Au fost publicate programele Olimpiadei Naționale de Matematică atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru cei de liceu, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Iași. Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a publicat o parte din regulamentele privind desfășurarea olimpiadelor și competițiilor școlare în anul școlar 2021-2022.
Societatea de Științe Matematice din România anunță că etapa locală a olimpiadei va avea loc pe data de 26 februarie 2022, începând cu ora 10:30. Aceasta va fi organizată pe platforma concursuri.viitoriolimpici.ro. Proba va dura 150 minute pentru clasele V-VI și 180 de minute pentru clasele VII-XII, potrivit sursei citate.
- Potrivit regulamentului publicat de Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Matematică (ONM) este organizată de Ministerul Educației (ME) în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), în conformitate cu protocolul dintre ME și SSMR.
În regulamentul amintit este precizat că se susține o singură probă scrisă pentru fiecare etapă:
- la clasele V-VI, proba scrisă are durata de 2 ore, la toate etapele.
- la clasele VII-XII, proba scrisă are durata de 3 ore, pentru etapele locală și județeană/a sectoarelor municipiului București, respectiv de 4 ore pentru etapa națională a ONM.
Mai este menționat că „în situații justificate (de exemplu, situații tehnice neprevăzute în cazul desfășurării online/digital, întrebări legate de formularea subiectelor etc.), Comisia de organizare corespunzătoare etapei respective poate extinde timpul de desfășurare cu cel mult 30 de minute”.
Olimpiada de Matematică „se desfășoară la clasele V-XII, în următoarele etape: pe școală, locală, județeană/a sectoarelor municipiului București și națională. Participarea la ONM este deschisă tuturor elevilor, respectând principiul egalității de șanse și nediscriminării, de la toate formele de învățământ de stat, particular și confesional”, după cum se arată în document.
Programa olimpiadei de matematică pentru clasele V-VIII:
Programa olimpiadei de matematică pentru clasele IX-XII:
În regulament este specificat la articolul 9 că „pentru anul școlar 2021-2022, organizarea și desfășurarea etapei locale se realizează unitar, la nivel național, în format online/digital, prin intermediul platformei dedicate a SSMR, SSMR și inspectoratele școlare, în baza partajării atribuțiilor și responsabilităților în cadrul Comisiei de organizare și desfășurare a etapei locale, stabilite prin decizia de constituire a acesteia, sunt singurele și direct responsabile de fiecare activitate din cadrul etapei locale a ONM”.
Articolul 10 stabilește că punctajul minim pentru calificarea la etapa județeană este de 40% din punctajul general maxim posibil.
În legătură cu etapa națională, este menționat în regulament că „punctajul minim de calificare la etapa națională a ONM este de 40% din punctajul general maxim posibil (28 de puncte în condițiile probei specifice formate din 4 probleme, la care punctajul maximum pe problemă este de 7 puncte, respectiv 20 de puncte pentru clasele V-VI și 24 de puncte pentru clasele VII-XII, în cazul instrumentului de evaluare de tip test-grilă cu itemi cu alegere multiplă)”.
Iată când sunt programate și celelalte etape ale Olimpiadei Naționale de Matematică, potrivit calendarului SSMR:
- Etapa a II-a, județeană, pe 26 martie, online pe platforma Intuitext sau în format tradițional, cu prezență fizică, în funcție de situația medicală;
- Etapa a III-a, finală, pe 16 aprilie, cu prezență fizică în mai multe centre locale din țară sau cu toate clasele la Iași. Etapa finală va fi organizată doar pentru clasele 7-12.