Proiect de lege pentru ca sesizările anonime să fie permise în codurile de etică ale universităților, care să cuprindă clar mecanisme de protecție a victimelor unor abuzuri sexuale – depus de mai mulți parlamentari USR

251 de vizualizări
Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.com
Un grup de parlamentari USR anunță că a depus un proiect de lege pentru modificarea Legii învățământului superior din 2023, așa încât în codurile etice ale universităților să poată fi introdusă posibilitatea sesizărilor anonime pentru abaterile de la normele de etică și deontologie universitară. Inițiativa vine după ce Edupedu.ro a semnalat că acest tip de reclamații – ce are limitări considerabile – este recomandat, în alte sisteme, în cazul unor abuzuri sexuale sau acte de hărțuire. Inițiativa USR propune, însă, ca sesizările anonime să fie permise în cazul oricăror forme de abateri de la etica universitară.

Edupedu.ro a scris, săptămâna trecută, că sesizările anonime, în cazul studenților hărțuiți sexual, sunt blocate în toate universitățile din România prin codul-cadru de etică universitară, ce stă la baza codurilor tuturor instituțiilor de învățământ superior. Acest cod-cadru este aplicat prin hotărâre de guvern. Edupedu.ro a notat că astfel de sesizări sunt evitate în sistemul universitar, din cauza posibilităților de a abuza sistemul (de exemplu, prin valuri de sesizări la adresa unui profesor, cu sau fără motivație), dar că ele sunt, în diverse circumstanțe, permise și recomandate în cazul abuzurilor sexuale, în mari universități ale lumii. Un exemplu – ghidul practic oferit universităților britanice de organizația Universities UK, ce recomandă înlăturarea oricăror bariere din calea raportărilor, inclusiv prin posibilitatea reclamațiilor anonime „acolo unde acestea sunt adecvate”.

Acum, proiectul depus de trei parlamentari USR – deputatul Filip Havărneanu, senatoarea Simona Spătaru și deputatul Andrei Miftode – cere ca sesizările anonime să fie acceptate în cazul tuturor abaterilor etice.

Ei propun modificarea Legii învățământului superior așa încât, la Articolul 18, aceasta să prevadă că în codurile etice, în concordanță cu prevederile Codului-cadru, universitățile să introducă „mecanisme de raportare și analizare a sesizărilor, inclusiv a celor anonime, față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitară, precum și stabilirea de sancțiuni”.

Totodată proiectul cere introducerea în codurile etice a unor „mecanisme de protecție a victimelor, în special pentru victimele cazurilor de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, agresiune sexuală, hărțuire sexuală, viol, precum și de discriminare de orice fel ori altor asemenea fapte imputate oricărui membru al comunității universitare”.

În forma actuală, legea prevede ca, în codurile etice ale universităților, să fie cuprinsă „stabilirea unor mecanisme de raportare și de protecție a victimelor”.

Proiectul de lege depus de parlamentarii USR:

Potrivit unui comunicat de presă al parlamentarilor menționați, „prin inițiativa de față, se propune clarificarea exprimării ambigue care există în lege, respectiv obligația universităților de a reglementa în propriile coduri de etică „stabilirea unor mecanisme de raportare şi de protecţie a victimelor”. Prin separarea celor două noțiuni, respectiv raportare și protecție, inițiativa definește sistemul de raportare și de sancționare a abuzurilor din mediul universitar și sprijină oferirea posibilității victimelor de a transmite sesizări anonime și, totodată, reglementează în mod explicit și neechivoc mecanisme de sprijin și protecție suplimentară pentru victimele infracțiunilor sexuale săvârșite în instituțiile de învățământ superior. Mai departe, va fi de datoria Guvernului, a Ministerului Educației și a fiecărei universități în parte să pună în aplicare prevederile legii și să permită sesizări anonime, precum și să protejeze și să sprijine proactiv victimele abuzurilor sexuale”.

Inițiatorii spun că „au consultat mai multe organizații de profil pentru protejarea drepturilor fetelor și femeilor și ale studenților și studentelor și au redactat o inițiativă legislativă pentru ca toate universitățile din România să fie obligate să reglementeze în codurile de etică care este procedura concretă de sesizare și investigare a acestor abuzuri, precum si sancțiuni pentru monștrii care le girează”.

Ce spun cei trei parlamentari:

Filip Havărneanu: „Dezideratul <<Fără profesori universitari abuzatori sexuali!>> reprezintă un mecanism de apărare just și trebuie tratat cu seriozitate și responsabilitate pentru ca mediul educațional să nu mai fie sinonim cu noțiunile de abuz și violență. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituția pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoțional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin. Este lamentabil că ministra educației realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa și societatea civilă. Le mulțumesc colegilor mei, Andrei Miftode și Simona Spătaru, pentru că au răspuns fără ezitare la apelul societății civile și mă bucur că putem lupta împreună pentru ca, din toamnă, legea să nu mai permită abuzurile normative ale guvernanților și nici abuzurile din universități”.

Simona Spătaru: „Prin aceste modificări legislative, studentele vor putea să depună sesizări anonime, fiindu-le protejată astfel identitatea. Practic, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii și rușinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să își găsească mereu victime. Iar noile generații de fete trebuie să primească educație și suport pentru a nu cădea victime ale unor suferințe ce le pot marca negativ întreaga viață”.

Andrei Miftode: „E nevoie să intevenim şi să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar şi abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcţii din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”.

Citește și:

EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal
Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiilor personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK
Puncte unice de contact pentru sesizări, instruire specifică pentru anchetatori, folosirea intensă a datelor, proceduri diferențiate pentru studenți, absolvenți, pentri reclamații în cazuri curente sau cazuri vechi – Recomandări practice pentru universitățile din Marea Britanie, într-un ghid referitor la prevenirea și combaterea abuzurilor sexuale

Foto: © Ilia Burdun | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Asta cu sesizarea anonima este o porcarie. Mai bine implementati un sistem serios de protejarea identitatii. Am fost sa depun o plagere despre niste fapte din scoala si am cerut sa imi fie protejata identitatea. Au spus ca daca nu spun cine sunt nu baga in seama reclamatia. Normal ar fi sa te duci intr-un loc sa iti aloce o identitate protejata (un numar, ca la elevi la bac) si apoi faci reclamatia semnand cu acel numar. Cam grea pentru Ciolacu logica asta (el a venit cu ideea cu anonimele).
    Pe de alta parte, la facultati sunt oameni majori, pot exista atractii intre profesori si studenti. Unii s-a si casatorit cu studentii si le merge bine. Exista si exemple in sport, parca atleta Szabo e maritata cu antrenorul ei.

  2. O initiativa laudabila, dar tare mi-e teama ca, in România, va apărea o utilizare abuziva a acestei posibilități: studenți/studente mediocri care vor încerca sa se “răzbune” pe profesorii care nu le dau note de trecere.
    Prin urmare, inițiativa ar trebui sa includă si mecanisme de penalizare a abuzurilor de acest tip, dar cum poți penaliza un asemenea abuz, daca acesta este sub protecția anonimatului?
    Când veți găsi un mecanism care, pe de o parte, sa garanteze anonimatul, iar pe de alta parte, sa protejeze împotriva abuzurilor de raportare, veți avea parte a soluției problemei.

    Dar, pe de alta parte, aceste abordări se referă la tratarea efectelor unui abuz. Nu ar fi mai normal sa existe prevederi care sa atace cauzele? Studenți/studente chemate la discuții private in afara spațiului academic? Regulamentele sa spună clar când este posibilă o asemenea excepție. Prezenta in sala de examen a unui singur student, împreună cu un profesor? Ar trebui sa fie garantată prezenta a cel puțin 2-3 studenți, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria Odorheiu Secuiesc, amendată cu 10.000 lei în cazul autorizaţiei emise pentru lucrările la internatul Liceului „Tamasi Aron”, unde doi elevi au murit, după ce un perete s-a prăbuşit

Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita a aplicat o amendă în valoare totală de 10.000 lei primarului din Odorheiu Secuiesc, secretarului primăriei şi arhitectului şef al municipiului, în cazul autorizaţiei…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

Sorin Cîmpeanu anunță că sunt 1.140 de elevi ucraineni înscrişi în şcolile din România, pe curriculum românesc, ca audienţi. Guvernul va modifica Legea educației pentru ca elevi ucraineni de clasa a VIII-a să poată intra la liceu fără examen: copii de la Şcoala de balet din Kiev vor să continue la Liceul Capsali, în clasa a IX-a

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că numărul elevilor ucraineni audienţi în şcolile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140  la începutul săptămânii viitoare, dintr-un total de aproape 34.000…
Vezi articolul