Consiliile județene și locale ar putea asigura o masă gratuită în creșe, grădinițe și școli – propunere legislativă / Anul trecut programul “Masă caldă” nu a fost implementat în 13 școli, din cauza neimplicării autorităților locale, potrivit unui raport

203 vizualizări
Foto: Buenosia Carol – Pexels.com
Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, în unanimitate, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011 prin care “consiliile județene și locale pot asigura o masă gratuită în creșe, grădinițe, centre de zi, școli, în cantine școlare, în sălile de mese sau prin servicii de catering din bugetele locale ale consiliilor, orașelor, municipiilor sau județelor”. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Amintim că programul “Masa caldă” în școli este de 7 ani la stadiul de proiect pilot și, anual, Guvernul îl aprobă. În acest an școlar a fost extins la 450 de școli din țară, iar raportul privind implementarea programului pilot “Masă caldă în școli” pentru anul 2021-2022 a scos în evidență problemele cu care s-au confruntat școlile.

Propunerea legislativă inițiată de PSD și PNL, adoptată în Senat miercuri, în unanimitate, în primă cameră sesizată, permite consiliilor locale și județene să finanțeze masă gratuită în creșe, grădinițe, centre de zi, școli, în cantine școlare, în sălile de mese sau prin servicii de catering din bugetele locale ale consiliilor orașelor municipiilor sau județelor.

Pentru elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar în unităţile de învăţământ cu program normal şi în unităţile de învăţământ care organizează programe ”Şcoala după şcoală”, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot aproba programe proprii pentru acordarea de masă gratuită prin infrastructură proprie sau prin servicii de catering. Finanţarea cheltuielilor determinate de implementare a programelor se asigură din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale judeţelor, după caz, în limita sumelor cu această destinaţie, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL.

Anexa amendamente propuse și adoptate

Proiectul are avize favorabile de la Consiliul Economic și Social (CES) și Guvern.

Guvernul a dat aviz favorabil și precizează că “nu este vorba despre o extindere a programului pilot “masă caldă” în școli care deputat la începutul anului școlar 2016-2017, așa cum este precizat în expunerea de motive, ci de programe proprii prin care se dă posibilitatea autorităților administrației publice locale de a decide dacă pot finanța masă gratuită în unitățile de învățământ, cu finanțare exclusivă din bugetele locale“.

Informații de context

Raportul privind implementarea programului pilot “masă caldă în școli” pentru anul 2021-2022, despre care a scris Edupedu.ro aici, scoate în evidență problemele cu care s-au confruntat școlile și inspectoratele școlare în implementarea programul pilot care are ca scop și reducerea abandonului școlar.

a) doar 32 județe au reușit implementarea Programului – pilot “ Masă caldă”, integral, în toate unitățile de învățământ prevăzute în O.U.G. nr. 91/2021, în timp ce în 9 județe programul a fost implementat parțial (Bacău, Bihor, București, Buzău, Caransebeș, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Timiș), iar în județul Gorj programul nu s-a implementat în nicio școală.

b) programul s-a implementat în 137 unități de învățământ din cele 150.

c) în 13 de unități de învățământ, programul nu a fost implementat, din cauza neimplicării autorităților locale sau nefinalizării procedurii de achiziție.

Principala problemă semnalată în desfășurarea programului masă caldă în școli este lipsa cantinelor școlare sau a spațiilor destinate servirii mesei calde. Conform Ministerului Educației, doar puțin peste 10% dintre unități școlare din țară au cantine școlare. Nu se știe câte dintre aceste școli au fost incluse în programul pilot masă caldă în școli, existența unei cantine nu a fost un criteriu de selecție a școlilor. De remarcat este că, paradoxal, în raport se cere ca programul să poate fi implementat și în școlile cu cantină, deși acest lucru este prevăzut deja în normele de aplicare.

În prezent, programul de masă caldă a fost extins la 450 de școli și o masă caldă a unui elev costă Guvernul 15 lei pe zi. Pe anul acesta, banii de „Masa caldă în școli” sunt mai puțini cu peste 4 milioane de lei decât prevedea ordonanța prin care a fost aprobat numărul de 450 de școli în program. 

Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că, în multe şcoli, autoritățile locale, responsabile de aplicarea programului, nu au derulat procedurile de implementare, după cum Edupedu.ro a scris la acea vreme.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu declara că doar 104 școli au beneficiat de program anul trecut: „Aș vrea să vă spun că din cele 150 de școli finanțate, anul trecut au putut să beneficieze de acest program doar 104”. – detalii aici

Totuși, pe 30 iunie 2022, ministrul Educației anunța că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevede extindere programului pilot „Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. – detalii aici

Proiectul a fost extins la 350 de unități de învățământ și apoi la 450 de școli.

DOCUMENT Raportul din comisia de învățământ al propunerii legislative ce conține amendamentele aprobate:

1 comment
  1. E încă o invenție care e altceva decât cum este denumită,frumos pompos…”masă caldă”.Fiica noastră beneficiază începând de anul acesta de așa zisa masă caldă,care defapt e un sandvich ( o bulcă tăiată la jumătate,3/4 din circumferință) în care este aruncat într-o parte a bulcii,o frunză de salată ( zilnic) variind apoi o felie de șuncă presată,sau mușchi țigănesc sau o felie de salam,(uneori) cu o felie de sașcaval.La acesta este asociat un măr ( zilnic).
    Sandvich-ul este pus într-o pungă și o etichetă cu conținutul,valoarea nutritivă și data expirării.Trebuie să recunosc că produdusul este în termenii calitativi normali,deci…comestibil.Se distribuie copiilor la plecarea de la ore ( nu în pauza mare,prntru ca fac firimituri
    în clasă),deci e pentru acasă.ACEASTA EDTE MASA CALDĂ.
    Nu eram sigur,mă gandeam ca s-au adus actualizări la DEX,așa că m-am uitat să văd dacă sendvich-ul e masă caldă,și NU E.Cât despre preț,ce să zic,pentru firma distribuitoare poate ca face 15 lei ( că vine de la 45 -45 km ( acolo e firma agreată de partid) la noi în oraș nu știe nimeni să facă sendvich-uri ( sau să lipească afișe în campanie,nu știu de ce)
    Atunci despre ce vorbim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deciziile ce au permis numirea lui Cornel Cătoi, prin ordin de ministru, pentru al treilea mandat de rector al Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca au fost suspendate de Tribunal, la patru luni de la alegerile academice / Rectorul anunță că va face recurs

Două hotărâri ce au determinat, procedural, numirea lui Cornel Cătoi pentru al treilea mandat de rector al Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca (USAMVCN) au fost suspendate, joi, printr-o decizie…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

Scenariile pentru redeschiderea anului școlar, în septembrie, propuse Guvernului de Federația Părinților: Prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / La clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu

Grupul interministerial care dezbate condițiile în care vor fi redeschise în toamnă școlile din România a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei scenarii, în funcție de…
Vezi articolul