Ministerul Educației și Cercetării (MEC) propune noi planuri-cadru pentru liceu, care prevăd un număr egal de săptămâni de școală pentru toți elevii, indiferent de filiera aleasă, a declarat secretarul de stat Florian Lixandru. Programele de Bacalaureat pe noile planuri-cadru de liceu vor fi elaborate la disciplinele din trunchiul comun și curriculum de specialitate, spune demnitarul.
- Vezi mai jos în articol ce înseamnă trunchi comun (TC), curriculum de specialitate (CS) și curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), potrivit proiectului Ministerului Educației, dar și ce ar urma să prevadă noul bacalaureat.
- Prima promoție de clasa a IX-a care va urma noile planuri-cadru va intra în anul școlar 2026-2027, dacă proiectul mereg conform planificării, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu. Asta ar însemna că prima generație ar da noul BAC în anul școlar 2029-2030.
„Ne dorim 36 de săptămâni de școală pentru toți elevii, indiferent de filieră. Totodată, aceste planuri-cadru vin cu un trunchi comun pentru toate filierele. Până acum, existau diferențe între învățământul tehnologic, teoretic și vocațional. (…) Practic programele de bacalaureat vor fi elaborate din aceste discipline care alcătuiesc trunchiul comun și curriculum de specialitate și programele aferente”, a precizat Lixandru la Canal 33 – video mai jos.
El a precizat că fiecare elev va parcurge un număr minim de ore la disciplinele din trunchiul comun, la care se adaugă un curriculum de specialitate, diferit în funcție de filieră și profil. „Curriculumul de specialitate va fi distinct pentru filiera teoretică – uman și real –, tehnologică sau vocațională. Trunchiul comun, împreună cu curriculumul de specialitate, va constitui baza pentru examenele naționale, inclusiv Bacalaureatul”, a afirmat secretarul de stat.
A treia componentă a planurilor-cadru este curriculumul la decizia elevului, din oferta școlii. „Consider că această ofertă este mai generoasă în noua formulă. Practic, în clasele a XI-a și a XII-a, elevii vor putea alege între cinci și opt discipline pe care să le studieze”, a adăugat Lixandru.
Ce înseamnă trunchi comun, curriculum de specialitate și curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului Ministerului Educației
Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora.
Planurile-cadru pentru învățământul liceal cuprind următoarele segmente curriculare: trunchi comun, curriculum de specialitate, respectiv curriculum la decizia elevului din oferta școlii, CDEOȘ.
„Trunchiul comun (50%), prevăzut în legislație, asigură competențele de bază (cultură generală) și contribuie la formarea competențelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea funcțională). Ponderea sa scade de la clasele IX/X (65%) la clasele XI/XII (35%). Reprezintă suport fix pentru cultura generală.
Majoritatea disciplinelor/temelor sunt în legătură cu examenul național de bacalaureat (obligatorii/la alegere).
Trunchiul comun include 15 discipline la fiecare dintre clasele IX/X (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), distribuite în toate cele 7 arii curriculare, respectiv 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI/XII (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), distribuite în 5 arii curriculare”.
„Curriculumul de specialitate (35%) asigură competențele de specialitate, generale și specifice, proprii unui profil și unor specializări/calificări profesionale, înlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferențiat, prezent în actualele planuri-cadru în vigoare, aducând și aport la formarea competențelor-cheie.
Ponderea sa crește de la clasele IX/X (25%) la clasele XI/XII (45%). Este suport semiflexibil pentru cultura de specialitate și include două componente: (1) componenta fixă (între 77-100%, reprezentând 8-13 ore) și (2) componenta flexibilă (între 0-23%, reprezentând 0-3 ore, care pot personaliza specializarea).
Unele discipline/teme sunt în legătură cu examenul național de bacalaureat (obligatorii/la alegere).
Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (15%) cuprinde discipline/domenii de studiu/module de pregătire opționale.
Implementarea CDEOȘ este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată modular, a declarat Gabriel Vrînceanu, șeful serviciului Curriculum din Minister în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că școala va avea o provocare de a găsi soluții pentru organizarea orelor cu elevi de la clase diferite.
Oferta CDEOȘ va avea trei componente:
(1) discipline fundamentale pentru dezvoltarea psihocaracterială și etapa de vârstă la care se află elevii (Autocunoaștere și autoreglare personală, Stil de viață sănătos și Elemente de educație antreprenorială), inclusiv dezvoltarea ofertei și pentru elevii cu CES și/sau dizabilități;
(2) discipline recomandate prin oferta națională (se vor include obligatoriu în oferta națională și Educația financiară și Educația juridică) și
(3) propuneri ale unității de învățământ, care se vor încadra în demersuri științifice și artistice consacrate, evitându-se, sub riscul sancțiunilor etice, includerea unor teme sau discipline de pseudoștiință (în aceste sens, se va elabora un ghid la nivel național), potrivit proiectului.
Cum va arăta bacalaureatul pentru elevii care învață pe noile planuri-cadru
Elevii care intră clasa a IX-a în septembrie 2026 vor avea și un bacalaureat nou, diferit față de cel din prezent care se organizează conform legii educației din 1995. Formula bacalaureatului din Legea Deca-Iohannis păstrează în mari proporții propunerile din dezbaterile publice pe marginea noilor legi din vara anului 2022, când ministru al Educației era Sorin Cîmpeanu.
- Amintim că religia a fost impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării, prin două amendamente adoptate de Comisia de învățământ în proiectul legii educației, în aprilie 2023.
Acest nou Bacalaureat este cel care conține, conform legii, pe scurt:
- probă orală la limba română
- probă orală la limba maternă
- două probe de competențe la limbi străine (se susțin pe parcursul anului școlar, nu la final)
- probă de competențe digitale (se susține pe parcursul anului școlar, nu la final)
- examen scris la limba română, cu mențiunea că este diferențiat pentru elevii de la specializarea filologie – profil uman față de elevii de la celelalte specializări
- examen scris la limba română
- examen scris la limba maternă
- examen scris la limba română pentru absolvenții de liceu care au avut predare în limba lor maternă
- două probe scrise la discipline specifice specializării (exemplu pentru elevii de la filologie: Istorie și la alegere o disciplină dintre Geografie Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie)
- o probă scrisă la o disciplină complementară pentru a certifica cunoștințe de bază (exemplu pentru elevii de la filologie: la alegere dintre Matematică, Fizică, Chimie, Biologie) – se susține pe parcursul anului școlar, nu la final
Iată ce prevede legea educației 198/2023 la articolul 248:
„(5) Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026”.
Iată pe larg cum va arăta noul Bacalaureat (sursa):
„Secţiunea a 3-a Examenul național de bacalaureat
Articolul 102
(1) Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire, foaia matricolă și, după caz, certificatul de calificare profesională de nivel 3 sau 4, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, pe piața muncii.
(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a de liceu cu frecvență, respectiv clasa a XIII-a de liceu – frecvență redusă, respectiv seral, pot susține examenul național de bacalaureat, în conformitate cu o metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației.
(3) Absolvenții învățământului liceal care susțin și promovează examenul național de bacalaureat dobândesc diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învățământul superior.
(4) Examenul național de bacalaureat constă în susținerea următoarelor probe:
a) proba A01 – probă orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările/ calificările – se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare;
b) proba A02 – probă orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale – se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare;
c) proba A1 – probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările/calificările, cu excepția elevilor de la profilul umanist, specializarea filologie, și pentru elevii care au studiat disciplina Limba și literatura română pentru școli și secții cu predare în limba maternă, cu programă specială – se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare;
d) proba A2 – probă scrisă la Limba și literatura română pentru elevii de la profilul umanist, specializarea filologie – se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare, cu excepția elevilor care au studiat disciplina Limba și literatura română pentru școli și secții cu predare în limba maternă, cu programă specială;
e) proba A3 – probă scrisă la Limba și literatura română pentru elevii care au studiat disciplina Limba și literatura română pentru școli și secții cu predare în limba maternă, cu programă specială;
f) proba B – două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, în acord cu descriptorii elaborați pe baza programelor școlare. Rezultatul evaluării se exprimă prin niveluri de competență corespunzătoare celor din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine. Pentru prima limbă străină nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi străine; pentru a doua limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă, la alegerea candidatului. Examenele cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot fi echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție, elevii din învățământul în limba unei minorități naționale care studiază o singură limbă de circulație internațională susțin proba doar din această limbă;
g) proba C – proba de evaluare a competențelor digitale, în acord cu descriptorii elaborați pe baza programelor școlare. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelurile de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Examenele cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale pot fi echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației;
h) proba D – probă scrisă la Limba și literatura maternă – probă comună pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale și opțional pentru elevii care au studiat limba maternă conform art. 60 alin. (5), a unei minorități naționale în unități de învățământ cu predare în altă limbă decât cea maternă de la toate filierele, profilurile și specializările – se realizează pe baza standardelor naționale de evaluare;
i) proba E – două probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării, pe baza standardelor naționale de evaluare;
j) proba F – probă scrisă, obligatorie, pentru evaluarea competențelor de bază, complementare profilului/probelor scrise E.
(5) Proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:
a) pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Matematică și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul real, la alegere între: Informatică, Fizică, Chimie, Biologie;
b) pentru profilul real, specializarea științele naturii, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Fizică/Chimie/Biologie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul real, la alegere între: Fizică, Chimie, Biologie, Matematică sau Informatică, alta decât cea la care a susținut proba obligatorie;
c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;
d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;e) pentru filiera tehnologică, o probă scrisă specifică domeniului de pregătire și o probă la alegere dintre disciplinele relevante pentru profilul real;
f) pentru filiera vocațională, două probe, dintre care una obligatorie dintre disciplinele de specialitate și alta la alegere dintre disciplinele relevante pentru profilul predominant al specializării.
(6) Proba F va viza competențele de bază, după cum urmează:
a) pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere între: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie;
b) pentru profilul real, filiera teoretică, proba scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere între: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;
c) pentru filierele tehnologică și vocațională, probă scrisă pentru evaluarea competențelor prevăzute la lit. a) sau b), complementar disciplinelor alese la proba E.
(7) Lista disciplinelor și a programelor de examene se stabilește prin ordin al ministrului educației și se dă publicității la începutul ciclului de învățământ.
(8) Elevii surzi și/sau hipoacuzici au dreptul de a susține examenul național de bacalaureat în limba maternă, respectiv limba semnelor române (LSR), potrivit prevederilor art. 7 din Legea nr. 27/2020. Metodologia de organizare a examenului de bacalaureat pentru elevii surzi și/sau hipoacuzici se stabilește prin ordin al ministrului educației.
Articolul 103
(1) Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții învățământului liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au susținut proba A01, A02, respectiv F și au obținut calificativul admis;
b) au susținut probele B și C prevăzute la art. 102 alin. (4) și au obținut la proba B cel puțin echivalentul nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă susținut, iar la proba C au obținut cel puțin nivelul „mediu“;
c) au susținut, după caz, proba A1, A2 sau A3 prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci);
d) au susținut, după caz, proba D prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci);
e) au susținut proba E, prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare dintre cele două discipline;
f) au obținut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obținute la A1, A2, A3, D și E, cel puțin egală cu 6.
(2) În urma promovării examenului național de bacalaureat, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat.
(3) Absolvenților de liceu care au susținut probele B și C prevăzute la art. 102 alin. (4) li se eliberează certificate care atestă nivelul de competență lingvistică, respectiv nivelul de competență digitală. Eliberarea acestor certificate nu este condiționată de promovarea probelor scrise și orale prevăzute la art. 102 alin. (4).
(4) În cazul nepromovării examenului național de bacalaureat pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la probele care au fost promovate în sesiunea/sesiunile anterioară(e).
(5) În decursul unui an școlar se organizează două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.
(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5), în cazuri temeinic justificate, se poate organiza și o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educației.
(7) Candidații pot susține probele din cadrul examenului național de bacalaureat fără taxă, de cel mult 3 ori. Prezentările ulterioare la aceste examene sunt condiționate de achitarea unor taxe stabilite prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației.
(8) Probele B, C și F prevăzute la art. 102 alin. (4) se organizează și se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în timpul anului școlar, în condițiile stabilite prin metodologie specifică aprobată prin ordin al ministrului educației.
(9) Probele orale A01, respectiv A02 și probele scrise A, respectiv D și E, prevăzute la art. 102 alin. (4), se susțin după încheierea cursurilor, în condițiile stabilite prin metodologie specifică aprobată prin ordin al ministrului educației.
(10) În situația în care absolvenții studiilor liceale nu au susținut/nu au promovat examenul național de bacalaureat, aceștia pot beneficia de cursuri de pregătire, organizate la nivelul unităților de învățământ liceal, precum și la nivelul instituțiilor de învățământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul național de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului național de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educației, se desfășoară potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.
(11) Promovarea examenului de bacalaureat conferă titularilor nivelul de calificare 4”.
4 comments
A-ZET
PREAMBUL:
1. PROFESORUL DANIEL DAVID, ÎN CONTRA DIRECȚIEI PLEZIRISTE DIN EDUCAȚIE: Profesorul Daniel David, în contra noii direcții pleziriste din Educație: „Școala trebuie să ne transfere competențe pentru viață, viața pe care o ducem și poate, dacă vreți, și viața psihologică. Nu, nu strică ca școala să ne transfere și cunoștințe legate de cum să fim mai fericiți, cum să fim mai puțin stresați. Dar funcția școlii nu e să ne facă fericiți, ci să ne transfere competențe pentru viață. […] Dacă putem transfera aceste competențe într-un cadru în care sunt și mulțumit, și fericit la școală, foarte bine. Și așa trebuie să fie. Doar că nu este funcția principală a școlii să mă facă un om fericit”. […] Cultura generală dezvoltă creierul. A învăța calcul diferențial este pentru creier ce este pentru corp a merge la sală” (Republica, 2023-05-08).
2. FLORIAN LIXANDRU: „Unul din obiectivele acestor planuri-cadru este acela ca ELEVUL SĂ VINĂ CU PLĂCERE LA ȘCOALĂ. Unul foarte important, pentru că ȘI NOI, CÂND MERGEM LA LOCUL DE MUNCĂ, SĂ MERGEM CU PLĂCERE, la fel și pentru elev trebuie să meargă la școală și SĂ-I STUDIEZE CE-I PLACE și ce consideră el pentru dezvoltarea lui viitoare.” (18.02.2025)
A-ZET
I. ÎNTRE PLĂCERE ȘI RESPONSABILITATE.
Desigur, această alternanță este de discutat. Cine ți-a schimbat părerea în decurs de câțiva ani? Domnul ministru aici are deplină dreptate. Școala îl pregătește pe copil pentru viață, cu bune și cu mai puțin bune, și cu dificultăți. Cine a modificat această idee pertinentă? Și elevii, ca beneficiari primari ai educației, și părinții, ca beneficiari secundari, își asumă și ei această RESPONSABIILITATE.,
Autorii de fapt ai proiectelor, care acum susțin cu pasiune propria operă? Însuși domnul secretar de stat, care prezintă propunerile de acum? Pentru „plăcerea” elevilor sunt chiar dispuși să reducă numărul de ore de la limba și literatura română (numai 2 ore, noutate absolută pe plan mondial, pentru că la profilurile teoretic și tehnologic nu sunt prevăzute nici măcar CS-uri”), promițând în schimb că la bacalaureat se vor da subiecte mai ușoare, potrivit noilor programe școlare!
NU SE VA DIMINUA NUMAI NUMĂRUL DE ORE, CI SE VOR REDUCE ȘI PROGRAMELE ȘCOLARE! Într-un fel de marșarier ca formă de progres.
Prin alegerea numai „a plăcerii”, elevul ajunge în societate mai puțin pregătit, ceea ce se și vede astăzi în multe cazuri. Nici în schița lui Caragiale „Tren de plăcere”, chiar într-o excursie de weekend, într-o acțiune de plezirism (cam pe atunci a fost introdus termenul în limba română), lucrurile nu se petrec chiar „cu plăcere”: domnul Georgescu, personajul principal, își caută soția o noapte întreagă, într-o pendulare browniană prin Sinaia.
Unde tragem însă o linie, unde facem o delimitare între cele două stări de natură psihologică? E limpede că nu toți copiii se duc la școală cu plăcere, nu toți oamenii se duc la muncă cu plăcere. Este o utopie să credem asta și nicidecum un principiu exhaustiv de organizare/reorganizare a unui sistem complex cum este învățământul.
Mulți elevi au, în mod real, unele inaptitudini pentru anumite materii, mai ales pentru științe, matematică, chimie, fizică. La acestea NU SE DUC CU PLĂCERE. Le scoatem din planurile de învățământ? De aceea, la admiterea în liceu un elev aflat într-o astfel de situație nu optează, pentru profilul real, mai ales că opțiunea inițială re realizează în funcție și de notele de la examenul de evaluare. Alege, se îndreaptă de la început către alte profiluri, mai „ușoare” pentru el, unde își valorifică aptitudinile proprii, reale.
Apoi, de exemplu, la clasele a XI-a și a XII-a, în trunchiul comun sunt prevăzute numai 11 ore din 30. 19 sunt destinate alegerii, care va declanșa în învățământul românesc un proces de împrăștiere, o adevărată mișcare browniană.
A-ZET
II. Formarea profesorilor pentru înțelegerea și aplicarea noilor planuri-cadru și a viitoarelor programe școlare se pare că deja a început. Emisiunea TV de față e un fel de curs de formare, cu o voce explicativă clară, calmă, ca despre lucruri deja hotărâte. Nici nu s-au terminat discuțiile publice, nici nu se comunică, măcar parțial, ce s-ar putea modifica și eventual decide, iar de multe ori răspunsurile la întrebări stringente puse, cam puține, se bat cap în cap. Se repetă. Cele mai multe intervenții sunt, pe linie ierarhică, mai mult de complezență, fără aprofundare a măsurilor aplicative și a consecințelor reale, nu imaginate doar, asupra elevilor și a profesorilor.
A-ZET
III. Așa încât au rămas multe ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS:
1. Ce înseamnă „NU DISCUTĂM DESPRE ORE”? O afirmație absurdă, un principiu de râsu′-plânsu′! Dar despre ce să discutăm? Pe baza ORELOR DE PREDARE se organizează întreaga activitate didactică și se întocmesc statele de salarii.
Era pe vremuri la ME un director general de la finanțe care voia să impute, într-un județ, plățile pentru examenele de la seral, pe motivul că în regulamentul de organizare a învățământului seral probele respective aveau următoarea redactare: „limba română – scris și oral; matematică – scris și oral” etc., pentru că sunt scrise pe un singur rând (!), iar tocmai acel „și” coordonator ar demonstra ca ar desemna o singură probă. Au trecut câteva săptămâni până să se convingă/să fi convins că sunr două probe, SCRIS și ORAL, cu timpul (TIMPUL) necesar pentru desfășurarea lor.
2. Ce se va face cu limba și literatura română, disciplina fundamentală a sistemului de învățământ?
Într-o acuzație generalizată de analfabetism funcțional, limba oficială a națiunii române, menționată și în Constituție, a pierdut 3 ore, câte una la clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a (3, 2, 2!!). La un colegiile mari din țară, de tradiție, înființate cu un secol și ceva în urmă, cu câte 8 – 10 colective de elevi pe rând de clase, se pierd circa 30 de ore în finalul acestei măsuri bulversante, deci pot intra în restrângere de activitate circa 1,5 – două catedre. Iar la liceele tehnologice, această reducere a orelor se aplică proporțional.
3. Dar unde sunt orele de la TC și de la CS, care sub această denumire nici nu apar în Legea 198 (art.86), dar în planurile actuale sunt consemnate sub forma CDS, efectiv puse în rubricile respective? Parcă sunt ținute pe ultima linie, sub masă. Și la alte discipline se poate întâmpla la fel, la cele umaniste, literatură universală, limba latină, istorie, geografie, cele care definesc valorile culturale românești, spiritul național, așezarea noastră, vorba poetului, pe pământ și sun astre.
Și la științe, la matematică, fizică, chimie pare a se întâmpla același lucru.
S-a spus că până în 2029 unii profesori ies la pensie (scăpăm de ei!) sau „se vor recalifica”. Un mod insidios de a pune din nou în discuție, de A „REGÂNDI”, A DESFIINȚA ȘI TITULARIZAREA.
FRUMOASĂ PERSPECTIVĂ.
au rămas oare trei secretari de stat așa cum se zicea?! sau sunt tot cinci …?!
Și dacă sunt trei și dacă sunt cinci ,tot frunză la câini taie.Pai să se întoarcă la catedră este greu…
n a prins loc la parlamentare și a rămas plocon lui David.