Proiect de lege pentru anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului și echivalarea examenelor, depus la Parlament de un deputat PMP / Consiliul Legislativ: Toți absolvenții care au picat BAC-ul anii trecuți “ar urma să fie promovați”

Foto: Facebook.com - Camera Deputaților

Un proiect de lege care prevede că Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi înlocuite cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de examen – a fost depus la Parlament, pe 13 mai, de un deputat PMP. Parlamentarul Petru Movilă este inițiatorul proiectului de modificare a legii educației care permite, practic, anularea examenelor naționale, după declanșarea stării de urgență și a stării de alertă.

Proiectul de act normativ a primit, până acum, și un aviz favorabil, de la Consiliul Legislativ, care avertizează însă că echivalarea examenelor înseamnă că toți absolvenții care au picat Bacalaureatul anii trecuți “ar urma să fie promovați”.

Deputatul PMP Petru Movilă a depus în Parlament, pe 13 mai, o propunere de modificare a Legii educației care introduce posibilitatea ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să fie echivalate, după starea de urgență.

Concret, proiectul de lege depus la Parlament are 2 prevederi:

1. La articolul 74, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5 1), cu următorul cuprins:

2. La articolul 77, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4 1), cu următorul cuprins:

DOCUMENT Proiectul de lege de anulare și echivalare a Evaluării Naționale și Bacalaureatului

Ce spune Consiliul Legislativ în avizul acordat

Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil proiectului de lege, pe 25 mai, deși a precizat în cadrul avizului că “eliminarea unei metode prin care se asigură evaluarea obiectivă a elevilor, prin stabilirea unor subiecte unice la nivel național și a unui barem unic de notare, ar putea ridica probleme și din perspectiva art. 16 alin.(1) din Legea fundamentală, referitor la egalitatea în drepturi a cetățenilor”.

“Totodată, soluțiile legislative propuse nu au în vedere situația absolvenților de liceu din anii anteriori, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, prin luarea în considerare a mediilor obținute la promovarea claselor IX-XII, ar fi înfrântă chiar rațiunea organizării acestui examen, întrucât toți acești absolvenți ar urma să fie promovați”, avertizează Consiliul Legislativ.

Proiectul de modificare a legii educației a fost înregistrat pe 13 mai 2020, iar pe 20 mai a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere.

 

Exit mobile version