PROIECT Caiet de monitorizare electronic, registru matricol al rezidenților, DSP-uri scoase din proces și carnet personalizat, cu coduri de bare – modificări după 17 ani la regulile de organizare a Rezidențiatului

9.258 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
O serie de modificări la actele care reglementează organizarea și desfășurarea stagiului de Rezidențiat au fost puse în consultare publică joi, 19 decembrie, de ministerul Sănătății. Absolvenții de medicină, farmacie sau medicină dentară, admiși după concurs la stagiul de practică, vor fi înscriși într-o platformă de evidență a lor, iar clasicele caiete de monitorizare migrează în mediul electronic, conform documentelor citate.

Mai exact, ministerul Sănătății a pus în dezbatere joi un ordin care completează ordinul comun de ministru al Sănătății și al Educației de acum 17 ani și care abrogă ordinul 1.879/2019 privind aprobarea criteriilor şi procedurilor de acreditare şi reacreditare a unităţilor sanitare în care se pot derula programe de rezidenţiat.

  • Potrivit referatului de aprobare, aprobat de ministrul Alexandru Rafila și semnat de directorul Bogdan – Andrei Vinersar și șefa serviciu Gabriela Angheloiu, „universitățile de medicină și Farmacie (Alianța Universitară G5-UMF)” „au fost consultate” pe marginea modificărilor propuse de ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății propune ca toți rezidenții să fie înregistrați în Registrul Matricol Național al Rezidenților, un sistem digital care va centraliza informațiile despre parcursul lor profesional. Acest registru va include date precum specialitatea de pregătire, coordonatorii desemnați și unitățile sanitare în care se desfășoară pregătirea. Fiecare rezident va primi un cod unic de identificare, conform detaliilor specificate în Anexa nr. 5, Secțiunea „Abrevieri, termeni și sintagme”, care definește „Cod de rezident” drept un identificator unic format din 13 cifre și generat conform standardului EAN13.

În plus, caietul de monitorizare, folosit în prezent pentru a consemna activitățile teoretice și practice ale rezidenților, va migra într-un format electronic. Conform Anexei nr. 1, Art. 1, alin. (6), „caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului se completează în format electronic, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță informatică și cu protecția datelor cu caracter personal”.

O altă noutate este scoaterea sau cel puțin diminuarea majoră a rolurilor pe care le îndeplinesc direcțiile de sănătate publică (DSP) în organizarea rezidențiatului. În anexa 1 care cuprinde regulamentul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţi, acestea nu sunt menționate deloc. Până în prezent, acestea sunt menționate în forma actuală a anexei 1 de la OM 1.141/1.386/2007, de exemplu că au rolul de distribuire al carnetului de rezident și caietului de monitorizare a pregătirii rezidentului.

Ministerul Educației, prin instituțiile de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate, va avea un rol extins în administrarea procesului de pregătire a rezidenților, conform proiectului pus în dezbatere. Acesta va fi responsabil de actualizarea datelor despre coordonatorii, responsabilii și îndrumătorii de rezidențiat, precum și de gestionarea rotațiilor de modul și notelor obținute de rezidenți, odată cu apariția registrului matricol al rezidenților.

Tot Ministerul Educației, prin universități, va aproba și înregistra solicitările de detașare ale rezidenților către alte centre universitare, inclusiv rezultatele obținute în urma acestor stagii. Alte atribuții includ înregistrarea întreruperilor și prelungirilor rezidențiatului, echivalarea stagiilor aprobate de Ministerul Sănătății și actualizarea unităților sanitare unde rezidenții sunt angajați.

  • De asemenea, ministerul Educației va fi responsabil pentru gestionarea carnetelor electronice personalizate ale rezidenților, care vor fi completate cu coduri de bare pentru fiecare activitate practică, garantând astfel o administrare modernă și eficientă a pregătirii profesionale:
  • „Art. 2 (8) Carnetul de rezident se pune la dispoziția rezidenților de către instituțiile de învățământ superior care asigură pregătirea în rezidențiat, personalizat, cu eticheta conținând datele de identificare și etichetele mici, cu codurile de bare pentru fiecare, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului sănătății”.
Documentul pot fi descărcate și consultate integral mai jos în articol.

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de ordin care modifică ordinul 1.141/1.386/2007:

DOCUMENT DESCARCĂ Referatul pentru proiectul de ordin care modifică ordinul 1.141/1.386/2007:

DOCUMENT DESCARCĂ Anexa 1 la proiectul de ordin care modifică ordinul 1.141/1.386/2007:

DOCUMENT DESCARCĂ Anexa 2 la proiectul de ordin care modifică ordinul 1.141/1.386/2007:

DOCUMENT DESCARCĂ Anexa 5 la proiectul de ordin care modifică ordinul 1.141/1.386/2007:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
De ce nu sunt făcute publice grilele cu întrebări de la concursul național de Rezidențiat? Ministerul Sănătății spune că subiectele pot rămâne la candidați și propriul regulament nu prevede „expres” afișarea lor
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Universitățile de medicină vor avea prerogativa principală în pregătirea efectivă a rezidenților, organizarea Rezidențiatului, rotația stagiilor și urmărirea rezidenților
ULTIMA ORĂ Concursul pentru rezidențiat rămâne neschimbat, anunță Ministerul Sănătății, după consultări cu studenții: examenul de intrare va fi în continuare național, pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie
Modificări la Rezidențiat. Din 2026, concursul se va da pe patru subdomenii și subiectele de la examenul de ieșire vor fi unice la nivel național – proiect de Ordonanță de urgență / Dispare interdicția pregătirii de specialitate în afara timpului de lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Daniel David / Foto: UBB

Rezultatul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a lui Lucian Bode va fi publicat până miercuri, anunță președintele Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: “Noi mergem înainte”, “separat de procesul” declanșat de ministrul de Interne

“Noi mergem înainte, exact ce am făcut în prima etapă facem și în a doua, separat de proces”, a spus luni, pentru Edupedu.ro, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel…
Vezi articolul

OFICIAL Drepturile studenților cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale: resurse și materiale adaptate, locuri gratuite în tabere, însoțitor în timpul cursurilor sau susținerii examenelor

Studenții cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale au dreptul la resurse și materiale adaptate, locuri gratuite în tabere, însoțitor în timpul cursurilor sau susținerii examenelor, iar universitățile pot înființa departamente…
Vezi articolul

VIDEO Studentul la psihologie David Popovici: Am rămas la o universitate în România pentru că am încredere că sistemul de învățământ românesc poate ajuta și poate începe să investească în tineri și am încredere că putem avea mai multă viziune în sistemul de învățământ

În prima zi de facultate la Universitatea din București, David Popovici își dorește o experiență de student cât mai normală și nu crede că există educație fără sport și sport…
Vezi articolul