PROIECT Ministerul Educației modifică metodologia pentru mobilitatea profesorilor, cu o lună înainte de proba scrisă a concursului de Titularizare 2023: Repartizarea candidaților pe posturi se face în ordinea descrescătoare a notelor de la proba scrisă / Cine susține probele practice cu „admis” sau „respins”

17.086 de vizualizări
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com
Metodologia-cadru de mobilitate a cadrelor didactice este modificată de Ministerul Educației, cu o lună până la proba scrisă a concursului de Titularizare 2023, potrivit unui proiect de proiect de ordin, pus în consultare publică. Concret, proiectul presupune adăugare unei secțiuni noi la capitolul ce vizează concursul de Titularizare 2023, pentru punerea în aplicare a ordonanței de urgență prin care a fost stabilit că inspecțiile la clasă au fost eliminate. Proba scrisă de la Titularizare 2023, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 12 iulie. Vezi mai jos, în articol, cine susține probele practice/orale cu admis sau respins.

Pentru a se titulariza, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci), prevede proiectul pus în consultare publică.

Art. 81¹ – „(7) Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci). Pentru departajare, în cazul notelor egale obținute la proba scrisă, se aplică, în ordine, criteriile prevăzute la art. 65.

(8) Un candidat poate opta pentru repartizare doar în județele sau în municipiul București în care a depus dosar de înscriere conform Calendarului.

(9) Cadrul didactic angajat cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei care participă la concursul național, sesiunea iulie 2023, și obține minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă susținută în specialitatea postului didactic/catedrei pe care este angajat poate solicita repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care este angajat, în condițiile prevăzute la art. 64 alin. (13). În situația în care cadrul didactic angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei nu obține minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă, dar obține cel puțin minimum nota 5 (cinci) rămâne angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform deciziei de repartizare pe post/catedră”, se arată în proiect.

Cum se calculează media de departajare pentru absolvenții de liceu pedagogic și cei cu studii superioare de licență și master – document

Cine susține proba practică

Probele practice/orale, prevăzute la mai sus, se evaluează prin calificative „Admis/Respins”. La aceste probe nu se admit contestații, rezultatul stabilit de comisia de organizare și desfășurare a probelor rămânând definitiv. Rezultatul „Admis” rămâne valabil și pentru etapele ulterioare ale mobilității personalului didactic/concursul județean/etapele mobilității personalului didactic/concursurile care se desfășoară pe parcursul anului școlar 2023-2024, conform proiectului de ordin.

Cum se face repartizarea candidaților

Potrivit proiectului, repartizarea candidaţilor pe posturi didactice/catedre se realizează în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, în limita numărului de posturi didactice/catedre din lista afișată pentru concurs.

Dacă s-ar fi luat în calcul inspecția la clasă, aceasta avea o pondere de 25% din media de repartizare, conform metodologiei-cadru din 9 noiembrie 2022.

Informații de context

Aproape 33.000 de candidați s-au înscris la concursul național de Titularizare 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 32.884 de candidați, după cum este menționat în preambulul ordonanței adoptate duminică de Guvern

Duminică, ministrul Educației a declarat la începutul ședinței de Guvern că inspecțiile la clasă nu o să fie luate în considerare la concursul de Titularizare 2023, „motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest”.

„Problema este că, din informațiile de la inspectoratele școlare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecții din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecțiile anunțate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele 5 zile de școală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate. Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înțelegem nemulțumirea celor care au susținut inspecția la clasă și celor care au făcut eforturi ca aceste inspecții să se poată desfășura”, a spus Deca după ședința de Guvern.

Conform unui comunicat al Ministerului Educației, anul trecut au fost înregistrate 33.088 de fişe de înscriere, dintre care 5.655 de fişe de înscriere ale absolvenţilor promoţiei curente. La proba scrisă, 31.531 de candidaţi au avut drept de participare, potrivit Ministerului Educației.

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Aproape 33.000 de candidați s-au înscris Titularizare 2023, potrivit Ministerului Educației. Aceștia vor susține doar proba scrisă pe 12 iulie

9 comments
  1. Aceste inspecții ar trebui eliminate de tot, multă bătaie de cap pentru nimic, stres și bani cheltuiți aiurea.

  2. Nu mi se pare corect, un elev trebuie sa ia nota 6 la examenul de bacalaureat pt a promova iar un profesor 5 ?

    1. Ca sa fie titular un profesor prebuie sa ia cel puțin 7,adica mai mult decât 6 tău și are mult mai mult de învățat. Un fel de bacalaureat al profesorilor este definitivatul unde nota minima este 8.Din nou cu mult mai mult decât ți se cere ție unde dai un examen pe care orice primată îl poate lua.
      Sa mai spun ca majoritatea profesorilor au bacalaureatul luat cu nota mult mai mare de 6 de care te plângi tu?

    2. Nu ai dormit bine in ultimul timp??? Ai o problema de concentrare de gândire!!! Serios,ai dat vreun examen de titularizare vreodată? Nu cred , altfel cred că nu scoteai pe gură asemenea tâmpenii! Serios,de unde naiba tot apăreți, specimene pe cale de dispariție?!?

    3. Să o lăsăm că are o eroare la procesor,și sa încins rău! Serios,tu nu ai treabă,nu lucrezi,de ai timp să postezi asemenea tâmpenii?? Du te la muncă, nu mai sta de idioțenii pe telefon sau calculator!!! Serios,habar nu ai ce vorbești!!! Apropo,la Definitivat trebuie sa iei minim 8 că sa treci ,deci și asta e mic fata de 6 al tău de la Bac,nu??? Și tu ești una din acele persoane care ai contestat vehement greva profesorilor? După cum ai scris aceste rânduri,așa se pare!!

      1. Domnule ronin47, ceea ce a dorit sa spuna doamna/domnisoara de mai sus este urmatorul lucru: conform ordinului de ministru de mai sus, Art.81 alin (9), elevii pot avea un profesor care a obtinut nota 5 la examenul de titularizare. Pe perioada determinata, desigur, dar asta nu e important. Important este ca un profesor care cunoaste materia de examen de nota 5 (ceea ce inseamna minim) preda elevilor. Ca materia de examen e mult mai complexa decat cea predata la clasa este irelevant. Daca iei 5 tot n-o stii. Daca iei 5 la rezidentiat la medicina nu inseamna ca poti fi doctor la tara, daca ma intelegeti.
        Eu cunosc un profesor universitar de matematica pasionat de munca lui care, atunci cand prezenta o problema elevilor, le dadea 2-3 moduri de a o rezolva, pentru ca una dintre metode sa poata fi inteleasa de oricine. Poate face asta unul care a luat 5 la titularizare? Va laudati ca modelati destine si vreti salarii marite pentru asta. Cei cu nota 5 nu modeleaza, distrug destine, parerea mea. Nu sunt multi, dar sunt suficienti.
        Deci, mai usor cu agitatia. Ati obtinut ce ati dorit, marirea salariilor. Restul oricum nu ma interesa (dotare scoli, 6% din pib , evaluarea calitatii profesorilor, legarea salarizarii de performanta etc.). Sa vedem acum numai genii in corpul profesoral, pentru ca asa ni s-a promis, cresterea calitatii invatamantului… DIn pacate, poporul roman nu are memorie prea lunga. Uitam noi de la un vot la altul cat ne-au nenorocit unii, de-i mai votam o data, deci vom uita si de promisiunea dumneavoastra.

        1. Vrei sa fii tu primul? Geniu…Vii sa ne inveti sa modelam?
          PS. Nu te obosi. Am luat, demult, mult mai mult de 5. Deci modelez legal, dar mi-ar placea sa ma mai inveti una, alta.

        2. Am obtinut un cawcat ce am vrut: seara s-a obtinut una si dimineata, fara acordul unei tari intregi s-a dat alta. S-a obtinut ca-mi recuperez banii abia din ianuarie cand oricum primesc jumatate din munca. Jumatate am sa efectuez si eu pana la acel Sf. Asteapta pana cand primesc si restul. Nu mai face pe proasta, nu se intra cu 5 la titularizare. Si nota 5 nu este garantia ca ai dat peste un profesor prost. Eu am avut 6,60 prima data. Am picat pe subiect, am lucrat impecabil toate subiectele. 6,60- prima nota pe judet. Generatia veche, nu putoii de azi. Invatat asiduu 7 ore pe zi 2 luni, facultate pe bune, nu facaturi. Poti avea ghinionul sa cada corectatea cine stie unde, la cine stie care profesori absurzi. Cand a ajuns la centrul universitar unde am absolvit eu, am luat cu 9,80. Am auzit chiar cazuri reale cand la partea de didactica si pedagogie nici nu se uitau ce scrii cei de la Cluj daca ajungea corectura la Iasi sau cei de la Iasi daca ajungea corectura la Bucuresti sau Suceava. Pentru ca fiecare centru universitar are cate o somitate im materie de psihopedagogie. Cand pe lucrare se vede din avion Cucos spre exemplu, stii clar de unde e absolventul. Nu credeam in aceste povesti pana mi s-au confirmat atat mie, cat si altor cunoscuti. Cum Dzeu sa scrii acolo totul ca televizorul pe subiect si sa iei 6,60 si sub tine numai 3 si 4? Nici macar faptul ca un profesor ia 7 si altul 10 nu e o garantie ca cel cu 10 este mai bun sau are mai bune rezultate. Mai depinde si ce elevi ai. Cat despre faza cu “cel cu 5 nu are vocatie, nu stie sa predea”, sa stiti ca pana la faimosul examen de titularizare, studentul parcurgea 3 ani de modul pedagogic, practica pedagogica cu lectii de observatie, de proba si finale. 55 la numar am prins eu. Apoi vine peste el definitivat si grade didactice, inspectii tematice constante, aproape lunar. Si cel mai important, proba elevilor, care te-ar manca de viu daca nu ai sti ce vorbesti acolo. Asa ca…mai usor cu pianul pe scari…. Am colegi cu 7 la titularizare si sunt profesori exceptionali. Au olimpici nationali an de an.

    4. Alinuș, la bac trebuie sa ai MEDIA 6! Asa ca n-ai decat sa iei si tu un 5 sau chiar doi, recuperezi la ultima proba si gata, esti bacalaureată!
      Hai, succesuri si dupa bac sa-l cauti pe Vasilica de mai jos sa-i dai un suc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu îi răspunde lui Arafat în saga testelor de salivă: Vom solicita clarificări suplimentare după ce IGSU a anunțat că nu se vor livra 7 milioane de teste pentru că două firme nu și-au îndeplinit obligațiile

Ministrul Educației îi răspunde lui Raed Arafat în legătură cu testele de salivă din școli și punctează că va solicita clarificări suplimentare, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro: „Referitor la…
Vezi articolul

O cetate bine conservată din secolul al VI-lea, descoperită în oraşul antic Moesionis, în nord-estul Bulgariei. Profesor: Avem ocazia incredibilă de a înţelege cum arăta o cetate în timpul lui Iustinian cel Mare

O cetate bine conservată datând din secolul al VI-lea d.Hr., epoca împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei, a…
Vezi articolul

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul

DOCUMENT Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi cerute de profesorii diriginți și de învățători și nici nu vor mai fi trecute în catalogul clasei, anunță Ministerul Educației

Profesorii diriginți și învățătorii nu-i vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție au sau ce meserie, se arată în informarea nr. 128RS/26.08.2021 trimisă de Ministerul Educației către…
Vezi articolul