Peste jumătate dintre elevii din satele din județul Iași au avut note peste 5 la matematică, la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, mai exact 52% dintre elevi, față de 18% la simularea din 2024, conform raportului cu rezultatele elevilor publicat de Inspectoratul Școlar Județean Iași. În contrast, rezultatele la limba și literatura română arată o discrepanță clară și accentuată între mediile de rezidență, doar 45% dintre elevi au reușit să obțină note peste 5, iar decalajul dintre mediul urban și rural a ajuns la peste 36%.
- Amintim că în satele ieșene, 80,3% dintre elevi de clasa a VIII-a au luat note sub 5 la Matematică și 54% – note sub 5 la Limba și literatura română, la simularea pentru evaluarea Națională din decembrie, organizată de ISJ Iași. Situația se menține la fel de gravă la matematică și mai gravă la limba română, comparativ cu proba din februarie 2024, conform Edupedu.ro.
Rezultatele obținute în martie la simularea pentru Evaluare Națională 2025 la proba de matematică contrastează cu situația generală din anii anteriori.
Astfel, la nivel național, avem cel mai mare procent de note peste 5 la Matematică din ultimii 6 ani, aproape 72% dintre elevii de clasa a VIII-a, potrivit unei analize Edupedu.ro.
Profesorul de matematică Mădălin Ghiuler a declarat pentru Edupedu.ro că „subiectele I și II, de tip grilă, au fost mai simple anul acesta decât cele de la simularea din 2024 și le-au dat posibilitatea elevilor să ia nota 7, fără să fie nevoiți să calculeze pe o ciornă. Ca să iei 5 puteai greși chiar și 4 din cele 12 grile”.
Rezultatele la Matematică din județul Iași – Creștere cu 33% a procentului elevilor din rural cu note peste 5 la matematică, față de simularea din februarie 2024
În județul Iași, 70.54% dintre elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5 la matematică, cu 28.53% peste cel înregistrat la simularea probei scrise a examenului din decembrie 2024 (42.01% ) și cu 29.48% față de nivelul înregistrat la simularea M.E.C. din luna februarie 2024, conform datelor din raport.

Față de simularea din decembrie 2024, unde doar 19.69% dintre elevi au obținut note peste 5, la simularea susținută în luna martie 2025 peste 50% dintre elevi au obținut cel puțin nota 5.

Se remarcă, totodată, o creștere importantă a mediei notelor între cele două simulări, de +1.51 puncte în mediul urban și de +1.26 puncte în mediul rural, conform raportului.

Rezultatele la limba română: În mediul rural, doar 45% dintre elevi au reușit să obțină note peste 5, iar decalajul dintre mediul urban și rural a ajuns la peste 36%
„La proba scrisă de limba și literatura română, 64.19% dintre elevii din județul Iași au obținut note peste 5, cu 0.18% peste rata de 64.01%, înregistrată la nivel național, cu 0.68% sub procentajul înregistrat la simularea organizată de I.S.J. Iași în luna decembrie 2024 și cu 10.11% sub rezultatul înregistrat la simularea M.E.C din 2024, când 74.30% dintre elevii ieșeni au obținut note peste 5.

Pe medii de rezidență se menține un decalaj de peste 36% al procentului notelor peste 5.00, ușor mai accentuat față de simularea din decembrie 2024.
Astfel, 81.78% dintre elevii din mediul urban au obținut cel puțin nota 5.00 la simularea probei de limba și literatura română, în timp ce, în mediul rural, 45.16% dintre elevi au reușit să obțină note peste acest prag.
Această discrepanță reflectă în continuare provocările cu care se confruntă elevii din mediul rural, având în vedere inclusiv un nivel redus de sprijin din partea familiei. Comparativ cu simularea anterioară, diferența s-a accentuat ușor, ceea ce poate indica fie o îmbunătățire a performanței elevilor din urban, fie dificultăți crescute în mediul rural. Acești factori subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru reducerea decalajelor”, conform datelor din raport.
Aproape 22% dintre elevii din rural au obținut note între 4 și 4,99
„Dacă în 2024 vârful tranșei s-a situat, la nivel județean, în intervalul 7.00-7.99, pentru anul școlar curent se constată o involuție a acestuia către intervalul 4.00-4.99 (nivel județean), mai amplu subliniat în unitățile de învățământ din mediul rural (21.92% dintre elevi), în timp ce notele elevilor din mediul urban se încadrează, mai ales, în intervalul notelor cuprinse între 8.00-8.99 (22.36%).

În județul Iași, 3 elevi au obținut nota 10 la simularea probei de limba și literatura română, aceștia provenind exclusiv din unități școlare asociate mediului urban.
La simularea probei de scrise la disciplina matematică, 66 de elevi au obținut nota 10, dintre care 65 de elevi înscriși în unitățile școlare din mediul urban.
Un singur elev din județul Iași a obținut nota 10 la ambele discipline de examen”, se precizează în raport.
3 comments
Din păcate, ne bucurăm degeaba! Elevii răspund la întâmplare sau copiază cu succes pentru că au dezvoltat un sistem de semne pentru grilă. Dacă ar trebui să rezolve exercițiile, s-ar vedea că foarte mulți nu știu tabla înmulțirii!
E un progres deoarece subiectele au fost in sfarsit concepute pentru toti copii care invata de la scoala nu de la meditatii.
Cum:accesibile pana la nota 7,pentru ca e normal sa le poti rezolva dupa ce ai invatat 8ani.
Pretiosii care vor note de peste 9 si le iau cu meditatii, nesimtire si ignoranta la toate materiile cu exceptia celor din care dau evaluarea sa mai invete un pic si sa se bata acolo la 9-9,90.Oricum in toamna dupa evaluare nu vor mai avea habar sau marea majoritate va fi tot la 5.
Domnilor profesori,ati inteles,sper, ca e o evaluare uneori nedreapta!!
Atata timp cat testele nu sunt standardizate, echivalente si itemii nu sunt judecati in functie de, cel putin, dificultate, NU se poate face o comparatie intre notele de anul.asta si notel de anul trecut.
Comparatiii se pot face doar cu un grup de control si doar cu teste echivalente.
Asemenea analize de 2 lei se fac si la minister. Este unul din motivele pentru care invatamantul este distrus sistematic.