PROIECT Sumele pentru elevii olimpici și profesorii lor, crescute la 200 de lei pe zi pentru mâncare și cazare, inclusiv la concursuri și tabere de pregătire a loturilor / Premiile pentru medaliile europene, mărite / Mii de lei și pentru elevii care concurează în echipe la internațional

0 vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Ministerul Educației (ME) propune un proiect de norme metodologice prin care sumele alocate pentru cazarea și masa elevilor olimpici și a profesorilor care îi însoțesc să fie crescute la 200 de lei pe zi inclusiv pentru taberele de pregătire a olimpicilor și alte competiții școlare decât olimpiadele școlare. De asemenea, proiectul prevede majorarea premiilor pentru medaliile obținute la competițiile europene (categoria a II-a) și acordarea de stimulente financiare pentru elevii care concurează în echipe la competițiile internaționale și obțin premii.

Mai exact, conform articolului 5 din proiect (care poate fi descărcat mai jos din articol), „cuantumul acordat pentru cazarea și masa elevilor și a profesorilor însoțitori la competițiile școlare organizate în țară și pentru activitatea de pregătire și selecționare a loturilor, este de până la 200 de lei/zi/elev sau profesor însoțitor”.

  • „Competițiile școlare” cuprind atât olimpiadele școlare, pentru care suma per zi de participant este 200 de lei din 2022, dar și alte concursuri școlare cu etape naționale care necesită deplasare sau competițiile sportive, care, în lipsa unor reglementări clare, au rămas să fie finanțate cu 100 de lei pe zi, după cum a semnalat Edupedu.ro în iunie 2023 – cronologia finanțării olimpiadelor.

Această sumă acoperă cheltuielile de cazare în diverse unități, inclusiv internate școlare, tabere, pensiuni și hoteluri de până la trei stele, potrivit documentului pus în dezbatere publică luni, 4 noiembrie, și care ar fi trebuit să fie deja în vigoare de pe 1 august 2024 (sursa).

Proiectul propune și o ajustare a premiilor pentru elevii care obțin medalii la competițiile internaționale.

La nivel mondial (categoria I), elevii care obțin premiul I cu punctaj absolut vor primi „20.000 de lei”, iar cei care obțin medalie de aur „15.000 de lei”. Medaliile de argint și bronz sunt recompensate, de asemenea, cu „12.500 de lei” și respectiv „10.000 de lei”. Mențiunile la acest nivel vor fi premiate cu „6.000 de lei”, sume de altfel prevăzute în hotărârea de guvern (HG) aplicabilă în prezent (536/2016)

În schimb, pentru competițiile desfășurate la nivel european sau regional (categoria a II-a), premiile prevăzute sunt mărite. Premiul I cu punctaj absolut valorează „10.000 de lei”, în timp ce o medalie de aur este recompensată cu „7.500 de lei”. Medaliile de argint și bronz sunt evaluate la „6.000 de lei” și „5.000 de lei” respectiv, iar mențiunile vor primi „3.000 de lei”.

  • În prezent, premiul I cu punctaj absolut este premiat tot cu 7.500 de lei ca un premiu I obținut cu alt punctaj; iar medalia de bronz este premiată cu 4.500 de lei, cu 500 de lei mai puțin decât suma prevăzută de proiectul de hotărâre de guvern (HG). Banii pentru o mențiune ar urma să fie în schimb mai puțini cu 500 de lei, de la 3.500 cât se acordă în prezent.
Foto: HG 536/2016 – legislatie.just.ro

Premiile pentru elevii care obțin premii la etapele naționale ale olimpiadelor școlare naționale ar urma să rămână la valorile prevăzute de Ordonanța de Urgență (OUG) 69/2022, conform proiectului de HG: 1.000 de lei pentru premiul I, 700 de lei pentru premiul II, 500 – locul III și 300 de lei pentru mențiune.

Premii pentru elevii care concurează în echipe la nivel internațional

În plus față de premiile individuale, proiectul introduce recompense pentru echipele de elevi care participă la competițiile internaționale. Articolul 8 prevede că pentru echipele care concurează la nivel mondial, sumele acordate variază între „2.400 de lei/elev” pentru o mențiune și „8.000 de lei/elev” pentru premiul I cu punctaj absolut.

La competițiile internaționale de nivel european, premiile echipelor sunt de 4.000 de lei pentru aur cu punctaj absolut și 3.000 de lei pentru aur simplu. Argintul și bronzul sunt recompensate cu 2.400 de lei și respectiv 1.500 de lei iar mențiunile cu 1.200 de lei. În prezent, Hotărârea de Guvern (HG) 536/2016 nu prevede sume și pentru elevii din echipele care concurează în acest format și câștigă un loc.

Profesorii care contribuie la pregătirea elevilor pentru competițiile internaționale sunt recompensați financiar, stimulentele acordate fiind echivalente cu premiul obținut de elevi. „Profesorul care l-a pregătit pe elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv, a II-a, primește un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului”, mai prevede proiectul de HG, prevedere existentă și în prezent.

Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, stimulentul se împarte în mod egal între aceștia. Totodată, în cazul în care același profesor pregătește mai mulți elevi premiați, valoarea stimulentului se va calcula în funcție de cea mai mare distincție obținută.

Școlile sau liceele din care provin elevii premiați la competițiile internaționale beneficiază, la rândul lor, de stimulente financiare. Conform articolului 7, „pentru unitatea de învățământ frecventată de elevul premiat/elevii premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv, a II-a, se acordă aceleași stimulente obținute de elevul său/elevii săi, care se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare”. În cazul în care mai mulți elevi din aceeași unitate de învățământ sunt premiați, stimulentul va fi suma tuturor premiilor primite.

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de Hotărâre de Guvern – Anexa: Norme metodologice privind finanțarea competițiilor școlare, respectiv premierea premianților la aceste competiții:

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) pus în consultare publică pe 4 noiembrie:

DOCUMENT DESCARCĂ Nota de fundamentare (NF) la Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG):

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mandatele rectorilor să rămână de 4 ani și să fie luate în considerare și cele de până acum în calculul limitei maxime de două mandate – cererile Alianței organizațiilor studențești pentru proiectul Legii Învățământului Superior

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță că “se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani”, așa cum este propus în…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor lasă de înțeles că noile legi ale educației nu vor intra în vigoare în 2023, iar organizația abandonează solicitările anterioare pentru un buget de 4,7% – 6% din PIB și cere „o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB” față de anul trecut

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor abandonează, în premieră în ultimii ani, țintele de 6% din PIB (procentul prevăzut de Legea 1/2011) și 4,7% din PIB (media europeană, potrivit Eurostat). Aceștia…
Vezi articolul

DOCUMENT Examenul de admitere la colegiile naționale să nu mai fie prevăzut în lege, Limba română să rămână probă distinctă la Bacalaureat, capitolul privind educația specială să fie rescris integral, să existe criterii clare pentru burse, cere Federația părinților / Organizația a depus 105 amendamente la proiectul Legii învățământului preuniversitar

Prevederile privind organizarea unui concurs de admitere în clasa a IX-a, la Colegiile naționale, să fie eliminate complet din lege, solicită Federația națională a părinților într-un set de peste 105…
Vezi articolul