Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

836 de vizualizări
Consultări PSD la Iași / Foto: Captură Facebook – Iași TV Life
Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras atenția doi reprezentanți ai inspectoratelor școlare din Suceava și Botoșani, în cadrul unei consultări publice pe proiectele de legi, organizată de PSD, joi, la Iași. Ei au apreciat că e nevoie, pe de o parte, de burse și alte forme de sprijin material pentru acești elevi, iar, pe de altă parte, de ridicarea unor bariere precum obligația de a plăti studiile la o a doua universitate.

Unul dintre cei doi, Petru Crăciun, inspector general adjunct la ISJ Suceava, a contestat, totodată, și introducerea unui examen de admitere pentru 60% dintre locuri la licee – “De unde apar procentele acestea scoase din burtă?”. El a apreciat că e suficientă Evaluarea Națională, pe când asemenea examene pot să creeze suspiciuni.

În privința olimpicilor, Petru Crăciun a spus: “Coordonez lotul olimpic internațional de astronomie și astrofizică de 15 ani. Am participat la 14 olimpiade internaționale. Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. Dacă mă întrebați câți au rămas în țară, vă spun că au rămas doar doi”. Referindu-se la legile educației, el a spus că “nu văd în acest proiect de lege, pentru olimpicii internaționali care vor să meargă la facultăți în țară, să fie sprijiniți de Ministerul Educației prin burse atractive la nivel internațional și cu avantaje materiale, cu condiția că ei să performeze”.

La rândul ei, Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoșani, a spus că olimpicii internaționali ar trebui sprijiniți atunci când doresc să frecventeze mai multe universități în același timp, ei acum lovindu-se de obstacolul plății pentru a doua universitate. “Chiar dacă termină cu media zece, nu poate lua bursă, pentru că bursa o poate lua doar dacă este la fără taxă. Iar el este la cu taxă pentru că trebuie”, a spus ea.

Petru Crăciun, în dezbaterea organizată de PSD pe tema legilor educației:

  • “(…) Coordonez lotul olimpic internațional de astronomie și astrofizică de 15 ani. Am participat la 14 olimpiade internaționale. Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. Dacă mă întrebați câți au rămas în țară, vă spun că au rămas doar doi. Din 70 de olimpici internaționali – numai la disciplina astronomie și astrofizică. Sunt la Oxford, Harvard, au ajuns team leaderi în Statele Unite niște elevi de-ai noștri. Ce facem pentru acești copii, crema țării noastre? Cheltuim bani foarte mulți, avem bani, trebuie să ținem la acești copii – inclusiv copilul meu personal. Eu nu aș mai vrea să văd părinți pe aeroport care plâng că se despart de copii. Să le oferim burse. Nu văd în acest proiect de lege, pentru olimpicii internaționali care vor să meargă la facultăți în țară, să fie sprijiniți de Ministerul Educației prin burse atractive la nivel internațional și cu avantaje materiale, cu condiția că ei să performeze.
  • Următorul aspect – mă refer la admitere: în articolul 98, alin. 3. Pentru ce să mai stresăm copiii cu încă o admitere? Nu este corectă evaluarea națională, când tezele se duc dintr-un județ în alt județ, se evaluează și nu știi…? Pentru ce să creăm suspiciuni în cadrul liceelor, conducerii liceelor, că vor apărea, privind evaluarea lor, privind modalitatea de a face subiectele? De ce 60% și nu 40%? De unde apar procentele acestea scoase din burtă? (…)”

Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoșani, în dezbaterea de la Iași:

  • “(…) Până acum câțiva ani, un olimpic internațional putea să frecventeze mai multe universități în același timp, fără să fie obligat să plătească a doua universitate. De câțiva ani nu se întâmplă acest lucru. Mai mult, un olimpic internațional, dacă vrea să frecventeze în același timp mai multe universități, la a doua universitate, chiar dacă termină cu media zece, nu poate lua bursă, pentru că bursa o poate lua doar dacă este la fără taxă. Iar el este la cu taxă pentru că trebuie. Dacă tot vrem să ne păstrăm olimpicii internaționali în țară, cred că ar fi bine să le dăm voie să frecventeze în același timp, cei care pot, mai multe stagii universitare. Cred că ar fi un lucru bun pentru acești olimpici internaționali.
  • Și, în același timp, dacă tot îi ținem în țară, poate ne gândim un pic și la cât ar trebui să fie acea bursă doctorală. Cred că 1.500 de lei, cât este acum, este foarte puțin pentru un doctorand, nu numai pentru un olimpic internațional.”
Citește și:
Tudorel Toader, fost judecător CCR, rectorul Universității din Iași: Cineva, probabil, va critica legile educației la Curtea Constituțională, cu toată graba care va fi în Parlament

1 comment
  1. Olimpici internationali fiind se presupune ca sunt inteligenti si apti sa vada lucrurile in profunzime. Nu pot fi pacaliti cu astfel de lucruri.
    Credeti ca daca vor primi burse vor ramane in tara?
    Si dupa facultate ce sa faca?
    Sa cerceteze si sa gaseasca solutii pentru plata pensiilor speciale la data aceea jumatate din bugetul pentru educatie?
    Nu vor ramane si nici nu este o tara potrivita pentru ei.
    Aici e bine pentru cineva care da din coate vreo 20 de ani si dupa aceea iese la pensie.. speciala!
    Sau pentru cineva care întoarce 3 hartii ori trimite 7 mail-uri zilnic si asteapta week-endul pentru un city break.
    Cum sa ramana aici astfel de oameni?
    Si cum sa credem ca ar face-o pentru o bursa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, transmite Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Potrivit sursei citate, în urma grevei, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat: majorarea salarială între 21…
Vezi articolul

„Manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută aceasta, realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Elevilor le sunt propuse activități interactive pentru a înțelege știrile false și teoriile conspirației

Un „manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută a fost realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Acesta conține exemple de informații false din viața de zi cu zi și…
Vezi articolul

Elevii, profesorii şi părinţii de la două licee din Odorheiul Secuiesc sunt consiliați psihologic după tragedia de la internat / ”Ca aceşti copii să nu rămână cu traumă, trebuie să lucrăm în permanent”

Consilierea psihologică a elevilor, profesorilor şi părinţilor, după tragedia prăbuşirii unui zid de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căreia doi elevi au murit, va continua atât timp cât…
Vezi articolul