aceasta salariile din invatamant, puteti desfasura procesul didactic si fara cadrele didactice. Un an scolar fructuos!