Proiect USR: Înscrierea la facultate – printr-o platformă digitală la nivel naţional / „Sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic”, susține unul dintre inițiatorii proiectului

555 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Înscrierea la facultate ar putea fi facilitată prin intermediul unei platforme digitale la nivel naţional, administrată de Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect depus la Parlament de deputata USR Diana Buzoianu şi senatorul USR Ştefan Pălărie, transmite Agerpres.

Potrivit iniţiatorilor, propunerea legislativă reprezintă un pas mult aşteptat în direcţia digitalizării învăţământului şi o mână de ajutor pentru elevii care trebuie să parcurgă, uneori, chiar şi sute de kilometri pentru înscrierea la facultăţile din diverse centre universitare.

Astfel, proiectul prevede înfiinţarea „UNIVEDU”, o platformă electronică naţională în care elevii să poată încărca electronic toate documentele necesare pentru dosarul de admitere cerut de facultăţi. Ulterior, dacă sunt acceptaţi, elevii pot aduce, la facultăţile care cer acest lucru, documentele şi în format fizic.

Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului, a argumentat că sistemul educaţional trebuie să ţină pasul cu avântul tehnologic şi să profite de soluţiile digitale pe care le avem astăzi la dispoziţie. Ea a adăugat că a vorbit cu zeci de elevi care i-au spus că au trebuit să parcurgă sute de kilometri pentru a putea să îşi depună documentele la facultăţi, că au plătit sume exorbitante pentru copii legalizate.

„Este vorba despre crearea unei platforme naţionale digitale, gestionate de Ministerul Educaţiei, prin care elevii să poată depune electronic documentele pentru admiterea la facultăţi şi, dacă sunt acceptaţi, să poată trimite fizic documentele dacă facultăţile cer acest lucru. Prin acest proiect dorim să luăm de pe umerii elevilor cheltuielile inutile pentru copii legalizate cu documente pe care nu le vor mai folosi niciodată. (…) Ne dorim să digitalizăm un proces care acum este birocratic, ineficient, pentru că sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic, să beneficieze de instrumentele digitale care sunt astăzi disponibile, în anul 2023”, a declarat, la Parlament, Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului.

Ştefan Pălărie a adăugat că acest proiect reprezintă o şansă în plus pentru acei tineri care şi-ar dori să urmeze o facultate dar nu o mai fac pentru că trebuie să cheltuie bani şi timp cu drumurile pentru înscriere, potrivit Agerpres.

„Suntem o ţară cu pretenţii de digitalizare, cu acces la internet de foarte bună calitate şi suntem pe locul codaş la situaţia studenţilor. (…) Ne gândim la absolvenţii de liceu care şi-ar dori să urmeze cursurile unei facultăţi dar se „lasă bătuţi” pe parcurs, pentru că văd cât de mult i-ar costa acest lucru. (…) Tinerii au nevoie de acces mai rapid şi uşor atunci când se înscriu la o facultate. Să o poată face de la distanţă, rapid şi fără costuri. Ministerul Educaţiei e cel care trebuie să conducă această schimbare, să ofere universităţilor şi tinerilor o platformă digitală complet accesibilă. Este un cost mic pentru statul român şi care ridică mult standardele”, a precizat senatorul USR, co-iniţiator al proiectului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tichete educaționale 2024. A fost extins termenul pentru depunerea cererilor până în data de 23 octombrie / Banii pentru cardurile încărcate în anul școlar 2023-2024 pot fi cheltuiți înclusiv până în data de 31 decembrie 2024

Părinții care vor să primească cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar în curs 2024-2025 mai pot depune cererile la secretariatele școlilor până în data de…
Vezi articolul

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Toată lumea vede activitatea profesorilor de 18 ore de predare. Profesorul este și un funcționar, spune un director de școală / Utilitatea platformei care eliberează cadrele didactice de și mai multă muncă administrativă, explicată de doi directori

„Toată lumea vede activitatea profesorilor ca fiind aceea de câteva ore la clasă, cea de 18h de predare, să spunem așa, dar munca lor în școală nu se oprește. Platforma…
Vezi articolul