Proiectele de legi “România educată”, “o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească” – Scrisoarea deschisă a profesorului universitar Eugen Munteanu către președintele Iohannis

2.143 de vizualizări
Eugen Munteanu / Foto: UAIC.ro
“Fiți generos, domnule președinte, și dați un semnal clar că totul trebuie luat de la capăt” în ceea ce privește proiectele de legi “România Educată”, este îndemnat Klaus Iohannis într-o scrisoare deschisă publicată, la sfârșitul săptămânii trecute, de profesorul și lingvistul ieșean Eugen Munteanu, în Ziarul de Iași.

Acesta califică proiectele de lege drept un “talmeș-balmeș fără cap și fără coadă, fără coerență și cu prevederi de-a dreptul nocive”. Iar șeful statului, inițiator al proiectului “România educată”, este întrebat: “Chiar nu vă dați seama că, rupt total de tradiția învățământului românesc, proiectul de lege „România educată” este o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească?”.

Autorul, lingvist și filolog, care își semnează scrisoarea deschisă (integral aici) în calitatea de profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, apelează la statutul de profesor pe care îl are președintele Iohannis:

  • “Sunteți profesor ca majoritatea dintre noi, cei care contestă proiectul pe care îl propune ministrul Cîmpeanu, cu cinism și în disprețul total al bunului simț. Spre onoarea domniei voastre, nu ați participat la sarabanda înjositoare a colecționării de masterate și doctorate calpe, precum mulți dintre membrii parlamentului și ai guvernului.”

Și notează: “Nu asemenea „reformă” cred că ați avut în minte atunci când ați lansat ideea despre o Românie educată. Mai aveți încă timp să vă jertfiți interesele meschine în favoarea idealurilor!”.


8 comments
  1. Nene Mihai ShikuShiku, da’ de ce 300? De ce nu 200 ori 400? Matali ai peste 1000 (I assume) deci iti permitezi ca criticesti 🙂

  2. Nu știu cui aparțin greșelile de redactare din text, autorului sau redactorului, dar dacă erau ale autorului, ca redactor aș fi avut bunul simț să le corectez tacit: nu poți lăsa textul semnat de un filolog și lingvist ca Eugen Munteanu cu cuvinte de felul: „idelurilor”, „cei care contextă”…

  3. “Chiar nu vă dați seama că, RUPT TOTAL de tradiția învățământului românesc, proiectul de lege „România educată” este o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească?”

    Pai, “proiectul asta de lege rupt total de traditia invatamantului romanesc” “transpune in texte de lege principiile Proiectului “România Educată”, a spus-o clar Minsitrul Sorin Campeanu, iar Proiectul Romania educata e “opera” prezidentului Haos Werner Iohannis, RUPT total de Romania!!!
    Simplu!!!!

  4. Articolul pendulează jalnic între o laudă grețoasă și un patetism hilar, mai ales având în vedere “adrisantul”. Deh, filologi, adică intelectuali, desigur!

    1. Autorul e vinovat că nu miroase a cultură PSD, evident. Trebuia să se exprime ca pe maidan. Greu cu mâncătorii de pe margine…

      1. Nu știu ce este aia “cultură PSD” (parcă totuși alții erau cu lozinci de maidan), dar lingușeala este vizibilă și grețoasă. Amu’ că ți-ai zis Klaus înțeleg și de ce o placi.

        Nici cu “mâncătorii” nu prea am înțeles unde bați, dar citind celălalt comentariu pe care l-ai scris încep să pricep.

  5. Încă un profesor universitar român fără cont pe Google Scholar și cu foarte puține citări la munca de o viață (dacă le adunăm manual par că sunt sub 300) își dă cu părerea!
    :)))))))))))))))

    1. Ce a realizat profesorul Munteanu nu poate fi cuantificat în citări. E o chestiune de adecvare, având în vedere perioadele pe care le-a prins în sistemul de învățământ universitar, adică o continuă tranziție. Vezi traducerile, edițiile de texte, articolele. Evident că vorbim de un profesor din vechea generație care s-a preocupat să ducă mai departe o Școală și mai puțin să fie prezent cu citări în Google Scholar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorul școlar general din Timiș, după ce patru inspectori și opt directori de școli din județ au demisionat: Dacă vrem ca țara să meargă într-o direcție a dezvoltării, trebuie să investim în educație, nu să negociem cât le dăm școlilor / Directorii sunt copleșiți de volumul foarte mare de muncă, ei sunt profesori, nu specialiști în contabilitate sau în legislație

Mesaj de protest al inspectorului școlar general din Timiș, Aura Danielescu, după ce patru inspectori școlari și cel puțin opt directori de școli au demisionat din funcțiile pe care le…
Vezi articolul

SURSE Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate. Elevii vor avea câte o oră în plus pe săptămână, în anul școlar viitor, la toate profilurile și specializările, pentru noua disciplină „Istoria evreilor” inclusă în trunchiul comun

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus în fiecare săptămână, oră ce va fi alocată disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, potrivit unor ordine…
Vezi articolul

Elevii și copiii de grădiniță intră în vacanță peste o săptămână, la finalul primului modul. Al doilea modul începe pe 31 octombrie / Structura completă a anului școlar 2022-2023

Elevii și copiii de grădiniță sunt în vacanță în perioada 22 octombrie – 30 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2022-2023. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de…
Vezi articolul
Creștere organică a finanțării educației

De ce este blocată orice creștere organică a finanțării educației? Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar are în componență 11 inspectori și oameni din minister din 21 de membri, susține CNE

„Activitatea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) a fost, din 2011 până acum, pur decorativă”, susține Consiliul Național al Elevilor, for care este reprezentant în CNFIP și care solicită…
Vezi articolul