Tăierea numărului de ore de școală prin legea promulgată ieri de Iohannis nu va duce la disponibilizări în învățământ, a declarat liderul sindical din preuniversitar Marius Nistor. La finalul unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, a celor trei mai federații sindicale din Educație, liderul FSE Spiru Haret a anunțat că “există o serie de măsuri complementare care sunt necesare” să fie aplicate odată cu reducerea orelor: generalizarea programului Școală după școală și reintroducerea obligativității de a avea 2 educatoare la grupa de grădiniță.
“Eu nu cred că se poate întâmpla acest lucru [să fie disponibilizați profesori – n.red.], pentru că există o serie de măsuri complementare care sunt necesare. Vă dau un singur exemplu: cred că ne interesează pe toți să avem programul Școala după școală dezvoltat la nivel național. E ca un fel de reconversie. Vor fi profesori care pot să predea, vor participa la actul de predare”, a declarat Marius Nistor, la Palatul Victoria.
Acesta a susținut că soluția financiară pentru generalizarea after-schoolului este acordarea a 6% din PIB.
- Amintim că, în cursul zilei de astăzi, viceprlemierul Raluca Turcan a anunțat că a decis împreună cu ministrul Fondurilor Europene ca generalizarea programului Școală după școală să se realizeze cu bani europeni. Detalii aici
“Vă mai dau un exemplu vizavi de așa-zisele norme [care ar urma să dispară, prin tăierea numărului de ore – n.red.]: în învățământul preșcolar, aveam două educatoare la grupă, pentru că așa era normal. S-a desființat, din diferite rațiuni financiare și nu profesionale, al doilea post de educatoare la grupă. Deci există soluții în interesul elevilor și al părinților”, a continuat Nistor.
Acesta a declarat că liderii sindicali au discutat cu premierul și ministrul Educației despre reducerea numărului de ore care trebuie să se aplice din septembrie 2020. “Modificarea articolului 66 [din legea educației, promulgată luni de președintele Klaus Iohannis – n.red.] generează tensiuni în sistemul de învățământ preuniversitar, dar trebuie să înțeleagă toată lumea următorul lucru: reducem numărul de ore, dar orele acestea trebuie să conducă din start la modificarea unor planuri-cadru, la modificarea programelor școlare”.
Întrebat care vor fi materiile care vor dispărea din orarul elevilor, Marius Nistor a răspuns: “Nimeni nu vă poate spune acest lucru în momentul de față. Până când nu ai o discuție cu specialiști legate de planurile-cadru…”
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret“, la ieșirea de la discuțiile cu premierul și ministrul Educației:
- A fost o discuție bună, la care a participat și ministrul Educației, alături de premierul Ludovic Orban.
- Am mers din start pe ideea că nu mai suntem dispuși să acceptăm modificări legislative care nu sunt nici predictibile, nici acceptabile și care constituie la un moment dat suprapuneri cu alte acte normative, așa cum s-a întâmplat până de curând. Deci avem nevoie de modificări minimale, dacă se poate, fără bulversarea sistemului educațional. (…)
- Se pun foarte multe întrebări, dacă se modifică ceva vizavi de examene naționale, dacă se reduce numărul de ore conform legii care a fost promulgată de președinte.
- Într-adevăr, modificarea articolului 66 generează tensiuni în sistemul de învățământ preuniversitar, dar trebuie să înțeleagă toată lumea următorul lucru: reducem numărul de ore, dar orele acestea trebuie să conducă din start la modificarea unor planuri-cadru, la modificarea programelor școlare.
- Am abordat și această problemă [în cadrul întâlnirii cu premieru și ministrul educației – n.red.]. Nu poți, în momentul de față, să reduci numărul de ore, fără să modifici programa școlară, pentru că un elev care va avea mai puține ore la o disciplină, dar căruia îi păstrăm aceeași programă încărcată va fi pus într-o situație imposibilă.
- Nimeni nu vă poate spune acest lucru în momentul de față [dacă se taie discipline – n.red.]. Până când nu ai o discuție cu specialiști legate de planurile-cadru…
- Domnul prim-ministru ne-a spus că vom asista la o creștere a banilor pentru educație, dar gradual.
- Întrebare din partea jurnaliștilor: Vom avea disponibilizări în învățământ?
- Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Eu nu cred că se poate întâmpla acest lucru, pentru că există o serie de măsuri complementare care sunt necesare. Vă dau un singur exemplu: cred că ne interesează pe toți să avem programul Școala după școală dezvoltat la nivel național. E ca un fel de reconversie. Vor fi profesori care pot să predea, vor participa la actul de predare.
- [Școala după școală] trebuie să ofere egalitate de șanse pentru orice copil din această țară. Nu mi se pare normal să am sistemul de After-school numai în mediul urban, și de regulă numai în orașele dezvoltate, care au o anumită putere financiară, iar restul să fie discriminați și să nu beneficieze de așa ceva.
- Soluția: finanțarea aceea care trebuie să ajungă la 6% din PIB.
- Vă mai dau un exemplu vizavi de așa-zisele norme [care ar urma să dispară, prin tăierea numărului de ore – n.red.]: în învățământul preșcolar, aveam două educatoare la grupă, pentru că așa era normal. S-a desființat, din diferite rațiuni financiare și nu profesionale, al doilea post de educatoare la grupă. Deci există soluții în interesul elevilor și al părinților.
- În momentul de față, prioritară este ordonanța de rectificare bugetară și după aceea se trece la creionarea bugetului pe anul viitor. Dacă se pierde ceva, avem nevoie de angajament din partea guvernului.
Citește și:
-
Hăncescu, despre salariile profesorilor: Se fac calcule referitor la ce se va întâmpla cu 1 septembrie 2020, când este prevăzută majorarea salarială
-
After–school generalizat și masa caldă în școli, finanţate cu bani europeni, anunță vicepremierul Raluca Turcan