PROIECT Planurile-cadru de liceu Științe Sociale 2025

5.063 de vizualizări
Ministerul Educației a publicat în dezbatere publică, vineri, 31 ianuarie, noile planuri-cadru pentru liceu. Documentele pentru științe sociale, care conțin propunerile de număr de ore la fiecare disciplină și specializare, pot fi descărcate mai jos. Propunerile și observațiile privind proiectele planurilor-cadru pentru liceu pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro, până în data de 6 martie 2025 (inclusiv).

În prezent, sunt în vigoare planurile-cadru din 2004 și 2009, în funcție de filieră. Reforma curriculară trebuia să fie făcută încă din 2020 pentru tinerii care între timp au terminat liceul în 2024. Reforma a fost însă oprită succesiv de politicieni, sub diverse pretexte, cel mai recent la finalul anului trecut, cu 4 rânduri de alegeri.

FOTO DOCUMENT – DESCARCĂ Proiectele de planuri-cadru de liceu 2025 – științe sociale:

Procesul de consultare publică va fi completat de organizarea unei dezbateri naționale ce va implica patru întâlniri cu prezență fizică în București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie).

Seria de dezbateri cu prezență fizică va fi urmată de o dezbatere online, în data de 6 martie 2025, condițiile de participare urmând a fi anunțate în timp util, conform Ministerului Educației și Cercetării.  

Propunerile și observațiile privind documentele lansate în consultare publică pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro, până în data de 6 martie 2025 (inclusiv).

În elaborarea acestor proiecte s-a avut în vedere ca, prin disciplinele obligatorii sau opționale propuse, să se ofere cadrul de dezvoltare a tuturor competențelor-cheie prevăzute de Profilul de formare al absolventului, componentă reglatoare a curriculumului.

Amintim că elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. Însă în lipsa unor planuri-cadru noi, vizați de schimbările propuse în documentele de mai sus sunt actualii elevi de clasa a VII-a.

La nivel de liceu, lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an, sub diverse pretexte, în condițiile valului de alegeri programate în 2024 – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, o ultimă țintă propusă pentru punerea lor în consultare fiind ianuarie 2025.

Propunerile pentru noile planuri-cadru de liceu au fost făcute joi, 30 ianuarie, în conferință de presă la Ministerul Educației și Cercetării. Printre noutăți:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„TechBintZi”- proiectul prin care elevii au convins primăria să reorganizeze parcul din localitate și au dobândit astfel competențe de implicare civică (P)

Elevii de la Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, din județul Ialomița, au dobândit competențe de implicare civică ca urmare a desfășurării proiectului „TechBintZi”. Timp de doi ani, adolescenții implicați și-au dezvoltat comportamentul…
Vezi articolul

Reintroducerea tezelor ca modalitate de evaluare și monitorizare a progresului elevului, propusă de peste 2.000 de profesori și directori de școli – raport al Ministerului Educației

Reintroducerea tezelor pentru a putea evalua și monitoriza progresul elevilor este recomandată de peste 1.900 de profesori care au participat la studiul „Evaluarea măsurilor de implementare a structurii anului școlar…
Vezi articolul

Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

O schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare a fost anunțată pe Facebook, de ministrul Ligia Deca, printr-un comentariu, fără explicații. Ea susține doar…
Vezi articolul