Proiect de cercetare care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale în domeniul cancerului – la Universitatea Babeș-Bolyai

185 de vizualizări
Babeș-Bolyai - Mobilități virtuale
Foto: UBB / Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) lansează, împreună cu un partener privat, un proiect de cercetare în politici de sănătate, ce are drept scop să întărească accesul la informație și servicii medicale pentru pacienții oncologici, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, proiectul “va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni’. 

UBB precizează că proiectul, derulat alături de compania MSD România și finanțat cu 50.000 de dolari, “se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed”.

Inițiativa de îmbunătățire a alfabetizării populației în acest domeniu “își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului”, mai arată UBB.

  • Potrivit instituției, “o alfabetizare suboptimală pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur. În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbare istorică la Rezidențiat. Pragul de admitere urcă la 65%, potrivit unui proiect de metodologie publicat de Ministerul Sănătății / Asta înseamnă răspunsuri corecte la cel puțin 130 de întrebări, în loc de 120 cum era până acum

Ministerul Sănătății vrea să schimbe pragul de admitere la rezidențiat, la examenul din acest an, programat pentru 20 noiembrie. Concret, în proiectul de metodologie pus în dezbatere pe 6 octombrie,…
Vezi articolul

Clasamentul internațional al universităților Times Higher Education 2020: Două universități românești sunt pe locurile 801+, iar șapte ocupă un loc în intervalul 1000+

Universitatea Oxford, California Institute of Technology și Cambridge conduc clasamentul internațional al universităților realizat de Times Higher Education. World University Rankings 2020 dat publicității pe 11 septembrie arată că universitățile…
Vezi articolul

Facultățile de Matematică cer introducerea obligativității prin lege ca viitorii profesori de matematică de liceu să urmeze și licență, și masterat de specialitate, plus să aibă posibilitatea de a urma și masteratul didactic cu finanțare de la buget

Facultățile de Matematică și Informatică de la opt universități din țară, din Consorțiul Universitaria, solicită ministrului Daniel David să introducă prin legile învățământului obligativitatea ca viitorii profesori de matematică de…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București, despre contrastele create de universitățile românești în clasamentul global QS: Ce nu merge bine în sistemul universitar românesc este finanțarea. Calitate reală în educație înseamnă finanțare mai bună – formațiuni mai mici, infrastructură, diversitate mai mare

„Universitățile mari nu sunt susținute de sistemul din România, de Ministerul Educației în general, de celelalte instituții, cum ar fi UEFISCDI, prin care se face finanțarea cercetării”, iar chestiunile legate…
Vezi articolul
dunarea de jos

Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” Din Galați, Puiu Lucian Georgescu, fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose, figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini…
Vezi articolul