Programul masă în școli să fie extins până acolo încât „să poată să acopere întreg teritoriul național”, spune premierul. Ministrul Educației: Din septembrie, 900 de mii de elevi ar trebui să aibă o masă la școală

413 vizualizări
O elevă mănâncă masa caldă primită în fiecare zi prin Programul “Pâine și Mâine” / Foto: World Vision România
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că programul „Masă în școli” ar trebui să fie extins, astfel încât „să poată să acopere întreg teritoriul național”: „Eu consider că acest program trebuie aibă o arie de cuprindere tot mai mare”. Ministrul Educației a spus că elevii care vor beneficia de acest program sunt peste 900 de mii și că „ar trebui să înceapă din septembrie anul acesta”.

Amintim că programul „Masă sănătoasă în școli” a fost anunțat săptămâna trecută de către ministrul Cîmpeanu. Mai multe detalii aici.

Sorin Cîmpeanu: Având în vedere că a avea sau a nu avea o masă în școală face diferența pentru mulți părinți de a-și trimite și a nu-și trimite copiii la școală, legătura este directă cu abandonul școlar. Ați cerut două lucruri: ați cerut extinderea semnificativă a acestui program, „Masă în școli”, și ați cerut coerență în coerență în utilizarea fondurilor. (…).

Nicolae Ciucă: Am cerut ca de la 150 de școli să extindem la un număr cat mai mare, pentru că eu consider că acest program trebuie aibă o arie de cuprindere tot mai mare. (…) Extinderea numărului de școli unde se va aplica această măsură trebuie până acolo încât să poată să acopere întreg teritoriul național.

Sorin Cîmpeanu: În acest sens, pentru a asigura coerența, avem următoarele surse de finanțare pentru un program național integrat, „Masă sănătoasă în școli”, 2022-2027, sursele de finanțare toate luate împreună, printr-o utilizare coerentă, depășesc un miliard de euro. Este vorba de un grup țintă de peste 900 de mii de elevi, deci o treime din elevii acestei țări care să fie cei mai dezavantajați, o să fie cei mai vulnerabili din această perspectivă a abandonului școlar.

Pentru învățământ primar, avem deja finanțare prin PNRR, Programul Național de Reducerea Abandonului Școlar. Runda I – avem deja 190.000 de elevi, runda a II-a – estimam 380.000 de elevi. Finanțarea este de 140 milioane de euro pentru elevii din învățământul gimnazial. Pentru elevii din învățământul primar aveam POEO, 212 milioane de euro pentru 2023-2027. PNRAS-ul este pentru 2022-2026. Se adaugă finanțarea Băncii Mondiale pentru 120.000 de elevi de liceu, de data aceasta. Se adaugă, de asemenea, programul clasic „Masă caldă în școli”, care are și el 70.000 de beneficiari. Și peste toate acestea, mulțumesc colegilor, pentru că am discutat deja cu ministrul Agriculturii, ministrul Sănătății, ministrul de Finanțe și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, avem bugetul Ministerului Agriculturii, foarte generos, 500 de milioane de lei pe an (…).

Putem să avem un program integrat „Masă sănătoasă în școli.” Ministerul Sănătății va defini lista alimentelor care corespund conceptului de masă sănătoasă în școli. Prin Ministerul Agriculturii, vom încuraja utilizarea exclusivă ne dorim de produse agroalimentare românești, astfel încât să ne apropiem de un grup țintă, repet, de peste 900 de mii de elevi, aproape 1 milion de elevi, finanțarea fiind peste 1 miliard de euro pentru cinci ani, 2022-2027. Toate aceste surse de finanțare pe care le-am menționat pot fi utilizate eficient, prin această decizie, de constituirea grupului de lucru: Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene(…). Ar trebui să înceapă din septembrie anul acesta”.

Citește și:
“Masă sănătoasă în școli” – program național integrat cu buget de 1 miliard de euro pentru următorii 5 ani, propus de ministrul Cîmpeanu / Aproape 700.000 de elevi ar urma să beneficieze de masă

1 comment
  1. In toate scolile civilizate exista o cantina pentru elevi si una pentru profesori. Sau profesorii nu mananca, nu? Traiesc cu aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu îl contrazice pe propriul secretar de stat și pe șeful Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și susține că a scos din OUG prevederea care discrimina școlile private față de cele de stat

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat duminică la Realitatea TV că a scos din proiectul de OUG adoptat săptămâna trecută de guvern prevederea care scutea școlile de stat de obligația…
Vezi articolul

Mai multe familii de francezi dau în judecată TikTok pentru incapacitatea de a elimina conținutul dăunător / Copiii lor au fost expuși la videoclipuri care promovau suicidul și automutilarea pe rețeaua de socializare, iar doi dintre ei s-au sinucis

Șapte familii de francezi au intentat un proces împotriva gigantului social media TikTok, acuzând platforma că le-a expus copiii adolescenți la conținut dăunător care i-a determinat pe doi dintre ei…
Vezi articolul

Cele 8 promisiuni pentru școli ale noului primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, absolvent al Facultății de Matematică a Universității București: De la Școală după școală în tot sectorul, până la autobuzul verde pentru transportul școlar

Radu Mihaiu este noul primar al Sectorului 2 din București, potrivit exit-poll-ului CURS Avangarde. Are 43 de ani și este un apropiat al lui Dan Barna, scrie G4Media.ro. Antreprenor în…
Vezi articolul

Criza virusului și decuplarea comerțului global. Acolo unde politicienii au eșuat în a decupla China de Occident, mama natură reușește. Deocamdată, economia globală e relativ robustă. Dar situația nu se va menține dacă virusul va continua să prolifereze

În ce privește limitarea globalizării, coronavirusul izbutește acolo unde politicienii au dat greș. Vechiul experiment mental despre cum bătaia aripilor unui fluture în China poate provoca o tornadă la antipozi…
Vezi articolul