Proiecte de cercetare pentru protejarea infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice și pentru a face orașele mai inteligente – finanțate cu 38 milioane de euro de CE

1.082 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Comisia Europeană a anunțat că acordă peste 38 de milioane de euro prin intermediul programului de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, pentru a sprijini mai multe proiecte inovatoare în domeniul protecției infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice și fizice și pentru a face orașele mai inteligente și mai sigure.

În cadrul a trei proiecte (SAFETY4RAILS7SHIELD și ENSURESEC), obiectivul este de a îmbunătăți prevenirea, detectarea, răspunsul și reducerea amenințărilor cibernetice și fizice la adresa rețelelor de metrou și de cale ferată, a infrastructurii spațiale terestre și a sateliților, precum și a comerțului electronic și a serviciilor de livrare.

Alte două proiecte (IMPETUS și S4ALLCITIES) vizează sporirea rezilienței infrastructurilor și serviciilor orașelor și protejarea cetățenilor în cazul unor incidente de securitate în spațiile publice.

Se preconizează că proiectele vor începe între iunie și octombrie 2020 și că vor dura doi ani.

Mariya Gabriel, comisarul pentru cercetare și educație, a declarat că, “în ultimii ani, am sprijinit acțiunile de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice care contribuie la o mai bună protecție a infrastructurilor-cheie și a persoanelor care trăiesc în orașele inteligente din Europa. Sunt încântată de faptul că, astăzi, suntem în măsură să oferim finanțare suplimentară semnificativă, prin intermediul programului Orizont 2020, pentru soluții în materie de securitate, de confidențialitate și de diminuare a amenințărilor.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a precizat că “asigurarea rețelelor și a sistemelor informatice și sporirea rezilienței cibernetice sunt esențiale pentru conturarea viitorului digital al Europei. Întrucât ne confruntăm cu o gamă diversă de amenințări la adresa securității cibernetice, UE ia măsuri concrete de protecție a infrastructurilor critice, a orașelor și a cetățenilor. Mai multe investiții, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, în tehnologii și soluții inovatoare în materie de securitate cibernetică sunt de o importanță capitală pentru întărirea rezistenței UE la atacurile cibernetice“.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou test de sânge bazat pe inteligență artificială a detectat cancerul hepatic cu o rată de acuratețe de 88%. Studiul a fost coordonat de profesorul de origine română Victor Velculescu

Testul de sânge, numit DELFI (evaluarea fragmentelor de ADN pentru interceptarea timpurie), folosește inteligența artificială pentru a detecta modificările fragmentelor ADN-ului de la celulele canceroase care ajung în fluxul sanguin,…
Vezi articolul

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România, analizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai în cadrul unui proiect internațional lansat de London Business School și Babson College

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România este studiat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unui proiect internațional de cercetare realizat în colaborare cu peste 40 de universități și instituții…
Vezi articolul