Programele de învățământ tehnologic dual se vor extinde și în mediul rural, prevedere în programul de guvernare

Foto: Pixabay.com

Coaliția PSD-PNL-UDMR promite în programul său de guvernare să extindă programele de învățământ tehnologic dual și în mediul rural, potrivit programului de guvernare adoptat de Parlament prin votul de investitură acordat Guvernului Ciolacu 2. Acest lucru ar urma să se realizeze prin „investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local”.

„Extinderea ofertei de învățământ tehnologic dual în zonele rurale prin investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local”, este una dintre măsurile propuse de guvern pentru consolidarea și extinderea învățământului tehnologic și tehnologic dual.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ, conform Ministerului Educației.

Structura pregătirii practice în învățământul dual este de 24 de săptămâni în cei 3 ani de studiu, pe următoarea repartizare:

În februarie anul acesta, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va propune mediului privat „un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual, care să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, în învățământul dual – de cinci ori mai mult decât acum”, după cum a scris Edupedu.ro la acel moment.

În iulie anul acesta, Ministerul Educației a aprobat înființarea a 6 consorții și campusuri școlare în mediul rural. Mai exact, este vorba despre județele Gorj, Buzău, Bistrița-Năsăud, Suceava și Galați – vezi aici lista proiectelor aprobate.

În urma apelului de proiecte prin PNRR, „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, Ministerul Educație a anunțat la sfârșitul anului trecut că Guvernul va finanța construirea a 29 de campusuri de învățământ dual – vezi aici lista consorțiilor regionale.

„Ținta Ministerului Educației este ca tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion, în noiembrie 2023.

De precizat, în România nu există licee duale în momentul de față, ci doar școli profesionale duale, în cadrul cărora elevi studiază timp de 3 ani.

Celelalte prevederi ale programului de guvernare în ceea ce privește acest obiectiv:

Majoritatea acestor prevederi sunt deja în legile educației sau în angajamentele din PNRR.

Citește și:
Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR
Programul „Masa sănătoasă” se va extinde până la 1 milion de elevi în 2025, spune programul de guvernare cu care PSD-PNL-UDMR merg în Parlament / Proiectul ordonanței-trenuleț pe care ar trebui să o adopte noul guvern de coaliție prevede o nouă amânare a acestei ținte pentru 2026
Pilotarea angajării profesorilor direct de către școală „cu obiectiv creșterea autonomiei școlilor” – prevedere în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR
Revizuirea planurilor-cadru, în care „accentul va fi pus pe pregătirea pentru meseriile viitorului” și care vor aborda inteligența artificială – promisă de coaliția PSD-PNL-UDMR în programul de guvernare / La nivel de liceu, nu au fost adoptate nici până acum noi planuri-cadru
Reducerea birocrației din școli, pentru ca profesorii “să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională” – prevedere din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR
Exit mobile version