UPDATE Proiect Calendar BAC 2020. Înscrierile încep pe 9 iunie, iar echivalarea probelor de competențe începe în 29 iunie

57.310 vizualizări
SURSA: Freepik.com
UPDATE: Ministerul Educației a modificat proiectul de calendar de BAC în ședința cu partenerii sociali de azi, potrivit surselor Edupedu.ro. Oficialii ar fi admis că din greșeală au inclus probele de competențe la limba română în calendar, deși acestea vor fi echivalate și fuseseră anulate prin Ordonanță de Urgență. Edupedu a semnalat acest lucru încă de la apariția proiectului de ordin.

Menționăm că este vorba despre o variantă de lucru și că până la apariția ordinului care aprobă Calendarul în Monitorul Oficial pot apărea modificări.

Știrea inițială: Examenul de competențe lingvistice în limba română, proba orală de română, ar urma să fie organizat în perioada 29 iunie – 1 iulie, potrivit unui proiect de calendar pentru BAC 2020 publicat de stiriedu.ro. Asta deși prin Ordonanță de Urgență Guvernul a stabilit pe 14 mai că aceste competențe vor fi echivalate și că proba se anulează. Recunoașterea sau echivalarea competențelor digitale și a celor într-o limbă străină ar urma să se facă până pe 5 iulie, mai arată sursa citată.

Noutățile acestui calendar care, potrivit sursei citate, ar urma să fie discutat cu partenerii sociali în ședința de luni, la minister, sunt perioada de înscrieri, stabilită între 9 și 12 iunie, precum și stabilirea probei de competențe la limba română.

9 – 12 iunie 2020   Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

22 iunie 2020    Limba și literatura română – proba E. a) – proba scrisă

23 iunie 2020    Limba și literatura maternă – proba E. b) – proba scrisă

24 iunie 2020    Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă

25 iunie 2020    Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d) – proba scrisă

29 iunie – 01 iulie 2020   Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

29 iunie  -05 iulie 2020   Recunoașterea și echivalarea competențelor lingvistice și digitale

Reamintim că „pentru anul școlar 2019-2020, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede OUG adoptată de Guvern pe 14 mai.

FOTO: freepik.com


29 comments
  1. Bine ca se vorbeste in continuu despre analiza impactului acestei pandemii la nivel economic, dar nu se vorbeste deloc despre impactul social si psihologic asupra sanatatii psihice a copiilor nostrii.
    Dupa doua luni de izolare la domiciliu, multi elevi au acum probleme de anxietate sau chiar au dezvoltat episoade depresive… Mi se pare anormal sa-i supunem pe copii la stresul unui examen si la stresul infectarii. Eu nu vreau sa-mi trimit copilul la scoala. De ce nu se poate face o concesie pentru binele copiilor nostri si sa se renunte la examen?

    1. Treaba parintilor este sa-si ajute copii sa treaca peste depresie, sa vorbeasca foarte mult cu ei ca sa ii calmeze. Am copilul in clasa a 12-a si A FOST in depresie in primele doua saptamani. Fiind foarte calma am reusit sa-l ajut si pe el sa-si revina la normal. Intamplator chiar invata. Nu ar fi dezavantajat de mediile din liceu, dar prefera sa sustina examenele. Nu va ganditi ca daca se echivaleaza cu mediile din liceu toti cei care nu au promovat (si sunt multi) in anii anteriori vor promova acum? Au tot dreptul sa se inscrie la BAC. Nu va ganditi ca nivelul de pregatire este diferit de la un liceu la altul? Un copil de 9 la un liceu bun este mai bine pregatit decat un copil de 10 de la un liceu slab, fara sa mai discutam cum se dau uneori notele in scoala romaneasca. La multe facultati sunt admisi in functie de media de la BAC. Si la facultatile unde se sustine examen cum ar trebui sa se organizeze admiterea? Eu am mers la serviciu permanent in aceasta perioada (cum au mers foarte multi oameni). Nu ne-am inbolnavit niciunul din cei 2000 de angajati. Cred ca trebuie sa nu ne panicam, sa ne protejam ca de orice virus sau bacterie periculoasa, sa intelegem si sa acceptam ca permanent ne asumam riscul sa contactam un virus sau bacterie care ne poate imbolnavi sau chiar omori. Din punct de vedere politic: RUSINE guvernantilor nostri pentru toate aceste balbaieli. Acestea ne fac cel mai mult rau.

  2. Aceeași incompetenți analfabeți ne conduc sau schimba destinele copiilor noștri după bunul plac sau la comanda unor politruci slujitori ai mafiei PSD-PNL. Pe voi cine va evaluează? Sa va fie rușine!

  3. Nu cred că înțelegeți cât de ridicolă este această schimbare absolut radicală de la ce ați plănuit mai devreme și ce ați făcut acum. În acest sens, sper că se va face o nouă mișcare ca #foaiagoală pentru acest examen oral doar pentru a vedea cât de defectuos organizați educația și toate evaluările pe care le faceți.
    #probadetăcere

  4. Eu sincer as prefera sa nu se mai dea bacul anul asta. Inteleg ca poate constitui o metoda de evaluare foarte buna si obiectiva in comparatie cu mediile anilor din liceu, dar in contextul actual nu mi se pare in regula sa se dea. Dupa ce ca am stat in stres 2 luni de zile in care nu am mai dus un stil de viata firesc si normal, mai trebuie sa suportam si stresul unui examen sustinut cu masti si manusi in maini pe caldura si cu frica infectarii in san. Poate pe mine nu m-a afectat atat de tare perioada asta, dar sigur multi altii au fost puternic afectati.

  5. Eu sincer as prefera sa nu se mai dea bacul anul asta. Inteleg ca poate constitui o metoda de evaluare foarte buna si obiectiva in comparatie cu mediile anilor din liceu, dar in contextul actual nu mi se pare in regula sa se dea. Dupa ce ca am stat in stres 2 luni de zile in care nu am mai dus un stil de viata firesc si normal, mai trebuie sa suportam si stresul unui examen sustinut cu masti si manusi in maini pe caldura si cu frica infectarii in san. Poate pe mine nu m-a afectat atat de tare perioada asta, dar sigur multi altii au fost puternic afectati.
    Nu inteleg de ce ministerul se joaca cu mintile noastre…

  6. Eu am o întrebare, deși nu aștept un răspuns. În viziunea voastră, a „marilor” domni, noi, oamenii de rând, în această situație, elevii de clasa a 12-a, suntem niște jucării în mâinile voastre? Da, sunt în clasa a 12-a și simt nevoia de a-mi exprima părerea în legătură cu ceea ce se întâmplă. E JOSNIC! Vă contraziceți unii pe ceilalți, vă jucați cu toate emoțiile noastre, noi trebuind ca la final să încasăm toate ponoasele voastre. Ok, am înțeles că trebuie să susținem examenul de bacalaureat, marele examen ”al maturității”, am înțeles că trebuie să ne stoarcem singuri creierii acasă și să învățăm pentru acesta, dar nu am înțeles ce semnifică aceste competențe. Dacă am ajuns până în clasa a 12-a, vă asigur eu că știm să vorbim corect limba română, știm să legăm câteva fraze într-o limbă străină și știm să deschidem un calculator, lucruri pe care poate mulți dintre cei care se află la conducere nu le știu. Dar cum am zis, noi suntem cei inferiori asupra cărora se abat toate. Un mare mulțumesc pentru că habar nu aveți să gestionați niște situații!

  7. Luând ca exemplu acest an școlar și lipsa responsabilitatii de care se da dovada in aceste vremuri grele, nu cred ca mai este necesar sa va întrebați de ce vrem sa pleacam din țara. Rușine!!!

  8. Dupa 12 ani petrecuti in sistemul acesta de “invatamant” ati reusit sa imi dati impresia ca voi chiar incercati sa ne faceti sa uram scoala :)) astept sa vad nivelul de dificultate al subiectelor de bac, pentru ca modelele de “antrenament” propuse de voi nu par a fi niste modele modificare pentru a ne ajuta avand in vedere ca un semestru intreg am lipsit de la scoala, ba chiar din potriva :)). Ma intreb cand va veti satura de acelasi feedback negativ atat din partea noastra, a elevilor, cat si a celor care nici macar nu sunt in invatamant… ma intreb de cate ori trebuie sa apara cuvantul “RUȘINE” in sectiunea voastra de comentarii pana cand se vor lua in considerare toate aceste plangeri…

    RUȘINE!

  9. Auziți, nu va e Rușine sa va bateți joc in halul asta de o generație? Ne-ați înnebunit, suntem cu psihicul la pământ din cauza voastră. Nu era greu ca de la bun început sa Spuneti care sunt variantele la care va gândiți. De exemplu: “luam in considerare și ideea de a se da bacul in Iunie cum era stabilit.” Voi ați mers pana in pânzele albe ca bacul se da cel mai devreme in Iulie și după ne trezim ca anuntati ca a rămas la fel. Acum asta cu competentele ca ba le dam, ba nu le dam, ba rămâne doar la romană proba orală. Sa va fie rusine! Nicio generație nu a trecut prin atâta stres și atâta teama prin cata am trecut noi acum, și asta in mare parte din cauza voastră! Și după va întrebați de ce pleacă tinerii afara și de ce e rata de promovabilitate la bac atât de scăzută. Sa va fie Rușine!

    1. Eu cred ca acest examen trebuie sa se dea, in primul rand cei care au invatat isi doresc acest lucru, a fost suficient timp pentru a invata si a recapitula materia, normal ca elevii slabi isi doresc echivalare, asa ar promova si ei si nu ar fi normal. Nu ti-a placut scoala? Incearca sa te orientezi pentru o meserie, este loc pentru toti pe planeta. In al doilea rand, se deschid magazine, saloane cosmetice, biserici….scolile de ce sa nu se deschida cu masuri adecvate de precautie, normal??? Nu va mai tot plangeti, participa cine vrea, ceilalti la anul viitor.

      1. No ma Mărie :)) , ce slabi ma? Nu tre sa fii emancipat in scrierile lui Goethe sau Byron sau Cioran ca sa iei [comentariu editat de redacție – N.Red.] astea de competente ,is fix 0 după mine …

      2. Maria, esti sigura ca anul viitor va fi altfel? Esti sigura ca elevii vor avea parte de ore – chiar si online – sustinute de profesori care sa-i ajute de exemplu sa recapituleze materia de anii trecuti? Esti sigura ca nu doar cei ai caror parinti isi permit sa plateasca meditatii, vor avea o sansa?
        Nu e corect sa spui ca “participa cine vrea”, pentru ca nu toti elevii au beneficiat de acelasi numar de ore de pregatire si nu din vina lor! Deci, unii copii pornesc din start cu un handicap. Ti se pare ok?
        Cred ca mai degraba e “participa cine isi permite”!

      3. Cred ca nu ai inteles ideea ca nu o sa ai niciodata media de la bac cat ai media de la scoala. Draga, daca chiar vrei sa dai examene asteapta pana la facultate!! Si aici vorbeste un elev cu note foarte bune, deci teoria ta mi se pare absurda. Cred ca tu ai uitat sa te gandesti si la discomforturile care o sa urmeze, poate nu pentru tine, ci pentru altii. Tu crezi ca poti da randament 100% la bac in masti manusi si cu frica ca poate ai peste 37.3 grade? Pff. Hai sa te corectez draguta. Tu vrei sa dai BACul ca speri la note mai bune si nu pentru ca esti tu asa dreapta. Vreau sa te dezamagesc dar sansele sunt cam mici. Incearca sa simulezi examenul acasa, va fi o experienta interesanta. Asta daca nu te pregatesti la Medicina! =)))))))

      4. Din păcate aici nu este vorba despre elevi, profesori și părinți. Este vorba despre politică, despre orgolii. Dragă Maria, greșit, elevii care au învățat au învățat în toți cei 4 ani de liceu iar admiterea la facultate reprezintă un examen dar ai și tu dreptatea ta, cei care au “învățat” doar acum vor face facultățile care dau pe bandă rulantă absolvenți care vor îngroșa rândurile șomerilor cu diplomă de facultate dar asta după ce 3 ani își vor risipi bani și timp în facultăți. Nu mai bine șomeri doar cu diplomă de bac, pentru că din păcate în România este această posibilitate. Asta fără să pui în pericol viața atâtor oameni? Despre stresul pe care îl resimțim, despre starea psihică, despre greutatea fizică pe care o presupune susținerea examenului nici nu se acceptă să se vorbească. Păcat că elevii, profesorii și părinții nu contează!

      5. Aici este vorba de instabilitatea deciziilor ministerului :)) cu cateva zile inainte se anunta anularea probelor de competente iar acum anunta total alt lucru, la fel cu data sustinerii bacalaureatului, au anuntat ca se va tine in iulie, dupa care se revine la data initiala, este pur si simplu absurd din partea ministerului de invatamant!! Nu ne intereseaza ce decizii se iau, de schimbari se poate plange oricine iar fiecare poate sa aiba o opinie, dar faptul ca implementeaza atatea schimbari si se contrazic pe zi ce trece nu e ok deloc. Comentariul tau nu are nici o relevanta la motivul acestui feedback!

        1. Deci mie nu mi se pare normal sa anunti un lucru si sa te trezesti peste cateva zile ce te-ai razgandit. Da, poate in viata de zi cu zi a unui om normal mai merge sa faci din astea, NU cand esti MINISTRU si in mainile tale se afla sanatatea psihica si fizica a milioane de copii. Fata mea tocmai a avut o cadere nervoasa din cauza asta. Ea sufera de anxietate si abia vorbeste cand sunt alti oameni in jur. Stiti cat de usurata a fost cand s-au anulat probele orale?
          Sa va fie rusine, [editat]!

      6. Si tie ti se pare normal sa ni se spuna ca ba dam competentele orale, ba nu? Este bataie de joc tot ce se intampla in momentul de fata! Nu este ok sa ia decizii complet paralele de la o zi la alta! Ba dam bacul in iulie, ba in iunie! Nu pot iesi in fata si sa spuna o decizie clara? Trebuie sa ma gandesc in fiecare seara ce decizii se mai iau urmatoarea zi doar pentru faptul ca ei sunt incopetenti?

      7. Nu este vorba ca nu se doreste susținerea examenului de bacalaureat, este vorba strict de competențe, despre care acum cateva zile s-a anunțat că nu se vor mai da. Aceasta stire însă contrazice tot ce s-a spus, pentru ca aparent, a fost adus în atenția publicului acest proiect, prin care competențele la romana ar trebui sa fie sustinute. Lumea este nemulțumită de faptul că de la o zi la alta apar noi stiri care se contrazic si atat elevii, cat si cadrele didactice, sunt sătule de faptul că nicio decizie nu este de durata. Compentele nu au nicio relevanță asupra mediei de la bac. În plus, reprezintă o alta sursa stres si un mare consum de energie si resurse. Elevii trebuie organizați si profesorii trebuie sa se ocupe cu supravegherea acestora si cu organizarea unui orar după care elevii sa se poată prezenta la proba orală de limba romana. Aici nu este vorba ca elevii se plâng sau nu, si nici despre deschiderea școlilor, ci se vorbea strict despre compentele la romana care nu ar trebui susținute.

      8. In primul rand, invata sa pui virgula unde trebuie ca imi ia mintea razna cand vad gramatica ta de Urziceni. In al doilea rand, poate incerci sa o lasi mai usor cu semnele de intrebare !?!?!?!? Inteleg ca esti nerabdatoare sa dai Bacul dar trebuie sa intelegi ca sunt probleme mult mai presante decat sa iei tu 7 la examen si sa faci pe desteapta.

      9. Mario usor cu comentariile astea ca nu esti singura care da Bacul. Treci la invatat si lasa datul din gura.

      10. Nu știu dacă ești cea mai în măsura sa judeci și sa dai sfaturi.
        RUȘINE ȘI ȚIE ȘI CELOR DIN DOMENIUL EDUCAȚIEI PENTRU TOATĂ NEBUNIA CREATĂ!
        NIMIC NU MAI E LA LOCUL POTRIVIT ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT DE CÂND A VENIT ACEASTA ECHIPA IRESPONSABILĂ LA CONDUCERE.
        RUȘINE, RUȘINE,….

        1. Ne zăpăciți copiii cu atâtea hotărâri și schimbări peste noapte! Sunt curioasa dacă Ministru educației ar fi avut copil și ar fi trebuit sa susțină examen, l ar fi lăsat?

      11. Maria, nu cred că s-a pus problema cu privire la învățat, în primul rând. [editat], așa că nu-mi bat capul.

      12. Hai dute tu deșteapto…. Câți ca tine sunt care au învățat și sunt stresați? În condiții de stres maxim, nu știu ce o sa scrii pe foaia aia..dar sper sa iei măcar un 6 😀

    2. Cred ca nu ai inteles ideea ca nu o sa ai niciodata media de la bac cat ai media de la scoala. Draga, daca chiar vrei sa dai examene asteapta pana la facultate!! Si aici vorbeste un elev cu note foarte bune, deci teoria ta mi se pare absurda. Cred ca tu ai uitat sa te gandesti si la discomforturile care o sa urmeze, poate nu pentru tine, ci pentru altii. Tu crezi ca poti da randament 100% la bac in masti manusi si cu frica ca poate ai peste 37.3 grade? Pff. Hai sa te corectez draguta. Tu vrei sa dai BACul ca speri la note mai bune si nu pentru ca esti tu asa dreapta. Vreau sa te dezamagesc dar sansele sunt cam mici. Incearca sa simulezi examenul acasa, va fi o experienta interesanta. Asta daca nu te pregatesti la Medicina! =)))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Rezultatele inițiale de la Bacalaureat vor fi publicate luni, 3 iulie / Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise electronic în aceeași zi până la ora 18 – model de cerere

Rezultatele inițiale de la Bacalaureat 2023 vor fi afișate luni, 3 iulie, până la ora 12, potrivit Ministerului Educației. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice…
Vezi articolul