Programul PSD pentru educaţie, prezentat de rectorul Politehnica București, Mihnea Costoiu: Propunem un ‘Netflix educaţional’ realizat cu Televiziunea naţională

Programul PSD pentru educaţie

Mihnea Costoiu / Foto: Facebook.com/Mihnea Costoiu

Programul de guvernare pe educaţie al PSD a fost prezentat joi de senatorul social-democrat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti. Acesta a anunțat că Partidul Social Democrat vrea să implementeze “în primele 100 de zile de guvernare”, un “Netflix educaţional” – o platformă propusă elevilor şi părinţilor, dar realizată cu Televiziunea naţională, relatează Agerpres.

La capitolul învăţământ preuniversitar, PSD a prezentat câteva soluţii grupate în patru direcţii: accesul echitabil la educaţie, susţinerea capitalului uman în educaţie, modernizarea arhitecturii curriculare şi responsabilitatea publică şi participarea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor la guvernanţa unităţilor de învăţământ şi a sistemului de învăţământ în general, a declarat Costoiu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Vorbim de câteva programe – programul şcolii inteligente pentru copiii inteligenţi, şcoala cu program prelungit în sprijinul familiei, programul naţional pentru educaţie timpurie şi, foarte important în perioada acesta, accesul la proiecte finanţate din fonduri europene pentru unităţile private care sunt şi în această perioadă extrem de văduvite şi angajamentul pentru educaţie incluzivă“, a precizat Costoiu.

Programul PSD pentru educaţie

Şi un nou program pe care îl propunem societăţii şi anume TVR educaţional – o platformă, dacă îmi este permis să spun – un Netflix educaţional propus elevilor şi părinţilor, pentru că în acest moment tinerii nu reuşesc să aibă acces prin platformele existente în puţine locuri la lecţiile oferite de profesori, o parte din profesori nu au calificarea necesară. (…) Şi atunci acest program pune la dispoziţia elevului şi studentului un program realizat cu Televiziunea naţională, discutat cu Televiziunea publică, pune la dispoziţia elevului şi a studentului o platformă digitală cu lecţiile predate de cei mai buni profesori din România, care poate fi preluat de fiecare dată de câte ori este nevoie de către profesori, de către elevi, de către părinţi, cu lecţii explicate foarte bine. (…) Este un program pe care l-am gândit cu Televiziunea publică şi care poate fi realizat în perioada imediat următoare, în primele 100 de zile de guvernare“, a anunțat rectorul Universității Politehnica București (UPB).

Programul PSD pe educație vizează și relaxarea condiţiilor de acordare a burselor sociale, care să ducă la “dublarea numărului de beneficiari ai bursei sociale, bursă care ar trebui să fie asigurată lunar la 40% din salariul minim net pe economie, susține acesta.

Rectorul Politehnica București a mai spus că doreşte ca bursa de studiu să ajungă la 32% din salariul minim pe economie, bursa de merit la 35%, iar cea de performanţă la 37,5%, transmite Agerpres.

Şi ne dorim înfiinţarea unei burse de asistenţă socială de 1.000 de lei pentru copiii care provin din sistemul de protecţie instituţionalizat, cu condiţia ca aceştia să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ preuniversitar. (…) N-am renunţat la mesajul de 6% din PIB pentru educaţie“, a continuat Costoiu.

Programul PSD pentru educaţie prevede și un proiect intitulat “Toţi pentru şcoală, şcoala pentru toţi”, care pune laolaltă universităţile cu învăţământul preuniversitar, studenţii de la licenţă şi masterat să vină să predea, urmând să aibă “avantaje multiple”, printre care recunoaşterea activităţii de practică şi de experienţă şi să aibă un program de tichete speciale, tip social, între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de tipul de şcoală la care predă, susține Mihnea Costoiu, el însuși fost ministru delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare, în perioada 2012-2014, în Guvernul Ponta.

Pentru învăţământul superior, PSD propune în programul de guvernare lansat înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 implicarea activă a studenţilor în procesul decizional, precum şi dublarea alocaţiei pentru cămine, cantine, creşterea fondului de bursă, stabilirea bursei minime astfel încât să acopere cheltuielile de cazare şi masă, continuarea programului privind sprjinul studenţilor în ceea ce priveşte transportul pe calea ferată şi cel local.

Un alt capitol este legat de cercetare. Este foarte important să susţinem în continuare deducerile fiscale acordate zonei de cercetare, în condiţiile în care Guvernul doreşte să taie – şi au fost mai multe declaraţii ale premierului Orban cu privire la faptul că această scutire de impozit trebuie eliminată. Noi credem că trebuie susţinută tocmai pentru a dezvolta cercetarea în România. (…) De asemenea, vom susţine în continuare cele mai mari proiecte de cercetare româneşti – este vorba de laserul de la Măgurele şi proiectul Danubius care leagă Dunărea de Europa. (…) Un alt program este sprijinirea cercetătorilor români la întoarcerea în ţară“, a declarat rectorul UPB. 

Exit mobile version