Programul pentru școli al României, publicat în Monitorul Oficial. Cornul, laptele și fructele – câteva reguli noi și sancțiuni pentru consiliile locale sau județene

SURSA: MADR

Începutul semestrului al II-lea școlar găsește programul ”Cornul, laptele și fructele”, mai nou numit ”Programul pentru școli al României” în același stadiu – aplicat doar în câteva județe. Actul normativ care a fost aprobat în ședința Executivului din 30 ianuarie și care ar urma să repare problemele birocratice de declanșare a achizițiilor, a fost publicat în Monitorul Oficial abia la 9 zile distanță. Noutatea acestuia este faptul că au apărut sancțiuni pentru firmele care nu respectă calitatea produselor livrate, sau termenele contractuale.

Potrivit notei de fundamentare, mai multe blocaje s-au creat după ce, în unele județe responsabilitatea achizițiilor pentru acest program, finanțat din fonduri europene, a fost preluată de consiliile județene de la consiliile locale.

Doar câteva consilii județene din țară s-au încumetat să declanșeze Programul laptele, cornul și fructele în școli în primul semestru. Asta pentru că, dupa aprobarea și intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2018 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participarii României la Programul
pentru școli al Uniunii Europene, cei de la Ministerul Agriculturii (gestionarii programului) și-au dat seama că trebuie să modifice mai multe acte normative.

Ce vor mânca elevii la școală

Amenzi și sancțiuni pentru Consilii locale și județene

O altă noutate a acestui act normativ este și ”posibilitatea aplicării de sancțiuni de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în situația în care o autoritate competentă la nivel local nu respectă obligațiile prevăzute în cadrul Programului pentru şcoli al României”

Articolul respectiv face referire chiar la celebra OUG 13 din 2017, care a fost însă abrogată, dar care din Parlament a ieșit sub forma unei legi (Legea 55/2018), care prevede aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.


Iar sancțiunile despre care se vorbește în document sunt pentru consiliile județene și locale. Acestea sunt prinse în documentul următor și merg de la retragerea temporară din program până la suspendarea definitivă și recuperarea sumelor, pentru abateri grave.

Exit mobile version