PROIECT Studenții care lucrează sau cei care sunt părinți vor putea să participe la cursuri în sistem hibrid sau online. În norma cadrelor didactice apar cursurile remediale, prevede Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre pentru organizarea și finanțarea Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Programul își propune să ofere suport concret tinerilor pentru a absolvi facultatea, precum cursuri în sistem hibrid sau online, recunoașterea creditelor anterioare, sau parteneriate cu creșe și grădinițe locale.

Obiectivele proiectului, așa cum reies din documentul oficial, îi vizează atât pe liceeni, cât și pe studenți:

Cadrele didactice vor susține cursuri remediale

În ceea ce privește cadrele didactice din mediul universitar, acestea vor fi implicate în programe și activități dedicate reducerii abandonului, inclusiv prin oferirea de cursuri remediale și adaptarea strategiilor de predare, învățare și evaluare, prevede proiectul.

„Generalizarea introducerii în norma cadrelor didactice a activităților de consultații cu studenții și a activităților remediale (…) Implicarea cadrelor didactice în programe și activități pentru reducerea abandonului universitar, inclusiv prin oferirea de cursuri remediale și adaptarea strategiilor de predare, învățare și evaluare”, este menționat în document.

Cursuri în sistem hibrid sau online pentru studenții care lucrează

Pentru studenții care sunt angajați sau au responsabilități familiale, proiectul prevede opțiunea de a participa la cursuri online sau hibrid, servicii de îngrijire a copiilor în campus sau parteneriate cu creșe și grădinițe locale, precum și recunoașterea creditelor academice anterioare și a experienței de muncă relevante.

„i) Susținerea studenților non-tradiționali în vederea integrării optime în mediul universitar, respectiv a reînmatriculării în cadrul unei instituții de învățământ superior, se poate realiza prin:

i. Consultarea studenților în vederea stabilirii unor opțiuni flexibile de programare a cursurilor, respectiv de participare în sistem online sau hibrid, raportat la studenții care au responsabilități de muncă sau familiale;
ii. Consiliere academică și profesională particularizată la nevoile acestora, inclusiv prin oferirea de sprijin în vederea gestionării timpului, prioritizarea sarcinilor de lucru și îndeplinirea cerințelor academice, în vederea finalizării studiilor universitare;
iii. Servicii de îngrijire a copiilor în campusurile universitare sau parteneriate cu creșe și grădinițe locale, pentru a sprijini studenții care sunt părinți;
iv. Aplicarea politicilor de recunoaștere a creditelor anterioare și a experienței de muncă relevante pentru programul de studii ales;
v. Realizarea unor grupuri de suport pentru studenții non-tradiționali, facilitând schimbul de experiențe și sprijin reciproc”, prevede proiectul.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru organizarea și finanțarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar:

Aproape jumătate dintre studenții înscriși în 2015 au renunțat la facultate

EduPedu.ro a scris despre rata de abandon în mediul universitar, conform UEFISCDI: 47.96% a fost rata de abandon la licență, pentru studenții înmatriculați în 2015, 42% la master și 70% la studiile de doctorat.

Dintre aceștia, cei care abandonau după primul an (nu se mai regăseau înscriși în anul 2 de studii) reprezenta aproximativ 44%.

Acestea sunt cele mai recente date disponibile în ceea ce privește abandonul universitar, citate și în nota de fundamentare a proiectului lansat în consultare publică.

Citește și:
Aproape jumătate dintre studenții care au început facultatea în 2015 au abandonat studiile. Dintre aceștia, 44% au renunțat după primul an / Domeniul de studiu, nota de la bacalaureat, caracteristicile studenților, printre factorii care influențează abandonul universitar


Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version