Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor românești ale infrastructurii Danubius-RI – un hub de cercetare la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării. Potrivit unui comunicat de presă, infrastructura de cercetare aferentă acestor elemente va fi operațională la sfârșitul anului 2026.
- INCDSB este partener, în acest program cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ștefănescu” și 10 parteneri economici,
DANUBIUS-RO este un program inițiat de România, unul dintre cele mai importante derulate în prezent în țară, fiind declarat, în urmă cu 10 ani, proiect strategic de importanță națională. El urmărește dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuită pan-european, dedicată studiului integrat al sistemelor fluviu-mare.
Proiectul presupune un hub de cercetare la Murighiol, ce va găzdui laboratoare de cercetare în domeniile Științele Vieții și Științele Pământului, precum și Supersite-ul Delta Dunării. Acesta este alcătuit din șase staţii de cercetare în teren, care administrează un număr de 52 de puncte de observație, distribuite în Delta Dunării și în zona costieră a Mării Negre aflată sub influența Dunării.