În unitățile de învățământ se vor organiza cursuri de educaţie parentală pentru formarea şi dezvoltarea abilităţilor parentale pentru părinţi, potrivit unui document pus în consultare publică de Ministerul Educației. Este vorba depre proiectul privind Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar 2024 (ROFUIP).
Art. 152 – „(4) Statul sprijină părinţii sau reprezentanții legali în vederea exercitării responsabilităţilor privind creşterea, îngrijirea, dezvoltarea şi educarea copiilor. În acest scop, în unităţile de învăţământ se organizează cursuri de educaţie parentală pentru formarea şi dezvoltarea abilităţilor parentale pentru părinţi şi reprezentanţi legali ai beneficiarilor primari sau viitori părinţi”, se arată în proiectul Ministerului Educației.
În aprilie, Edupedu.ro a scris că Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară de Ministerul Educației, după ce precedentele 2 variante lansate în ultimii 6 ani au fost abandonate în mijlocul unor acuzații aduse de parte a societății civile și de cultele care au criticat abordările ca fiind progresiste și că ar introduce educația de gen în școală.
Aproximativ 21 de milioane de lei ar urma să coste, anual, pregătirea părinților în cadrul cursurilor de educație parentală ce urmează să fie lansate în anii următori, conform proiectului de Strategie națională pentru educație parentală
Proiectul ROFUIP propus de Ministerul Educației are 84 de pagini și ar fi trebuit să intre în vigoare pe 2 mai 2024, în urmă cu o lună și 12 zile, conform calendarului aprobat de ministra Ligia Deca, care și-a încălcat astfel propriul ordin de ministru, după cum am semnalat de mai multe ori.
Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Art. 14 – „(2) Statul sprijină părinții sau reprezentantul legal în vederea exercitării responsabilităților privind creșterea, îngrijirea, dezvoltarea și educarea copiilor. În acest scop, în unitățile de învățământ se organizează cursuri de educație parentală pentru formarea și dezvoltarea abilităților parentale pentru părinți și reprezentanți legali ai beneficiarilor primari sau viitori părinți.
(3) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (2), Ministerul Educației elaborează Strategia națională pentru educație parentală care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectând valorile și principiile prevăzute la art. 2 și 3 și asigurând selecția formatorilor din cadrul unităților de învățământ sau din cadrul altor instituții naționale cu rol în educație.”
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023.
Foto: © Shutter2u | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Pai treceți pe homeschooling atunci poate va “răcorește”legea… învățământul este Obligatoriu mamaie …
@The Teacher: Nu sunt mamaie (mare grijă la limbaj), sunt o tânără căreia îi pasă de copilul ei, care nu vreau să fie traumatizat la școală de către profesori insipizi și extrem de slab pregătiți, fără respect față de copii și de părinții lor. Și da, homeschooling este o variantă excelentă și net superioară, față de învățământul de stat. Comparativ cu învățământul de stat, unde copilul învață niște materii inutile și care nu îl vor ajuta cu nimic în viață, în sistemul de învățământ homeschooling, copilul învață ceea ce-i place și nu este nevoit să meargă la școală și are și mai mult timp liber, pentru a face ceea ce-i place, nu să facă teme câte 8-9 ore pe zi și să i se facă scârbă și mai mare față de școală.
Ce mizerie ordinară! Adică, vrea ministerul să mă învețe pe mine cum să îmi cresc și să îmi educ copilul? Mi-l cresc și mi-l educ cum vreau eu, nu cum vor niște bugetari puturoși.
bugetarii ăștia puturosi te au educat și pe tine,madamo…