Profesorii au obligația să prezinte prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit unui document pus în consultare publică de Ministerul Educației. Este vorba depre proiectul privind Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar 2024.
În proiect se arată că certificatul medical atestă că profesorul respectiv este apt pentru prestarea activităţii în învățământ:
Art. 45 – „Pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie, personalul didactic are obligaţia să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală.”
În prezent, personalul didactic are obligația să prezinte un certificat medical, eliberat pe un formular specific, conform Regulamentului-cadru din 4 iulie 2022 de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar:
Documentul propus de Ministerul Educației are 84 de pagini și ar fi trebuit să intre în vigoare pe 2 mai 2024, în urmă cu o lună și 11 zile, conform calendarului aprobat de ministra Ligia Deca, care și-a încălcat astfel propriul ordin de ministru, după cum am semnalat de mai multe ori.
Informații de context
Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în martie 2023, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.
Iată ce prevede Hotărârea de Guvern nr. 355/2007 pentru personalul didactic:
„Fişa 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ
Examen medical la angajare:
– examen clinic general
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
– examen clinic general – anual
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori) – anual
Contraindicaţii:
– leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
– tulburări psihice de orice natură
– balbism, disartrie
– tulburări de comportament
– boli infectocontagioase în evoluţie
– alcoolism cronic”
Iată ce prevede Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Articolul 162 – „(2) Din categoria personalului didactic fac parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitate de exercițiu deplină, o conduită morală conformă cu deontologia profesională, sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției și nu se află în situația prevăzută la art. 168 alin. (7).”
Articolul 168 – (1) Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică, didactică auxiliară sau administrativă, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.
(2) Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății.
(3) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o unitate de învățământ/unitate de educație extrașcolară sau în cadrul instituțiilor publice aflate în subordinea și/sau coordonarea Ministerului Educației, angajatorul poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație al instituției/unității de învățământ în cauză, un nou examen medical complet.
(4) Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3-5 membri, medici specialiști și psihologi, constituită la nivel județean în baza unui ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației.
(5) Hotărârea consiliului de administrație nu este publică până la obținerea rezultatului de la comisia prevăzută la alin. (4).
(6) Nu pot ocupa funcții în învățământul preuniversitar, precum și funcții de conducere sau de îndrumare și control persoanele care desfășoară activități cum sunt:
a) prestarea oricărei activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă – minimum 300 m;
b) comerțul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale, cu droguri sau substanțe psihotrope;
c) practicarea, în public, a unor activități cu componentă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului.
(7) Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.”
Foto: © Nyul | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
csnd vor introduce in lege ca invatatorii si profesorii sa sustina un examen dur la angajare si sa fie mentinuti in sistemnsa predea elevilor doar cei care au obtinut la acel examen minim nota 9 .Doar profesorii foarte bine pregatiti pot scoate de oe bancile scolii elevi foarte bine pregatiti care reprezinta viitorul acelei țari .E o problema de siguranta nationala invatamantul .Noi deja avem zeci de generatii de elevi care au tetminat liceul si abea stiu sa citeasca , sunt aoroape analfabeti .Ce credeti ca ne va astepta pe viitor cu acestia care stau cu zecile de mii la lins oase la pelerinajele organizate de popi si stay cu sacosa intinsa sa mai primeasca ceva de pomana de la grangurii partidelor .Ce credeti , ce viitor ne asteapta cu o tara unde 80% din populatie va fi sub nivelul marii ca nivel de educatie ?
Abea știu sa citească asa cum tu abea scrii și faci sinapse.Crezi ca inteligenta este prin transfer?Poate sa vina și laureat al premiului Nobel ca e dejaba dacă nu are material de Nobel,înțelegi mătăluță?
80% ca IQ sunt la nivelul marii și lipsa de educație nu va face vreo diferența la aspirațiile din ziua de azi.Poti fii tik tok-er și fără educație trebuie doar sa faci mumos. Cei 7 ani de acasă sunt mai importanți decât toată școala la un loc și foarte mulți, cam 80% , nu mai au baza asta pe care se construiesc multe:caracter,educație etc.Fara o fundație bună, o casa se dărâma.
Deja s-au cerut și s-au dat.
când vor prezenta aceste documente cei care ne conduc, aleșii noștri?
Vă dați seama că prin aceste legi se fac pregătiri pentru următoarea plandemie? Vor introduce la momentul potrivit cerințele specifice. Să vedem cum veți refuza atunci participarea la experimentele genetice.
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
Ciolacule, mai iei Xanax? Dar tanti Deca împreună cu șleahta lor de dezaxați?
Cazier pentru ce!? Avem pușcăriași în funcții politice care conduc destinele noastre sociale și economice, fără să aibă vreo importanță cazierul. Sictir!
Sunt foarte mulți bolnavi psihici prin școli…. chiar dacă se impune un certificat de la medicul psihiatru, nu se rezolvă absolut nimic!!!! Cunosc multe astfel de persoane schizofrenice care au medicul curant în alt județ…. apoi, e vorba de protecția datelor, de acordarea unei șanse la muncă, discriminare etc., etc… astea sunt baliverne de prostit proștii!!!
Un certificat medical de la medicul psihiatru ar trebui, că sunt multe elemente cu probleme printre dascăli.
Dar emis de un cabinet verificat şi cunoscut pentru integritate, căci trăim în România unde se cumpără orice.
Ne întoarcem in era birocrației interminabile.
Ce înseamnă in mintea propunătorilor de regulamente ca trebuie sa prezinte….
Când?
De câte ori?
Sub ce formă?
Si cazierul si celălalt pot fi obținute de școală oricând la orice suspiciune prin interogarea bazei de date ,,interconectate” (sic)
Apropo, știți că cei născuți in alte județe trebuie sa meargă fizic acolo pt certificatul de integritate?
Atât poate statul român.
Noi nu mai scăpăm de prostia lui Deca & co