Proiectul Danubius-RI a intrat, cu o aplicație de finanțare, în fazele preliminare pentru construcția componentelor românești – hubul de cercetare de la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării

327 de vizualizări
Delta Dunării / Foto: GeoEcoMar
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor românești ale infrastructurii Danubius-RI – un hub de cercetare la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării. Potrivit unui comunicat de presă, infrastructura de cercetare aferentă acestor elemente va fi operațională la sfârșitul anului 2026.
  • INCDSB este partener, în acest program cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ștefănescu” și 10 parteneri economici,

DANUBIUS-RO este un program inițiat de România, unul dintre cele mai importante derulate în prezent în țară, fiind declarat, în urmă cu 10 ani, proiect strategic de importanță națională. El urmărește dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuită pan-european, dedicată studiului integrat al sistemelor fluviu-mare. 

Proiectul presupune un hub de cercetare la Murighiol, ce va găzdui laboratoare de cercetare în domeniile Științele Vieții și Științele Pământului, precum și Supersite-ul Delta Dunării. Acesta este alcătuit din șase staţii de cercetare în teren, care administrează un număr de 52 de puncte de observație, distribuite în Delta Dunării și în zona costieră a Mării Negre aflată sub influența Dunării.

Citește și:
Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația / “E mai ușor să te lupți cu toată concurența, decât cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori” – Adrian Stănică, GeoEcoMar
Proiectul suport pentru pregătirea Danubius-RI poate fi urmărit pe parcursul implementării pe propriul site
Ministerul Fondurilor Europene anunță finanțarea pregătirii proiectului major DANUBIUS-RI

1 comment
  1. “DANUBIUS-RO este un program inițiat de România, unul dintre cele mai importante derulate în prezent în țară, fiind declarat, în urmă cu 10 ani, proiect strategic de importanță națională. El urmărește dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuită pan-european, dedicată studiului integrat al sistemelor fluviu-mare.”

    Si din ce motiv “studiul integrat al sistemelor fluviu-mare” e de importanta nationala?! Alte probleme infinit mai importante – Infrastructura, energia, irigatiile, agricultura – nu avem?!
    Se pierd complet aiurea, fara nici o finalitate reala, fonduri care ar fi putut fi folosite in cu totul alte directii, numai pentru ca o mana de smecheri sa mimeze ca fac “cercetare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Astăzi primesc cei 500 de lei pentru tichetele educaționale pentru rechizite aproape 100.000 de beneficiari care au deja carduri / Cei care au intrat în program anul acesta vor primi cardurile în octombrie și banii în noiembrie, la 2 luni după începerea școlii

Peste 97.000 de beneficiari care au deja cardurile pentru tichetele educaționale din programul „Sprijin educațional, pe bază de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, primesc azi…
Vezi articolul

Crearea unui „cyber curriculum” pentru ore de securitate cibernetică în școli, în pregătire la Ministerul Cercetării și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, cu fonduri PNRR

Competenţele în securitatea cibernetică sunt importante la nivel educaţional, iar împreună cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) pregătim crearea unui „cyber curriculum” cu finanţare din Planul Naţional de Redresare…
Vezi articolul

Dispută între o profesoară și ministrul Educației pe tema formulărilor din proiectele legii învățământului: “Dacă am o disciplină care se numește Educație pentru Viață, nu înseamnă că celelalte nu sunt relevante pentru viață?”, întreabă profesoara Antoaneta-Firuța Tacea

Discuțiile de la o dezbatere organizată pe linie de partid, luni, la sediul PNL București, pe tema proiectelor de legi ale Educației, au dus la dispute între ministrul Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul

Teodora Dumitru, ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene: Sunt un caz fericit, în ciuda diagnosticului, am ajuns studentă la Medicină. Dar de ce trebuie să mă consider norocoasă când vine vorba despre un drept fundamental?

Teodora Dumitru, o tânără din România care a trăit toată viața cu paralizie cerebrală, a fost numită ambasadoare a campaniei „Împreună pentru drepturi” a Comisiei Europene, alături de alte persoane…
Vezi articolul