Proiectul Danubius-RI a intrat, cu o aplicație de finanțare, în fazele preliminare pentru construcția componentelor românești – hubul de cercetare de la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării

322 de vizualizări
Delta Dunării / Foto: GeoEcoMar
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor românești ale infrastructurii Danubius-RI – un hub de cercetare la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării. Potrivit unui comunicat de presă, infrastructura de cercetare aferentă acestor elemente va fi operațională la sfârșitul anului 2026.
  • INCDSB este partener, în acest program cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”- I.N.C.D.D.D. Tulcea, Institutul de Geodinamică “Sabba S. Ștefănescu” și 10 parteneri economici,

DANUBIUS-RO este un program inițiat de România, unul dintre cele mai importante derulate în prezent în țară, fiind declarat, în urmă cu 10 ani, proiect strategic de importanță națională. El urmărește dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuită pan-european, dedicată studiului integrat al sistemelor fluviu-mare. 

Proiectul presupune un hub de cercetare la Murighiol, ce va găzdui laboratoare de cercetare în domeniile Științele Vieții și Științele Pământului, precum și Supersite-ul Delta Dunării. Acesta este alcătuit din șase staţii de cercetare în teren, care administrează un număr de 52 de puncte de observație, distribuite în Delta Dunării și în zona costieră a Mării Negre aflată sub influența Dunării.

Citește și:
Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația / “E mai ușor să te lupți cu toată concurența, decât cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori” – Adrian Stănică, GeoEcoMar
Proiectul suport pentru pregătirea Danubius-RI poate fi urmărit pe parcursul implementării pe propriul site
Ministerul Fondurilor Europene anunță finanțarea pregătirii proiectului major DANUBIUS-RI

1 comment
  1. “DANUBIUS-RO este un program inițiat de România, unul dintre cele mai importante derulate în prezent în țară, fiind declarat, în urmă cu 10 ani, proiect strategic de importanță națională. El urmărește dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuită pan-european, dedicată studiului integrat al sistemelor fluviu-mare.”

    Si din ce motiv “studiul integrat al sistemelor fluviu-mare” e de importanta nationala?! Alte probleme infinit mai importante – Infrastructura, energia, irigatiile, agricultura – nu avem?!
    Se pierd complet aiurea, fara nici o finalitate reala, fonduri care ar fi putut fi folosite in cu totul alte directii, numai pentru ca o mana de smecheri sa mimeze ca fac “cercetare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Planurile-cadru pentru liceu vor fi puse în dezbatere publică abia în septembrie, peste două luni, estimează ministra Ligia Deca. Este a treia amânare în acest an electoral / Data alegerilor parlamentare, discutată pentru septembrie de politicieni

Planurile-cadru pentru liceu, care ar fi trebuit să fie lansate în consultare publică în luna ianuarie, vor fi puse în dezbatere publică abia în septembrie, când începe anul școlar 2024-2025,…
Vezi articolul

Primarul Iașului, Mihai Chirică, proaspăt suspect într-un dosar DIICOT și plasat sub control judiciar, se afișează cu elita școlară și universitară, căreia îi promite că administrația locală va continua să “valorifice avantajul tinereții”

Două evenimente asociate cu excelența școlară și academică din Iași au fost ocazii pentru primarul orașului, Mihai Chirică, să “iasă în lume” în momentul în care tocmai a devenit suspect…
Vezi articolul

Aproximativ 20% dintre copiii romi nu au trecut pe la școală niciodată, 30% abandonează timpuriu – Radu Szekely, consilier al ministrului Educației / Școlile să verifice întâi “care sunt factorii care favorizează abandonul în mediul meu?” și în funcție de asta să caute soluții și resurse

Unitățile de învățământ care doresc să obțină sprijin prin Planul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să identifice, mai întâi, care sunt exact problemele care se confruntă “în mediul…
Vezi articolul