PROIECT Sucurile și alte băuturi cu excepția apei nu vor mai putea fi vândute în școli, propune Ministerul Sănătății / Lista alimentelor nerecomandate copiilor și adolescenților, actualizată după 16 ani

58 de vizualizări
Foto: © Евгений Полишко | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății propune un ordin (OMS) care va interzice comercializarea oricăror băuturi îndulcite, răcoritoare sau energizante în incinta unităților de învățământ, permițând vânzarea doar a apei potabile sau minerale îmbuteliată. Proiectul include și o actualizare după 16 ani a Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, punând accent pe produse cu conținut redus de zahăr, sare și grăsimi, mai exact cea aprobată prin OMS 1.563/2008.

Documentul detaliază măsuri clare pentru a promova un stil de viață sănătos în rândul copiilor, eliminând din oferta școlilor produsele considerate nesănătoase.

Printre alimentele care vor fi interzise se numără cele cu un conținut ridicat de zaharuri (mai mult de 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g).

De exemplu, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite sunt strict interzise. În schimb, fructele proaspete, legumele și iaurturile simple sunt recomandate pentru consum frecvent.

Totodată, băuturile de tip milkshake sau iaurturile cu arome și adaos mare de zahăr nu vor mai fi permise în oferta școlară.

Operatorii economici care livrează alimente în școli vor fi obligați să prezinte etichete detaliate sau buletine de analiză care să certifice compoziția produselor. Unitățile de învățământ vor verifica respectarea normelor și vor asigura că produsele oferite elevilor se încadrează în noile cerințe.

Ce alimente sunt recomandate

Ministerul încurajează consumul frecvent al unor alimente considerate sănătoase, conform unor tabele care clasifică produsele în trei categorii: „a se consuma cel mai des”, „a se consuma ocazional” și „a nu se consuma”.

Fructe și legume
  • A se consuma cel mai des: Fructe și legume proaspete, crude sau gătite, conserve fără adaos de sare sau zahăr. De exemplu, morcovii, salata verde, merele sau portocalele sunt recomandate zilnic.
  • A se consuma ocazional: Fructe uscate sau deshidratate fără adaos de zahăr, fructele din compoturi fără îndulcitori, suc de fructe sau legume între 50% – 100%.
  • A nu se consuma: Fructe și legume prăjite, compoturi cu sirop sau piureuri îndulcite.
Produse cerealiere
  • A se consuma cel mai des: Pâine din cereale integrale, paste din grâu integral, orez brun, mămăligă, cartofi piure, brioșe din cereale integraliere.
  • A se consuma ocazional: Pâine albă, paste albe sau orez alb, batoane de tip granola, biscuiți, checuri.
  • A nu se consuma: Produse din cereale cu adaos mare de zahăr, sare sau grăsimi, cum ar fi biscuiții glazurați sau cerealele cu ciocolată, rondele din orez alb.
Lapte și produse lactate
  • A se consuma cel mai des: Iaurt simplu, lapte pasteurizat parțial degresat (1,5%), brânză slabă (brânză de vaci, ricotta, mozzarella proaspătă).
  • A se consuma ocazional: Iaurturi cu fructe, dacă respectă limitele de zahăr.
  • A nu se consuma: Iaurturi cu arome sau adaosuri mari de zahăr, lapte aromatizat cu ciocolată sau vanilie, iaurturi sub 1,5% procent de grăsime
Carne, pește și ouă
  • A se consuma cel mai des: Carne slabă (pui, curcan), pește proaspăt sau conservat cu conținut scăzut de sare (de exemplu, somon, macrou), ouă fierte.
  • A se consuma ocazional: Carne de porc slabă, preparate din carne realizate la fața locului, șuncă e pui, curcan sau porc.
  • A nu se consuma: Mezeluri, carne prăjită, aripioare de pui pane, pește afumat sau în sosuri bogate în sare, pui rotisat din comerț, aripioare și/sau costițe.
Gustări sănătoase
  • Recomandate: Biscuiți din cereale integrale, rondele de orez brun, fructe oleaginoase crude (nuci, migdale, semințe de floarea-soarelui, neprăjite și nesărate).
  • Nerecomandate: Covrigei sărați, snacksuri pe bază de cartofi, popcorn cu unt sau alte arome.

DOCUMENT DESCARCĂ Referatul de aprobare – proiectul de ordin (OMS) al Ministerului Sănătății:

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de ordin și anexele la proiectul de ordin al Ministerului Sănătății:

Foto: © Евгений Полишко | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Luni, 15 ianuarie, zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi, după ce banii ar fi fost virați către școli / Peste 330 de lei ar urma să fie bursa de merit pe luna decembrie, cu 100 de lei mai puțin decât pragul minim stabilit prin lege

Luni, 15 ianuarie, elevii din țară ar urma să primească bursele pe luna decembrie, după ce sumele necesare au fost trimise către școli, prin inspectoratele școlare, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul…
Vezi articolul

Directorul școlii din Mehedinți, căruia „i s-a descărcat” un camion cu lemne pentru școală în fața pensiunii sale, pe motiv că s-a defectat mașina, va fi schimbat din funcție, după ce ministrul Educației a cerut acest lucru

Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Inspectoratului Școlar schimbarea directorului Școlii generale din localitatea Isverna, județul Mehedinți. Oficialul a confirmat informația pentru Edupedu.ro. Cazul directorului Marian Balaci care și-a adus…
Vezi articolul

OFICIAL Tipurile de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor la filiera tehnologică și învățământ profesional / A fost introdusă și acreditarea pentru calificarea “electrician sisteme voltaice”

Ordinul privind stabilirea tipurilor de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor și a corespondenței dintre acestea, din cadrul aceluiași profil la învățământul liceal filiera…
Vezi articolul