Programul lapte și fructe în școli 2023-2024, pus în consultare din februarie, de Ministerul Agriculturii, pentru ca elevii să primească produsele din prima zi de școală, în septembrie, după ce în anul trecut întârzierile au fost de luni de zile

Foto: Pixabay.com

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care să alinieze unele modificări ale legislației europene, la cea românească, ceea ce ar permite ca Programul pentru școli al României, prin care copiii primesc lapte, fructe și un produs de panificație la școală, să poată fi aplicat de la începutul anului școlar, fără întârzieri. Pentru asta România ar fi trebuit să trimită Comisiei Europene până la data de 31 ianuarie o cerere de ajutoare din partea Uniunii pentru anul școlar următor. Proiectul a fost pus în dezbatere de ministerul agriculturii, aproape o lună mai târziu, pe 24 februarie.

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru a alinia normele europene la legislația românească, în privința Programului pentru Școli al României, prin care elevii primesc lapte, produse lactate, fructe și produse de panificație.

Concret, în proiect se precizează că “având în vedere adoptarea la nivelul Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/102 al Comisiei din 11 ianuarie 2023 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/39 în ceea ce privește cererile de ajutoare din partea Uniunii prezentate de statele membre se impune adoptarea de urgență la nivel național a dispozițiilor legale care să asigure implementarea măsurilor stabilite prin acesta”.

Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/102 al Comisiei prevede la alin. 1 că statele membre care sunt beneficiare ale programului de ajutor din partea UE pentru fructe și lapte trebuie să prezinte Comisiei, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, o cerere de ajutoare din partea Uniunii pentru anul școlar următor.

Cererile de ajutoare din partea Uniunii depuse de statele membre trebuie să includă informații privind repartizarea orientativă a ajutoarelor din partea Uniunii pentru distribuirea de fructe și legume în școli și pentru distribuirea de lapte în școli. Anexa respectivă stabilește repartizările orientative anuale, pentru fiecare stat membru, ale ajutoarelor din partea Uniunii pentru fructele și legumele destinate școlilor și pentru laptele destinat școlilor, pentru perioada 1 august 2017-31 iulie 2023″, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

În document se face referire și la decizia prin care se stabilește valoarea ajutoarelor. Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/106 a Comisiei din 11 ianuarie 2023 de stabilire a repartizărilor orientative către statele membre ale ajutoarelor din partea Uniunii pentru fructele și legumele destinate școlilor și pentru laptele destinat școlilor, pentru perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, se impune adoptarea de urgență la nivel național a dispozițiilor legale care să asigure implementarea măsurilor stabilite.

Comisia a stabilit repartizările orientative alocate statelor membre pentru perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029 prin noile reglementări.

Decizia prevede că România ar primi pentru programul de fructe în școli 6.178.236 de euro, și pentru laptele distribuit în școli, 11.303.390, de la Uniunea Europeană.

Sursa: https://www.ilegis.ro/

Față de anul trecut, ajutorul de la UE este mai mic pentru fructe și mai mare pentru produse lactate. Potrivit unui răspuns al ministerului agriculturii, în anul școlar 2021-2022, UE a acordat a fost de 6.765.471 euro și cel pentru lapte, 10.313.368 euro.

Sursa: Răspuns MADR pentru Edupedu.ro

Modificarea de legislație din proiectul de ordonanță de urgență ar obliga autoritățile române să trimită cererea de ajutor până în data de 31 ianuarie, ar permite ca programul să înceapă la timp, în septembrie, odată cu începerea anului școlar, pentru ca toți cei 1,9 milioane de elevi să primească toate produsele.

Amintim că în județele Iași, Ilfov, și Cluj programul a început cu întârziere.

Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la ministerul Agriculturii, în jur de 400 de mii de elevi nu au beneficiat de program anul școlar trecut 2021-2022. Unul dintre motive a fost în special legat de faptul că autoritățile au declanșat târziu licitațiile, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că Executivul a aprobat la rândul său cadrul legislativ.

Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.

Informații de context

În noiembrie 2022, în 12 județe a fost sistată furnizarea laptelui și a celorlalte produse lactate, potrivit notei de fundamentare.

Edupedu.ro a scris că Programul european de Lapte în școli, este “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în 2022.

Amintim, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va trebui să comunice Comisiei Europene, până la data de 1 martie 2023, rezultatele raportului de evaluare a Programului pentru școli al României, potrivit unui documentul primit de inspectoratele școlare.

Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli, potrivit ministerului Agriculturii.

Proiectul de ordonanță de urgență
Exit mobile version