Coaliția PSD-PNL-UDMR promite în programul său de guvernare să extindă programele de învățământ tehnologic dual și în mediul rural, potrivit programului de guvernare adoptat de Parlament prin votul de investitură acordat Guvernului Ciolacu 2. Acest lucru ar urma să se realizeze prin „investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local”.
„Extinderea ofertei de învățământ tehnologic dual în zonele rurale prin investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local”, este una dintre măsurile propuse de guvern pentru consolidarea și extinderea învățământului tehnologic și tehnologic dual.
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ, conform Ministerului Educației.
Structura pregătirii practice în învățământul dual este de 24 de săptămâni în cei 3 ani de studiu, pe următoarea repartizare:
- clasa a IX-a – 20% practică (5 săptămâni de stagiu)
- clasa a X-a – 60% practică (9 săptămâni de stagiu)
- clasa a XI-a – 72% practică (10 săptămâni de stagiu)
În februarie anul acesta, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va propune mediului privat „un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual, care să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, în învățământul dual – de cinci ori mai mult decât acum”, după cum a scris Edupedu.ro la acel moment.
- De precizat, un astfel de program nu a fost adoptat până în prezent.
În iulie anul acesta, Ministerul Educației a aprobat înființarea a 6 consorții și campusuri școlare în mediul rural. Mai exact, este vorba despre județele Gorj, Buzău, Bistrița-Năsăud, Suceava și Galați – vezi aici lista proiectelor aprobate.
În urma apelului de proiecte prin PNRR, „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, Ministerul Educație a anunțat la sfârșitul anului trecut că Guvernul va finanța construirea a 29 de campusuri de învățământ dual – vezi aici lista consorțiilor regionale.
- Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că se dorește ca „în anul 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”.
„Ținta Ministerului Educației este ca tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion, în noiembrie 2023.
De precizat, în România nu există licee duale în momentul de față, ci doar școli profesionale duale, în cadrul cărora elevi studiază timp de 3 ani.
Celelalte prevederi ale programului de guvernare în ceea ce privește acest obiectiv:
- Asigurarea unui proces simplu și rapid pentru acreditarea școlilor și programelor de învățământ tehnologic și tehnologic dual;
- Formarea profesorilor de discipline de specialitate/instruire practică prin stagii de mentorat la operatorii economici. Participarea a cel puțin 1.000 profesori la aceste programe;
- Revizuirea ofertei educaționale, a curriculumului și a programelor pentru ruta tehnologică și tehnologic duală, pentru meserii emergente de pe piața muncii, începând cu anul 2025;
- Extinderea ofertei de învățământ tehnologic dual în zonele rurale prin investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local;
- Extinderea parteneriatelor între autoritățile locale, unitățile de învățământ, instituțiile de învățământ superior și mediul privat pentru a alinia programele de învățământ dual la cerințele pieței muncii. Susținerea a peste 100.000 de elevi în sistemul de învățământ dual;
- Consolidarea învățământului superior în sistem dual, prin organizarea de programe de licență, masterat și doctorat în sistem dual;
- Modernizarea resurselor educaționale, prin echiparea laboratoarelor cu tehnologie de ultimă generație, implementarea platformelor digitale de învățare interactive, dezvoltarea de conținut digital adaptat programei școlare și asigurarea accesului la infrastructură IT pentru elevi, studenți și cadre didactice;
- Finalizarea construcției și operaționalizarea celor 29 de campusuri pentru învățământ dual, până în 2026, asigurând dotarea acestora cu laboratoare moderne, spații de instruire practică și facilități de cazare pentru elevi și studenți, precum și actualizarea calificărilor pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței muncii.
Majoritatea acestor prevederi sunt deja în legile educației sau în angajamentele din PNRR.