Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Luni, 13 mai, Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica Broșura pentru admiterea la liceu 2024, pentru că Guvernul nu a aprobat documentul privind cifra de școlarizare.
Pe baza acestui document, peste 170.000 de elevi de clasa a VIII-a își stabilesc opțiunile pentru admiterea la liceu. Documentul este bază și pentru universitățile care, după aprobarea lui, pot începe alocarea locurilor la facultăți pentru sesiunile de admitere 2024.
Proiectul de HG privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru anul școlar/ universitar 2024 – 2025 a fost depus la Consiliul Economic Social pentru aprobare, luni, 13 mai, dată la care inspectoratele școlare ar fi trebuit să publice Broșura.
În proiect, Ministerul Educației a propus un număr de 134 de mii de locuri la liceu în clasa a IX-a, număr identic cu cel de anul trecut.
Proiectul de HG privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul de stat preuniversitar și pentru învățământul superior de stat în anul 2024-2025
Nota de fundamentare
Informații de context
Pe 13 mai, inspectoratele școlare ar trebui să publice Broșura pentru admiterea la liceu pentru anul școlar 2024-2025, care conține numărul de locuri la liceele din județ, specializările, codurile și media ultimului admis în anul școlar anterior, potrivit calendarului oficial. Dar nu au putut face acest lucru pentru că proiectul de HG a stat în dezbatere publică 2 luni, și a intrat în CES abia pe 13 mai.
Anul acesta sunt cu aproape 300 de elevi mai mulți înscriși decât anul trecut în a clasa a VIII-a. De precizat, în ultimii doi ani, numărul de locuri la liceu a fost suplimentat, iar în 2022 mai mulți părinți au inițiat o petiție prin care cereau suplimentarea numărului de locuri la admiterea la liceu.
În 2024, potrivit datelor Ministerului Educației, sunt 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, spre deosebire de anul trecut când erau peste 175.938 de elevi, potrivit analizei datelor statistice cu privire neparticiparea elevilor la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2023.
Cifra de școlarizare a tot crescut, cel puțin în ultimii doi ani. În 2022 a fost o creștere de 10.000 de locuri la liceu, pentru elevii care intrau în clasa a IX-a, echivalentul reînființării a peste 400 de clase. Au fost 130.000 de locuri și 155.561 de elevi înscriși în clasa a VIII-a.
Chiar și așa, mai mulți părinți din București au inițiat o petiție în care cereau suplimentarea locurilor. Părinții semnatari solicitau să fie luate măsuri „urgente” de către Ministerul Educației sau Inspectoratul Municipiului București pentru o încadrare „echitabilă” a elevilor.
Cu toate acestea, în vara lui 2022, în București, au rămas fără un loc la liceu 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și care au dat Evaluarea Națională după prima repartizare computerizată. Șeful Inspectoratului București, Vlad Drinceanu, a declarat atunci pentru Edupedu.ro că a găsit planul de școlarizare gata făcut.
În 2023, la nivel de țară s-au aprobat cu 3400 mai multe locuri la liceu, în clasa a IX-a, față de anul anterior. Au fost, așadar, 134.000 de locuri și 175.938 de elevi de clasa a VIII-a.
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
decât să se plimbe pe la târguri mai bine ar învăța , asta le ar crește șansa de admitere la in liceu de top.
la târguri se vând gogosi
uitați va la elevii și părinții care merg deja la Târgul Liceelor …și habar n avem de cifre …bine că aducem atâția oameni să vadă pliante …