PROIECT În primele 90 de zile de la începutul anului școlar, educatorii, învățătorii și diriginții solicită conducerii grădiniței sau școlii materialele pentru portofoliul educațional în format fizic și îl personalizează împreună cu fiecare copil / Care este obligația profesorilor în cazul portofoliului digital

Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com

Pentru portofoliul educațional în format fizic, în primele 90 de zile de la începutul anului școlar, educatorii, învățătorii și diriginții solicită conducerii unității de învățământ asigurarea materialelor necesare pentru fiecare copil și îl personalizează împreună cu fiecare preșcolar/elev și/sau părinte, conform unui proiect pus în consultare publică de Ministerul Educației. Este vorba despre proiectul de Metodologie privind portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului din învățământul preuniversitar.

Este vorba depre biblioraft, separatoare, etichete, folii de protecție, într-un număr cel puțin egal cu numărul preșcolarilor/elevilor de la fiecare grupă/clasă.

Art. 6 – „(2) Portofoliul educațional poate fi realizat în format fizic sau în format digital.

(3) Portofoliul educațional în format digital poate fi înregistrat pe platforma școlii/ pe platforme de stocare bazate pe cloud până la momentul operaționalizării platformei digital integrate ca parte a Sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației, prin intermediul UESMATD , conform prevederile art. 133 alin.(1), (3) și (4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în proiectul Ministerului Educației.

Ce trebuie să facă profesorul în cazul portofoliului educațional în format fizic

Art. 8 – „(1) În cazul realizării portofoliului educațional în format fizic, educatorul/profesorul pentru educație timpurie/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte solicită conducerii unității de învățământ asigurarea biroticii necesare pentru fiecare preșcolar/elev (biblioraft, separatoare, etichete, folii de protecție, într-un număr cel puțin egal cu numărul preșcolarilor/elevilor de la fiecare grupă/clasă) și îl personalizează împreună cu fiecare preșcolar/elev și/sau părinte/reprezentant legal, în primele 90 de zile de la debutul anului școlar.

Portofoliul educațional în format fizic al preșcolarului/elevului se păstrează la unitatea de învățământ și educatorul/profesorul pentru educație timpurie/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte îl pune la dispoziția elevului și al părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului pentru consultare, la cererea acestora.”

Ce obligații au profesorii în cazul portofoliului în format digital

Pentru portofoliul în format digital, educatorii, învățătorii și diriginții au obligația de a crea conturile aferente portofoliului educațional digital al fiecărui preșcolar/elev din grupa mijlocie/clasa de început de ciclu de învățământ pe care o coordonează, în maximum 90 zile de la începutul anului școlar.

Datele de acces la portofoliul educațional digital sunt comunicate elevului și părintelui în termen de 15 zile de la crearea contului.

Art. 8 – „(2) În cazul realizării portofoliului educațional în format digital, înregistrat pe platforma școlii/ pe platforme de stocare bazate pe cloud, educatorul/profesorul pentru educație timpurie/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte are obligația de a crea conturile aferente portofoliului educațional digital al fiecărui preșcolar/elev din grupa mijlocie/clasa de început de ciclu de învățământ pe care o coordonează, în maximum 90 zile de la începutul anului școlar. Datele de acces la portofoliul educațional în format digital sunt comunicate elevului și părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului în termen de 15 zile de la crearea contului.”

Accesul la portofoliul educațional

Art. 8 – „(3) Accesul la portofoliul educațional este permis părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, educatorului/profesorului pentru educație timpurie/profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte, colectivului de cadre didactice care predau la acea clasă, după caz, directorului unității de învățământ și persoanei cu rol de administrator al platformei. Fiecare categorie de personal va avea acces la întregul portofoliu sau la anumite secțiuni ale acestuia, după caz, în scopul respectării normelor legale privind protecția datelor cu caracter personal.”

Proiectul poate fi consultat mai jos:

Informații de context

Edupedu.ro a scris că ministrul Educației ar putea încălca Legea învățământului preuniversitar. Regulamentul pentru portofoliul educațional ar urma să fie gata până pe 31 august anul viitor, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu din anul școlar 2024-2025.

Portofoliul educațional a fost introdus în legea Educației din 2011 și nu a fost folosit niciodată, de altfel legea educației Miclea-Funeriu fiind masiv modificată și cu prevederi prorogate [editare ulterioară] de fiecare guvern care a succedat până la ieșirea ei din vigoare. Primii elevi care ar fi trebuit să aibă portofoliu educațional și pentru care să și conteze la admiterea la liceu, sunt cei care intră în septembrie 2024 clasa a XII-a – cei fără curriculum nou și planuri-cadru noi la liceu, pentru care reforma curriculară a fost amânată de politicieni din 2020 încoace.

Un proiect de ordin care să modifice regulamentul actelor de studii a fost lansat de Ministerul Educației în primăvara anului 2022 astfel încât să fie introdus portofoliul educațional. Urma să cuprindă toate diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obținute de către elevi în contexte de învățare formale, non-formale şi informale. Ordinul pentru modificarea ordinului 3.844/2016 nu a mai fost aprobat sau nu a mai modificat articolele referitoare la portofoliul educațional.

Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
PROIECT Portofoliul educațional al elevului poate fi un biblioraft sau în format digital – model. Va conține foi matricole, diplome de absolvire, rezultate de la evaluări, recomandări de orientare și cel mult 10 diplome de la concursuri și certificate
Portofoliul educațional nu poate fi utilizat în scopul ierarhizării și al comparării elevilor în sens discriminatoriu, potrivit unui proiect al Ministerului Educației / Ce este portofoliul educațional și ce roluri are
Portofoliul educațional, obligatoriu din septembrie 2024 pentru copiii care intră în grupa mijlocie și elevii de clasa pregătitoare, prevede legea educației. Ce va conține acesta
Exit mobile version