Proiect USR: Înscrierea la facultate – printr-o platformă digitală la nivel naţional / „Sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic”, susține unul dintre inițiatorii proiectului

555 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Înscrierea la facultate ar putea fi facilitată prin intermediul unei platforme digitale la nivel naţional, administrată de Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect depus la Parlament de deputata USR Diana Buzoianu şi senatorul USR Ştefan Pălărie, transmite Agerpres.

Potrivit iniţiatorilor, propunerea legislativă reprezintă un pas mult aşteptat în direcţia digitalizării învăţământului şi o mână de ajutor pentru elevii care trebuie să parcurgă, uneori, chiar şi sute de kilometri pentru înscrierea la facultăţile din diverse centre universitare.

Astfel, proiectul prevede înfiinţarea „UNIVEDU”, o platformă electronică naţională în care elevii să poată încărca electronic toate documentele necesare pentru dosarul de admitere cerut de facultăţi. Ulterior, dacă sunt acceptaţi, elevii pot aduce, la facultăţile care cer acest lucru, documentele şi în format fizic.

Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului, a argumentat că sistemul educaţional trebuie să ţină pasul cu avântul tehnologic şi să profite de soluţiile digitale pe care le avem astăzi la dispoziţie. Ea a adăugat că a vorbit cu zeci de elevi care i-au spus că au trebuit să parcurgă sute de kilometri pentru a putea să îşi depună documentele la facultăţi, că au plătit sume exorbitante pentru copii legalizate.

„Este vorba despre crearea unei platforme naţionale digitale, gestionate de Ministerul Educaţiei, prin care elevii să poată depune electronic documentele pentru admiterea la facultăţi şi, dacă sunt acceptaţi, să poată trimite fizic documentele dacă facultăţile cer acest lucru. Prin acest proiect dorim să luăm de pe umerii elevilor cheltuielile inutile pentru copii legalizate cu documente pe care nu le vor mai folosi niciodată. (…) Ne dorim să digitalizăm un proces care acum este birocratic, ineficient, pentru că sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic, să beneficieze de instrumentele digitale care sunt astăzi disponibile, în anul 2023”, a declarat, la Parlament, Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului.

Ştefan Pălărie a adăugat că acest proiect reprezintă o şansă în plus pentru acei tineri care şi-ar dori să urmeze o facultate dar nu o mai fac pentru că trebuie să cheltuie bani şi timp cu drumurile pentru înscriere, potrivit Agerpres.

„Suntem o ţară cu pretenţii de digitalizare, cu acces la internet de foarte bună calitate şi suntem pe locul codaş la situaţia studenţilor. (…) Ne gândim la absolvenţii de liceu care şi-ar dori să urmeze cursurile unei facultăţi dar se „lasă bătuţi” pe parcurs, pentru că văd cât de mult i-ar costa acest lucru. (…) Tinerii au nevoie de acces mai rapid şi uşor atunci când se înscriu la o facultate. Să o poată face de la distanţă, rapid şi fără costuri. Ministerul Educaţiei e cel care trebuie să conducă această schimbare, să ofere universităţilor şi tinerilor o platformă digitală complet accesibilă. Este un cost mic pentru statul român şi care ridică mult standardele”, a precizat senatorul USR, co-iniţiator al proiectului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transferul elevilor de clasa a IX-a se face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Care sunt situațiile speciale

Elevii de clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea…
Vezi articolul

Hărți comparative cu notele de la Titularizare 2021. Cele mai multe note sub 5, în județul Tulcea / În Sectorul 2 al Capitalei, promovare 100%. 15 persoane care doreau să se angajeze profesori în sistemul de învățământ au luat nota 1

Județul cu cel mai mare procent de note sub 5 la concursul pentru angajare în sistemul de învățământ (Titularizare 2021) este Tulcea (36,8%), urmat de Călărași (34,8%) și Mehedinți (28,3%),…
Vezi articolul

80% din cadrele didactice ale SNSPA vor să se vaccineze. Pricopie: Ne dorim să ne întoarcem cât mai curând la cursuri, însă în condițiile actuale, nu este posibil odată cu începerea semestrului II

În total, 80% din cadrele didactice ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au răspuns afirmativ privind disponibilitatea vaccinării împotriva COVID-19, în urma colectării datelor solicitate la începutul…
Vezi articolul